Ultrasone flowmeter in uitdagende gasapplicaties

Ultrasone flowmeter

De nieuwe ultrasone flowmeter Proline Prosonic G van Endress+Hauser is een robuuste ultrasone inline gasflowmeter met volledig geïntegreerde druk- en temperatuursensoren voor zeer nauwkeurige, real-time meetwaarden.

• Hoge robuustheid in nat gas toepassingen
• Geïntegreerde druk- & temperatuursensoren
• Uitgebreide mogelijkheden gascalculatie

Of het nu gaat om aardgas, procesgas of specifieke gasmengsels, zowel onshore als in de offshore industrie – de Prosonic Flow G 300/500 is de ideale ultrasone flowmeter voor veeleisende procestoepassingen. Het combineert beproefde ultrasone flowmeettechnologie met tientallen jaren ervaring in de olie- en gasindustrie en in de chemie.

Dankzij het unieke ontwerp van de meterbehuizing is de Prosonic Flow G bij uitstek geschikt voor het meten van aardgas of andere soorten procesgassen, inclusief natte gassen. Samen met de uitgebreide functionaliteit van de Proline 300/500 omvormers opent dit nieuwe mogelijkheden voor procesbesturing en -bewaking. Prosonic Flow G zorgt voor nauwkeurige meetwaarden (±0,5%) met een ongeëvenaarde repeteerbaarheid, zelfs als de proces- en omgevingscondities sterk fluctueren.

Het robuuste industriële ontwerp maakt het mogelijk om de flowmeter langdurig zonder onderhoud te gebruiken wat tijd en geld bespaart voor de gebruiker. Prosonic Flow G werkt bij procestemperaturen tot 150°C en drukken tot 100 bar. Tevens is de ultrasone flowmeter ook optioneel te leveren met geïntegreerde temperatuur- en druksensoren. Door de input van deze sensoren te combineren met de gemeten geluidssnelheid kan men een groot aantal extra gaseigenschappen berekenen die belangrijk kunnen zijn voor een procesregeling.

Uitgebreide procesbewaking dankzij “Advanced Gas Analysis Package”
Prosonic Flow G 300/500 is verkrijgbaar met het unieke functiepakket “Advanced Gas Analysis Package”. Dit softwarepakket biedt rekenfunctionaliteit voor die toepassingen waar hogere eisen aan procesbeheersing gesteld worden.

Als onderdeel van deze software selecteert de gebruiker verschillende soorten gas, zoals bijvoorbeeld zuivere gassen, gasmengsels, steenkoolgas, aardgas, klantspecifieke gassen, enz. Alle bijbehorende gaseigenschappen zijn in de software opgeslagen. De zes beschikbare berekeningsmodi omvatten niet alleen de standaard volumestroom op basis van verschillende compressibiliteitsmodellen, maar ook bijvoorbeeld massastroom, energiestroom, relatieve dichtheid, calorische waarde, Wobbe-index, mol gewicht, methaanconcentratie, dichtheid en viscositeit.

Als de eigenschappen van een gas of gasmengsel vaak veranderen of fluctueren, biedt de ultrasone flowmeter Prosonic Flow G 300/500 de mogelijkheid om de huidige gemeten waarden van externe gaschromatografen (GC) af te lezen en deze direct in de berekeningen op te nemen. In dergelijke gevallen zorgt dit voor maximale nauwkeurigheid zonder de programmering van de zender handmatig te hoeven wijzigen.

Robuust en geoptimaliseerd voor de industrie

De ultrasone flowmeter van Endress+Hauser valt verder op door zijn zeer hoge mate van robuustheid. Alle materialen welke in contact komen met het proces medium zijn gemaakt van 316L roestvrijstaal en voldoen aan de strenge eisen van NACE MR0175/MR0103. De ultrasone transducers zijn gemaakt van titanium. Het meetsysteem heeft daardoor een hoge corrosieweerstand en is bij uitstek geschikt voor toepassingen in de olie- en gas- en chemische industrie.

Prosonic Flow G biedt ook maximale robuustheid bij het meten van vochtige of natte gassen. Het innovatieve sensorconcept heeft een speciaal drainagesysteem dat condensaat rondom de sensor onmiddellijk afvoert. De ultrasone meting blijft dus ongestoord, d.w.z. zonder de signaalkwaliteit te verminderen.

Safety by design – procesbetrouwbaarheid

De Prosonic Flow G is de eerste ultrasone flowmeter op de markt die volledig is ontwikkeld in overeenstemming met IEC 61508 en dankzij zijn SIL-classificatie (Safety Integrity Level) ideaal voor gebruik in een procesbewakingssysteem.

De permanent geïnstalleerde breekplaat (rupture disk) biedt extra veiligheid en zorgt voor een gecontroleerde afvoer van overdruk in het geval van potentiële lekkage. Eventuele apparaat- of procesfouten die kunnen optreden, worden duidelijk gecategoriseerd en aangegeven in overeenstemming met NAMUR NE107. Dit maakt het mogelijk om snelle en gerichte corrigerende acties te ondernemen.

Heartbeat Technology – voor betrouwbare metingen en maximale operationele veiligheid
Een ander highlight is Heartbeat Technology. Deze in alle Proline-meetinstrumenten geïntegreerde testfunctie maakt permanente zelfdiagnose mogelijk met de hoogste diagnostische dekking (> 95%) en TÜV-geteste, metrologisch traceerbare instrumentverificatie zonder het proces te onderbreken. Heartbeat Monitoring kan ook worden gebruikt om aanvullende meetwaarden te verkrijgen voor Condition Monitoring, bijvoorbeeld om de status van het instrument te controleren of om meetwaarden vast te leggen voor een trendanalyse. Dit alles vermindert de complexiteit en risico’s in een fabriek en verhoogt daarmee de betrouwbaarheid en beschikbaarheid.

Proline 300/500 omvormers zijn standaard voorzien van een webserver. Met behulp van een standaard Ethernet-kabel en een laptop – of draadloos via WLAN – hebben gebruikers direct toegang tot alle diagnostische, configuratie- en apparaatgegevens zonder extra software of hardware. Dit maakt gericht en tijdbesparend onderhoud en service mogelijk.

HistoROM – gewoon onvergetelijk

Het unieke concept voor gegevensopslag (HistoROM) zorgt voor maximale gegevensbeveiliging – voor, tijdens en na de service. Alle kalibratiegegevens en parameters worden veilig opgeslagen op de HistoROM-gegevensopslagmodule en worden automatisch opnieuw geladen na onderhoudswerkzaamheden.

Omvormers voor naadloze systeemintegratie

Prosonic Flow G kan worden gecombineerd met twee verschillende omvormers: als een compacte versie (Proline 300) of als een externe versie (Proline 500) met maximaal vier ingangen en uitgangen. Proline-omvormers doen geen concessies op het gebied van prestaties en nauwkeurigheid. De digitale signaalverwerking begint in de intelligente sensor en vormt de basis voor een echte multivariabele meting. Dit betekent dat de ultrasone flowmeter gelijktijdig meerdere meetwaarden kan detecteren die belangrijk zijn voor procesregeling – bijv. flowsnelheid, geluidsnelheid, druk en temperatuur – en deze waarden doorstuurt naar een procesbesturingssysteem. Volledige toegang tot alle meetgegevens, inclusief diagnostische gegevens verkregen door Heartbeat Technology, is altijd mogelijk dankzij digitale gegevensoverdracht via HART of Modbus RS485, evenals via WLAN of de vrij te combineren in- en uitgangen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie