Top 5 trends in robotica 2023

Augmented reality-platform robot Robot Trends in robotica

De voorraad operationele robots over de hele wereld bereikte een nieuw record van ongeveer 3,5 miljoen eenheden – de waarde van de installaties bereikte een geschatte 15,7 miljard USD. De International Federation of Robotics (IFR) analyseert de top 5 trends die de robotica en automatisering in 2023 vormgeven.

“Robots spelen een fundamentele rol bij het veiligstellen van de veranderende eisen van fabrikanten over de hele wereld”, zegt Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Nieuwe trends in robotica trekken gebruikers aan van kleine ondernemingen tot wereldwijde OEM’s.”

Dit zijn de trends in robotica volgens IFR:

1 – Energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie is de sleutel tot verbetering van het concurrentievermogen van bedrijven te midden van stijgende energiekosten. De toepassing van robotica helpt op vele manieren om het energieverbruik bij de productie te verlagen. In vergelijking met traditionele assemblagelijnen kunnen aanzienlijke energiebesparingen worden gerealiseerd door minder verwarming. Tegelijkertijd werken robots op hoge snelheid, waardoor de productiesnelheid toeneemt en de productie tijd- en energie-efficiënter wordt.

De huidige robots zijn ontworpen om minder energie te verbruiken, wat leidt tot lagere bedrijfskosten. Om de duurzaamheidsdoelstellingen voor hun productie te halen, gebruiken bedrijven industriële robots met energiebesparende technologie: robotbesturingen kunnen bijvoorbeeld kinetische energie omzetten in elektriciteit en deze terugvoeren naar het elektriciteitsnet. Deze technologie vermindert de energie die nodig is om een robot te laten werken aanzienlijk. Een ander kenmerk is de slimme energiebesparingsmodus die de energievoorziening van de robot gedurende de werkdag op verzoek regelt. Aangezien industriële installaties ook vandaag nog hun energieverbruik moeten controleren, zullen dergelijke aangesloten energiesensoren waarschijnlijk een industriestandaard worden voor robotoplossingen.

2 – Reshoring

Veerkracht is in verschillende sectoren een belangrijke drijfveer voor reshoring geworden: Autofabrikanten investeren bijvoorbeeld zwaar in korte aanvoerlijnen om processen dichter bij hun klanten te brengen. Deze fabrikanten gebruiken robotautomatisering om krachtige batterijen kosteneffectief en in grote hoeveelheden te produceren ter ondersteuning van hun projecten voor elektrische voertuigen. Deze investeringen maken de verzending van zware batterijen overbodig. Dit is belangrijk omdat steeds meer logistieke bedrijven om veiligheidsredenen weigeren batterijen te vervoeren.

Één van de andere trends in robotica die hierbij hoort is het terughalen van de productie van microchips naar de VS en Europa. Aangezien de meeste industriële producten tegenwoordig een halfgeleiderchip nodig hebben om te functioneren, is de levering ervan dicht bij de klant van cruciaal belang. Robots spelen een essentiële rol bij de productie van chips, omdat zij voldoen aan de extreme eisen van precisie. Speciaal ontworpen robots automatiseren de fabricage van siliciumwafers, nemen schoonmaak- en reinigingstaken over of testen geïntegreerde schakelingen. Recente voorbeelden van reshoring zijn de nieuwe chipfabrieken van Intel in Ohio of de onlangs aangekondigde chipfabriek in de Duitse regio Saarland van chipfabrikant Wolfspeed en automobieltoeleverancier ZF.

3 – Makkelijker te gebruiken robots

Robotprogrammering is gemakkelijker en toegankelijker geworden voor niet-deskundigen. Aanbieders van softwaregedreven automatiseringsplatforms ondersteunen bedrijven door gebruikers industriële robots te laten beheren zonder voorafgaande programmeerervaring. Fabrikanten van originele apparatuur werken samen met low-code of zelfs no-code technologiepartners waarmee gebruikers van alle vaardigheidsniveaus een robot kunnen programmeren.

