Top 5 Robot Trends 2022

Augmented reality-platform robot Robot Trends in robotica

De operationele voorraad industriële robots heeft een nieuw record bereikt van ongeveer 3 miljoen eenheden wereldwijd – met een gemiddelde stijging van 13% per jaar (2015-2020). De International Federation of Robotics analyseert de top 5 robot trends die wereldwijd bepalend zijn voor robotica en automatisering.

“De transformatie voor robotica-automatisering komt in een stroomversnelling in traditionele en nieuwe industrieën,” zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Steeds meer bedrijven realiseren zich de talloze voordelen die robotica biedt voor hun bedrijf.”

Dit zijn de top 5 Robot Trends 2022

1. Robots geadopteerd door nieuwe industrieën

Segmenten die relatief nieuw zijn op het gebied van automatisering, adopteren robots in hoog tempo. Consumentengedrag stimuleert bedrijven om in te spelen op de vraag naar personalisatie van zowel producten als levering.

De e-commerce-revolutie werd aangezwengeld door de pandemie en zal ook in 2022 in een stroomversnelling komen. Vandaag de dag zijn er wereldwijd duizenden robots geïnstalleerd die vijf jaar geleden nog niet bestonden in dit segment.

In een poging om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, zullen bedrijven die industriële automatisering nog niet eerder hebben overwogen, dit opnieuw overwegen. Bedrijven die afhankelijk zijn van servicemedewerkers, zoals de detailhandel en restaurants, zijn niet in staat om vacatures in te vullen, en als gevolg daarvan kunnen we verwachten dat ze zullen investeren in automatisering om aan de behoeften van de klanten te voldoen. Relatief nieuwe robotica-klantensectoren zoals bezorging en logistiek, bouw, landbouw en nog veel meer profiteren van technologieën die met de dag vooruitgaan.

2. Robots gemakkelijker te gebruiken

Het implementeren van robots kan een complexe taak zijn, maar de nieuwe generatie robots zijn gemakkelijker te gebruiken. Er is een duidelijke trend naar gebruikersinterfaces die eenvoudige programmering via pictogrammen en handmatige besturing van robots mogelijk maken. Robotbedrijven en sommige externe leveranciers bundelen hardwarepakketten samen met software om de implementatie te vergemakkelijken. Deze trend lijkt misschien eenvoudig, maar aanbiedingen die zich richten op complete ecosystemen voegen een enorme waarde toe door de inspanning en de tijd tot ingebruikname te verminderen.

De trend naar goedkope robotica gaat ook gepaard met een eenvoudige installatie en installatie, waarbij in sommige gevallen specifieke toepassingen vooraf zijn geconfigureerd. Leveranciers bieden standaardprogramma’s in combinatie met grijpers, sensoren en controllers. App stores bieden programmaroutines voor verschillende toepassingen en ondersteunen de inzet van goedkopere robots.

3. Robots en mensen bijscholen

Steeds meer overheden, brancheorganisaties en bedrijven zien de noodzaak in van basisopleidingen op het gebied van robotica en automatisering in een vroeg stadium voor de volgende generatie. De reis van gegevensgestuurde productielijnen zal zich toespitsen op onderwijs en opleiding. Naast de opleiding van werknemers intern, kunnen externe opleidingstrajecten de leerprogramma’s voor het personeel versterken. Robotfabrikanten zoals ABB, FANUC, KUKA, Universal Robots en YASKAWA registreren elk tussen 10.000 en 30.000 deelnemers aan hun robotopleidingen in meer dan 30 landen per jaar.

Robotica verandert het beroepsprofiel van fabrieksarbeiders ten goede. Mensen willen graag werken in een moderne omgeving waar ze een carrière kunnen uitbouwen. Nieuwe opleidingsmogelijkheden met robotica zijn een win-win strategie voor zowel bedrijven als werknemers: saaie, vuile en gevaarlijke taken worden geautomatiseerd terwijl mensen belangrijke vaardigheden leren voor de industriële werkplek van de toekomst en hun verdienpotentieel tijdens hun loopbaan vergroten.

4. Robots stellen de productie veilig

Door handelsspanningen en COVID-19 komt de productie weer dichter bij de klant te staan. Problemen in verband met de toeleveringsketen brengen bedrijven ertoe nearshoring met automatisering als oplossing te overwegen.

Een bijzonder onthullend cijfer uit de VS laat zien hoe automatisering bedrijven helpt weer aan het werk te gaan: Volgens de Association for Advancing Automation (A3) zijn de robotorders in de Verenigde Staten in het derde kwartaal van 2021 met 35% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Meer dan de helft van de orders komt uit niet-automobielsectoren.

En deze recordgroei betreft niet alleen robotica – ook machine vision, motion control en motoren nemen sterk toe. “De pandemie en de daaruit voortvloeiende verstoringen van de toeleveringsketens en de beschikbaarheid van arbeidskrachten lijken het duwtje in de rug te zijn geweest dat velen nodig hadden om de investering te rechtvaardigen”, zegt Dr. Susanne Bieller, algemeen secretaris van de IFR. “De bedrijven die het meest waarschijnlijk in automatisering zullen investeren, zijn de bedrijven die dit al een tijdje overwogen, maar nog niet de laatste stap hadden gezet.”

5. Robots ondersteunen digitale automatisering

In 2022 en daarna zien we een nadruk op data als belangrijkste pijlers van toekomstige productie. Gegevens verzameld uit intelligent geautomatiseerde processen zullen door producenten worden geanalyseerd om beter geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Dankzij het vermogen van een robot om taken te verdelen en te leren via AI, kunnen bedrijven intelligente automatisering ook gemakkelijker toepassen in nieuwe omgevingen, van de bouw tot faciliteiten voor het verpakken van voedsel en dranken tot laboratoria in de gezondheidszorg.

AI voor robotica wordt volwassen en lerende robots worden mainstream. De industrie is de proeffase voorbij, en we kunnen een grotere inzet van deze technologieën verwachten in 2022

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie