Digitaal en geautomatiseerd voor gezonde productie

Geautomatiseerde oplossingen

Verantwoordelijkheid en technologische vooruitgang gaan hand in hand – in de vorm van grondstofbesparende en efficiënte processen in een gezonde werkomgeving. Op de Hannover Messe 2024 toont SCHUNK geautomatiseerde oplossingen die de weg vrijmaken voor deze transformatie.

“Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann, Chief Technology Officer (CTO) bij SCHUNK. Daarom richt het technologiebedrijf zich dit jaar op twee hoofdthema’s: “The Healthy Factory” en “Innovation through Collaboration”. Het doel is om een gezond en economisch succesvol productieproces te ontwerpen voor mens en milieu. Innovatieve automatiserings- en digitaliseringsmodules spelen hierbij een centrale rol, die SCHUNK wil bevorderen door de uitbreiding van zijn netwerk van experts en een open uitwisselingscultuur.

Van experts voor experts

Automatisering helpt niet alleen om tekorten aan geschoolde arbeidskrachten op te vullen, het biedt ook de mogelijkheid om sneller en efficiënter te produceren en flexibel te reageren op veranderende productielandschappen. Om de toegang tot geautomatiseerde oplossingen zo eenvoudig mogelijk te maken voor haar klanten, stelt SCHUNK haar expertise onder andere beschikbaar via gebruiksvriendelijke digitale diensten. Twee nieuwe tools maken een gevalideerd ontwerp en configuratie op maat van lineaire modules mogelijk. Ook het nieuwe SCHUNK Control Centre biedt een intuïtieve gebruikerservaring. In de toekomst zullen klanten toegang hebben tot uitgebreide digitale modules in de vertrouwde app-functionaliteit en deze eenvoudig en flexibel kunnen gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld de parameters van elektrische grijpers, zoals grijpkracht, posities en grijpsnelheden, voor de inbedrijfstelling geoptimaliseerd worden voor de toepassing met behulp van de hier beschikbare software.

De gezonde fabriek

SCHUNK demonstreert op de HM2024 hoe industriële processen van het beladen en ontladen tot en met de bewerking energiebesparend, veilig en flexibel uit één hand kunnen worden opgebouwd: met op maat gemaakte toepassingen uit de spantechniek, grijptechniek en automatiseringstechniek.

Nieuwe elektrische grijperseries zoals EGU en EGK maken veilige handlingsprocessen mogelijk in een groot aantal productieomgevingen dankzij individuele parametrisering en verschillende grijpmodi. Ze zijn gebaseerd op een gestandaardiseerd, gebruiksvriendelijk functioneel concept en zijn toekomstbestendig dankzij regelmatige software-updates. Dit kenmerkt ook de 2D Grasping-kit. De toepassingskit bestaat uit een toepassingsspecifieke grijper zoals de EGU, een camerasysteem en een industriële PC met SCHUNK’s eigen AI-software. SCHUNK heeft de intelligente kit inclusief AI ontwikkeld voor een snelle introductie tot het autonoom manipuleren van niet-positie-georiënteerde objecten.

Er is geen voorkennis van programmeren of beeldverwerking nodig om het te gebruiken. Het bevrijdt geschoolde werknemers van repetitieve taken en creëert een gezondere en aantrekkelijkere werkomgeving.

Dankzij de unieke synergie en expertise in geautomatiseerde machinebelading biedt SCHUNK alle componenten voor een genetwerkte machine aan in zijn brede portfolio. Nieuwe sensorgebaseerde opspanmodules zoals de KSP-S3 maken geautomatiseerde opspanprocessen in de machinekamer mogelijk. Dankzij IO-Link is het mogelijk deze in de machinebesturing te integreren. In combinatie met de iTENDO2 sensorische gereedschapshouder brengt men het bewerkingsproces transparant in kaart. Daarmee reduceert men de bewerkingstijd en verspilling aanzienlijk. De hydraulische expansiegereedschaphouders uit de TENDO serie reduceren ook het energieverbruik in het totale proces.

Partner met branchekennis van geautomatiseerde oplossingen

SCHUNK ontwerpt ook nieuwe productiestappen met op maat gemaakte geautomatiseerde oplossingen in veranderende toekomstige industrieën zoals e-mobility en elektronica. Dit is te zien in Hannover met het voorbeeld van de nieuwe RCG rondcelgrijper voor de flexibele handling van batterijcellen met een diameter van 46 mm. De grijper kan naar wens worden uitgebreid tot meerdere grijpeenheden. Daarbij maakt de grijper in combinatie met de dynamische lineaire directe assen betrouwbare toepassingen met hoge snelheid mogelijk.

Innovatie door samenwerking

“Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerking en openheid leiden tot baanbrekende innovaties die de industrie duurzaam ontwikkelen”, legt Timo Gessmann uit. Daarom is SCHUNK betrokken bij samenwerkingsverbanden op vele niveaus en streeft een open, gebruikersgerichte aanpak na. SCHUNK maakt zijn producten toegankelijk als digitale tweeling voor de simulatie van fabrieken via platforms zoals NVIDIA. In het innovatie ecosysteem voor kunstmatige intelligentie (AI) Ipai, werkt SCHUNK aan nieuwe praktische geautomatiseerde oplossingen met de belangrijkste technologie. En SCHUNK wil ook bijdragen aan het ontwerp van een gemeenschappelijke digitale dataruimte als onderdeel van het Manufacturing-X initiatief. Daar werken experts samen om ervoor te zorgen dat de digitalisering in de komende jaren een belangrijke impuls krijgt.

Meer informatie bij SCHUNK

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie