NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines

Geavanceerde chips ASML Chipmachines

Nederland, Japan en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de export van chiptechnologie naar China te beperken. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg, hebben deze landen in Washington afspraken gemaakt om de verkoop van specifieke chipmachines voor de productie van halfgeleiders naar China te beperken.

Al geruime tijd wil de Amerikaanse regering de verkoop van geavanceerde chiptechnologie aan China inperken. Hun doel is te verhinderen dat China met de nieuwste chips steeds geavanceerdere wapens ontwikkelt. Daarbij kijkt de regering van president Joe Biden nadrukkelijk naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van chipmachines. Ook Japan heeft met Nikon een belangrijk bedrijf in de productieketen voor chips in huis.

De implementatie van de afspraken kan maanden in beslag nemen. De landen hebben die tijd nodig om de regeling wettelijk vast te leggen, zeggen de ingewijden tegen Bloomberg.

Blokkering chipmachines

Onder druk van de VS blokkeert Nederland al jaren de verkoop aan China van de modernste chipmachines van ASML, de zogeheten EUV-machines. Maar de VS willen ook dat apparaten van de ’oudere generatie’, de DUV-machines, niet meer naar Chinese bedrijven gaan. Daar staan er al heel veel van in China.

Nederland heeft blijkbaar toegezegd de verkoop van enkele van de modernste DUV-chipmachines te stoppen. Deze machines gebruiken immersielithografie, een techniek waarbij ultraviolette lichtstralen door een vloeistoflaag worden gebroken. Dit zorgt ervoor dat de lijntjes op een chip dichter bij elkaar worden geëtst, wat de chips sterker maakt.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet direct ingaan op vragen van Bloomberg. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de berichtgeving

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) verklaarde eerder wel dat de inzet bij de gesprekken het behoud van westers technologisch leiderschap is. Ook zouden de onderhandelende landen willen voorkomen dat ze voor chips te afhankelijk worden van China. Verder willen de VS en Nederland verhinderen dat geavanceerde chips in wapens van landen als China terechtkomen. Maar Nederland zou niet zomaar alle eisen voor de chipmachines-verbod van de Amerikanen inwilligen, benadrukte ze.

Na de ministerraad gaf premier Mark Rutte aan dat het kabinet terughoudend is met het delen van details over de overeenkomst met de Amerikanen en Japanners. “Het is onzeker,” zei hij, “of de resultaten publiekelijk zichtbaar worden.” Hij vertelde dit tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

ASML onthoudt zich voorlopig van commentaar. Eerder deze week waarschuwde CEO ASML Peter Wennink dat te forse exportbeperkingen chips duurder en schaarser kunnen maken. Over het wegvallen van de Chinese markt voor ASML was hij minder bezorgd, omdat de vraag naar ASML-chipmachines elders in de wereld dat zou kunnen opvangen.

Bron: De Financiele Telegraaf

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie