Temperatuurmeter, temperatuursensor, temperatuurmeting

Temperature data loggers, thermometers, thermohygrometers

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Nieuws over de categorie temperatuurmeter, temperatuursensor, temperatuurmeting

De temperatuurmeter en temperatuursensor is een cruciaal aspect van procesbeheersing in de procesindustrie. Een temperatuurmeter of temperatuursensor wordt gebruikt om de temperatuur van verschillende processen te meten, zoals reactoren, distillatiekolommen en warmtewisselaars. Deze temperatuurmeting is belangrijk voor het handhaven van de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid van het proces. Het belangrijkste verschil tussen een temperatuurmeter en een temperatuursensor is de manier waarop de temperatuur wordt gemeten en weergegeven.

Temperatuurmeter

Een temperatuurmeter is over het algemeen een instrument dat een analoge weergave van de temperatuur geeft. Dit kan bijvoorbeeld een analoge thermometer zijn met een wijzer die de temperatuur aangeeft op een schaalverdeling. Andere voorbeelden van een temperatuurmete is de bimetaalthermometer, waarbij de temperatuur wordt gemeten door middel van de uitzetting van twee verschillende metalen, of een vloeistofgevulde thermometer, waarbij de temperatuur wordt gemeten door de uitzetting van een vloeistof in een glazen buis.

Temperatuursensor

Een temperatuursensor daarentegen is een elektronisch apparaat dat de temperatuur meet en dit omzet in een elektrisch signaal dat kan worden gelezen door een computer of een PLC (Programmable Logic Controller). De temperatursensor kent verschillende soorten, waaronder thermokoppels, weerstandsthermometers en infraroodthermometers.

Een temperatuurmeter geeft een analoge weergave van de temperatuur, en een temperatuursensor meet de temperatuur elektronisch en geeft deze via een digitaal signaal af.

Voorbeelden temperatuurmeting

Enkele voorbeelden van technisch nieuws over de temperatuurmeter en temperatuursensor in de procesindustrie zijn:

 • De ontwikkeling van een nieuwe temperatuurmeter / temperatuursensor die ontworpen is om de nauwkeurigheid te verbeteren en te werken bij hogere temperaturen.
 • Het gebruik van een draadloze temperatuursensordie de temperatuur draadloos kan verzenden naar een centrale computer voor verdere verwerking.
 • De toepassing van geavanceerde algoritmes en kunstmatige intelligentie om de gegevens van de temperatuursensor te analyseren en te voorspellen wanneer er onderhoud nodig is om stilstand van het proces te voorkomen.

Het volgen van technisch nieuws over een temperatuurmeter en een temperatuursensor kan vele voordelen hebben voor professionals in de procesindustrie. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van temperatuursensoren, kunnen ingenieurs en technici hun kennis vergroten en efficiëntere en betere processen ontwerpen. Daarnaast kan het volgen van technisch nieuws over de temperatuurmeter / temperatuursensor helpen bij het identificeren van nieuwe trends en problemen in de industrie, wat kan leiden tot innovatieve oplossingen en verbeterde procesbeheersing.

Er zijn verschillende soorten temperatuurmeters en temperatuursensoren die worden gebruikt in de procesindustrie, waaronder:

 1. Bimetaalthermometer: Dit type temperatuurmeter maakt gebruik van twee verschillende metalen die zijn samengevoegd en uitzetten en krimpen bij verschillende temperaturen. Dit resulteert in een wijzerbeweging op een schaalverdeling om de temperatuur aan te geven.
 2. Vloeistofgevulde thermometer: Dit type temperatuurmeter maakt gebruik van de uitzetting van een vloeistof, zoals alcohol of kwik, om de temperatuur te meten. De vloeistof bevindt zich in een glazen buis met een schaalverdeling waarop de temperatuur wordt aangegeven.
 3. Thermokoppel: Een thermokoppel is een temperatuurmeter / temperatuursensor dat twee verschillende metalen gebruikt om een spanning te creëren die varieert met de temperatuur. Deze spanning wordt vervolgens gemeten en omgezet in een temperatuurwaarde.
 4. Weerstandsthermometer: Weerstandsthermometers maken gebruik van de weerstand van een metalen draad om de temperatuur te meten. Dit type temperatuursensor wordt ook wel een Pt100-sensor genoemd, omdat de meeste van deze sensoren zijn gemaakt van platina met een weerstand van 100 ohm bij 0 °C.
 5. Infraroodthermometer: Dit type temperatuurmeter / temperatuursensor maakt gebruik van een laserstraal en infraroodstraling om de temperatuur van een object te meten. Het apparaat meet de hoeveelheid straling die wordt teruggekaatst om de temperatuur te bepalen.
 6. Draadloze temperatuursensor: Dit is een temperatuursensor die draadloos werken en de temperatuur draadloos verzenden naar een centrale computer of controller voor verdere verwerking en regeling.
 7. Contactloze temperatuursensor: Dit type temperatuursensor meet de temperatuur zonder contact te maken met het object dat wordt gemeten. Deze sensoren meten de infraroodstraling die door het object wordt uitgestraald om de temperatuur te bepalen.
 8. Thermistor: Een thermistor is een temperatuursensor die is gemaakt van halfgeleidende materialen en waarbij de weerstand varieert met de temperatuur.
 9. PTC-thermistor: Dit type thermistor heeft een positieve temperatuurcoëfficiënt, wat betekent dat de weerstand toeneemt bij stijgende temperaturen.
 10. NTC-thermistor: Dit type thermistor heeft een negatieve temperatuurcoëfficiënt, wat betekent dat de weerstand afneemt bij stijgende temperaturen.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende soorten temperatuurmeters en temperatuursensoren die worden gebruikt in de procesindustrie. Het juiste type temperatuurmeter of temperatuursensor voor een bepaalde toepassing is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperatuurbereiken, nauwkeurigheidseisen en omgevingsomstandigheden.