De gebruiksvriendelijke software in combinatie met een intuïtieve gebruikerservaring vervangt uitgebreide robotprogrammering en opent nieuwe mogelijkheden voor robotica-automatisering: Startende softwarebedrijven betreden deze markt met gespecialiseerde oplossingen voor de behoeften van kleine en middelgrote bedrijven. Bijvoorbeeld: een traditionele zware industriële robot kan worden uitgerust met sensoren en een nieuwe software die collaboratieve instelling mogelijk maakt. Hierdoor kunnen werknemers zware machines gemakkelijk aanpassen aan verschillende taken. Bedrijven krijgen zo het beste van twee werelden: robuuste en nauwkeurige industriële robothardware en ultramoderne cobotsoftware.

Gebruiksvriendelijke programmeerinterfaces, waarmee klanten de robots zelf kunnen instellen, zijn ook de motor achter het opkomende nieuwe segment van goedkope robotica. Veel nieuwe klanten reageerden op de pandemie in 2020 door robotoplossingen uit te proberen. Robotleveranciers onderkennen deze vraag: Eenvoudige opstelling en installatie, bijvoorbeeld met vooraf geconfigureerde software om grijpers, sensoren of regelaars te bedienen, ondersteunen de inzet van goedkopere robots. Dergelijke robots worden vaak verkocht via webwinkels en programmaroutines voor diverse toepassingen kunnen worden gedownload uit een app store.

4 – Kunstmatige intelligentie (AI) en digitale automatisering

Voortgestuwd door de vooruitgang in digitale technologieën bieden robotleveranciers en systeemintegratoren nieuwe toepassingen en verbeteren ze bestaande toepassingen op het gebied van snelheid en kwaliteit. Connected robots transformeren de productie. Robots zullen in toenemende mate opereren als onderdeel van een verbonden digitaal ecosysteem: Cloud Computing, Big Data Analytics of 5G mobiele netwerken bieden de technologische basis voor geoptimaliseerde prestaties. De 5G-standaard zal volledig gedigitaliseerde productie mogelijk maken, waardoor kabels op de werkvloer overbodig worden.

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een groot potentieel voor robotica, waardoor een reeks voordelen in de productie mogelijk wordt. Het belangrijkste doel van het gebruik van AI in de robotica is de variabiliteit en onvoorspelbaarheid in de externe omgeving beter te beheren, hetzij in real-time, hetzij offline. Hierdoor speelt AI ter ondersteuning van machinaal leren een steeds grotere rol in softwareaanbiedingen waarbij lopende systemen baat hebben, bijvoorbeeld met geoptimaliseerde processen, voorspellend onderhoud of op visie gebaseerd grijpen.

Deze technologie helpt fabrikanten, logistieke dienstverleners en detailhandelaren die te maken hebben met frequent veranderende producten, bestellingen en voorraden. Hoe groter de variabiliteit en onvoorspelbaarheid van de omgeving, hoe groter de kans dat AI-algoritmen een kosteneffectieve en snelle oplossing bieden – bijvoorbeeld voor fabrikanten of groothandelaren die te maken hebben met miljoenen verschillende producten die regelmatig veranderen. AI is ook nuttig in omgevingen waar mobiele robots onderscheid moeten maken tussen de voorwerpen of mensen die ze tegenkomen en anders moeten reageren.

5 – Een tweede leven voor industriële robots

Aangezien een industriële robot een levensduur van maximaal dertig jaar heeft, is nieuwe technologische apparatuur een uitgelezen kans om oude robots een “tweede leven” te geven. Fabrikanten van industriële robots zoals ABB, Fanuc, KUKA of Yaskawa hebben gespecialiseerde reparatiecentra in de buurt van hun klanten om gebruikte eenheden op te knappen of te upgraden op een manier die zuinig omspringt met grondstoffen. Deze prepare-to-repair strategie voor robotfabrikanten en hun klanten bespaart ook kosten en middelen. Klanten reparatie op lange termijn aanbieden is een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.

Deze trends in robotica zijn samengesteld door de International Federation of Robotics.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie