ABB bouwt nieuwe robotfabriek in Zweden

ABB cobots GoFa SWIFTI

ABB, het prominente Zwitserse technologie- en engineeringbedrijf, heeft recentelijk haar plannen onthuld om maar liefst $280 miljoen te investeren in een gloednieuwe robotfabriek in Zweden. Deze strategische zet komt als reactie op de groeiende vraag van klanten die hun productie vanuit Azië dichter bij hun thuismarkten willen verplaatsen.

Lokalisatie: het antwoord van ABB op hedendaagse uitdagingen

Gelegen in Vasteras, Oost-Zweden, belooft deze nieuwe fabriek de capaciteiten van ABB aanzienlijk te versterken. Als we naar de cijfers kijken, valt op dat deze nieuwe faciliteit tegen 2026 maar liefst 50% meer productiecapaciteit zal bieden dan de vorige locatie. En dat is niet alles: het bedrijf is van plan om hier 1.300 mensen te werk te stellen.

Björn Rosengren, de CEO van ABB, lichtte toe: “Klantvraag en marktgroei drijven de investering in onze nieuwe campus.” Vervolgens meldde ABB dat de Europese robotica- en automatiseringsmarkt van 2023 tot eind 2027 naar verwachting jaarlijks met 7% zal groeien. Eerst en vooral stimuleren bedrijven die hun productie uit Azië halen deze groei.

ABB in de wereldwijde robotica-arena

Als je in de robotica-industrie zit, ben je ongetwijfeld bekend met ABB. Dit bedrijf, dat concurreert met giganten zoals het Japanse Fanuc Corp en het Chinese Kuka, levert robots aan wereldberoemde bedrijven zoals BMW, Scania en Volkswagen.

Deze drang naar lokalisatie wordt niet alleen aangedreven door bedrijfsstrategieën. Zo hebben overheden, zoals die van de Europese Unie, recentelijk hun staatssteunregels versoepeld. Hierdoor kunnen nationale regeringen binnen de EU subsidies aanbieden die vergelijkbaar zijn met de prikkels van President Joe Biden’s $369 miljard Inflation Reduction Act in de Verenigde Staten.

Daarnaast spelen de oplopende spanningen tussen Washington en Beijing een rol. Dit heeft verschillende bedrijven aangezet tot heroverweging van hun footprint, waardoor ze hun fabrieken dichter bij huis willen plaatsen.

Naar een klantgerichte toekomst

Het verplaatsen van de productie dichter naar de consument is niet de enige reden voor deze significante investering van ABB. Na de bevoorradingsproblemen tijdens de COVID-19 pandemie, zag het bedrijf duidelijk het belang in van lokaal geproduceerde producten voor klanten.

Daarnaast speelt het tekort aan geschoolde arbeidskrachten een rol. Klanten investeren steeds meer in robots om deze leemte op te vullen.

Sami Atiya, president van ABB’s Robotics and Discrete Automation Business Area: “Deze campus is cruciaal voor het ondersteunen van onze Europese klanten.” Immers, zij vergroten hun investeringen in robotica en AI. Dit komt door de heroriëntatie van de industrie, de verschuiving naar duurzame toeleveringsketens en blijvende arbeidstekorten.

Daarnaast zei hij: “Met onze Robotica Campus kunnen we klanten beter van dienst zijn.” Bovendien zullen sectoren zoals automotive, elektronica en gezondheidszorg hiervan profiteren. Hun doel? Het volledige potentieel van automatisering benutten.

Duidelijk is dat ABB met deze fabriek haar leidende positie in robotica en productie-automatisering wil behouden.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.