Welke rol vervult de pompregeling in chemische pilot plants?

Pilot plant

Ferdinand Luimes, Bronkhorst Nederland

Een pilot plant is een belangrijke stap van productie op laboratoriumschaal naar productie op commerciële schaal. In de chemische sector worden pilot plants gebruikt om de risico’s in de uiteindelijke installatie zoveel mogelijk te beperken, vooral als er geavanceerde chemicaliën in het spel zijn. In deze ‘tussenstap’ is het essentieel dat kritische vloeistoffen heel nauwkeurig worden gemeten, zodat in een zo kort mogelijke tijd de juiste conclusies kunnen worden getrokken.

In pilot plants worden vaak pompen gebruikt om vloeistof flows te regelen. De belangrijkste succesfactor daarbij is om zo nauwkeurig, snel en efficiënt mogelijk gegevens te verzamelen van deze vloeistof flows. Daarom wil ik in dit blog dieper ingaan op de voordelen van het kiezen van de juiste flow oplossing voor jouw pilot plant en de rol die de pompregeling daarbij speelt.

Marktonderzoek en -analyse wezen uit dat klanten uit de chemische sector zowel industriële flowmeters als laboratoriumflowmeters kunnen inzetten in hun pilot plants. Maar voor pilot plants zijn deze flowmeters niet altijd ideaal. Met dit uitgangspunt in gedachten, ging ons productmanagementteam aan de slag. Dankzij het harde werk van onze technici konden we een flowmeter op de markt zetten die uitermate geschikt is voor pilot plants.

Het verzamelen van nauwkeurige, snelle en efficiënte gegevens is een must!

Bij het meten van kritische vloeistoffen moeten de gegevens accuraat, snel en efficiënt worden verzameld voordat de definitieve installatie kan worden bepaald. Als vloeistoffen niet nauwkeurig genoeg kunnen worden gemeten, leidt dit vaak tot een lange testperiode voordat de vereiste meetgegevens verzameld zijn. Het testen met pilot plants kost vaak veel geld en wordt steeds duurder naarmate het testen langer duurt. Het gebruik van nauwkeurige instrumenten kan ervoor zorgen dat de testduur aanzienlijk wordt verkort.

Dosering van vloeistoffen – gebruik van een doseerpomp

Bij het doseren van vloeistoffen in het proces kun je kiezen uit verschillende oplossingen. Voor het overbrengen van een bepaalde hoeveelheid vloeistof in een proces wordt vaak een op volume gebaseerde doseerpomp gebruikt. Dit is een prima oplossing voor niet-kritische processen, waar de dosering van een additief niet heel precies uitgevoerd hoeft te worden. Bij kritische processen echter moet de operator zeker weten dat de pomp exact de juiste hoeveelheid (additief) doseert. Een nauwkeurige flowmeter is in dat geval de ontbrekende schakel.

Dosering van vloeistoffen – gebruik van een pompregeling

Als je besluit ook een flowmeter in je proces op te nemen, kun je de flow door de (doseer)pomp regelen. Hierdoor kun je de flow dus direct corrigeren. Hoe gaat dit in zijn werk? De flowmeter meet de massflow en deze gemeten waarde wordt gebruikt om de pomp direct bij te sturen (bij te regelen). Door een flowmeter met (externe of interne) regelfunctionaliteit werkt de doseerpomp dus als een geavanceerd gesloten doseersysteem! Daarmee is je doseerpomp uiteindelijk onderdeel van een oplossing voor een nauwkeurige dosering.

Gebruik van een massflowmeter voor pompregeling in een pilot plant

Welk type flowmeter kies je voor een pilot plant? We weten dat een doseerpomp alleen het vloeistofvolume bepaalt – en het volume van een vloeistof kan door allerlei parameters worden beïnvloed – een massflowmeter is dan de beste keuze. Deze meter compenseert de tekortkomingen van de doseerpomp. Een Coriolis massflowmeter meet vloeistofeigenschappen nauwkeurig en onafhankelijk. Als je een doseerpomp combineert met een Coriolis massflowmeter, krijg je dus een uiterst betrouwbaar en nauwkeurig doseersysteem.

Er zijn tal van soorten Coriolis massflowmeters op de markt, maar zijn die allemaal even geschikt voor jouw situatie?

Lees het hele artikel hier verder.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie