Innovatieve technologie krijgt opnieuw steun uit Groeifonds

Groeifondsprojecten Groeifonds

In de voortdurende inspanningen van Nederland om een pionier te blijven in de technologische industrie en duurzaamheid, heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aangekondigd dat er nog eens 4 miljard euro zal worden geïnvesteerd vanuit het Nationaal Groeifonds. Deze derde ronde van financiering zal 2,6 miljard euro specifiek inzetten voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie in klimaat-, energie-, hightech-, digitalisering- en gezondheidssectoren.

Extra steun uit Groeifonds

Dit komt bovenop de reeds toegewezen investeringen uit de eerste twee ronden van het Groeifonds in 2021 en 2022, waarmee Nederland zich specifiek richt op veelbelovende innovaties. Denk hierbij aan quantumtechnologie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsgegevens, kunstmatige intelligentie, waterstof/groene chemie, hightech-materialen, sleuteltechnologieën zoals fotonica, startups in de farmaceutische industrie en de vergroening van de luchtvaartindustrie.

Onder de derde ronde van het Groeifonds valt onder meer de financiering van een reeks baanbrekende projecten, die zijn ingediend door verschillende ministeries, zoals het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen. Deze projecten werden door de beoordelingscommissie van het Groeifonds geselecteerd voor hun potentieel om de nationale technologische en duurzaamheidsdoelstellingen te bevorderen.

Bijvoorbeeld, er is 412 miljoen euro toegekend voor de ontwikkeling van volledig circulaire zonnepanelen, waarvan 277 miljoen euro voorwaardelijk is. De zon speelt een cruciale rol in de energietransitie, en met deze investering kunnen onderzoekers en industrieën samenwerken om de volgende generatie zonnepanelen in Nederland te ontwikkelen, wat bijdraagt aan de energieonafhankelijkheid van zowel Nederland als de EU.

Circulaire batterijen

In een vergelijkbaar initiatief is er 296 miljoen euro, waarvan 118 miljoen voorwaardelijk en 178 miljoen gereserveerd, toegewezen voor de ontwikkeling van circulaire batterijen die zijn gemaakt van alternatieve en niet-kritieke grondstoffen. Deze innovatieve batterijen zijn van vitaal belang voor de energietransitie en het verminderen van economische afhankelijkheid, en deze investering stelt Nederlandse bedrijven in staat om toonaangevend te zijn in deze sector tegen 2030.

Andere projecten die financiering van het Groeifonds hebben ontvangen zijn onder meer het Maritiem Masterplan, dat tot doel heeft minstens veertig betrouwbare, concurrerende en modulaire klimaatneutrale schepen te ontwikkelen, bouwen en gebruiken, en het Deltaplan Valorisatie, dat tot doel heeft Nederland tot de top-drie van Europese landen te maken op het gebied van kennisvalorisatie. Daarnaast is er ook financiering voorzien voor de ontwikkeling van een 6G-netwerk infrastructuur en toepassingen, een project dat erop gericht is Nederland een leidende positie te geven in de ontwikkeling van de volgende generatie betrouwbare en veilige mobiele netwerken.

Biobased circulaire industrie

De biobased circulaire industrie ontvangt ook een aanzienlijke financiële injectie uit het Groeifonds van 338 miljoen euro, waarvan 102 miljoen euro voorwaardelijk en 236 miljoen euro in reservering. Het project is gericht op het versnellen van de overgang van fossiele naar biogrondstoffen in de Nederlandse kunststofindustrie, wat niet alleen bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen, maar ook de oprichting van een innovatieve industrietak mogelijk maakt.

Bovendien investeert men 129 miljoen euro in het RE-GE-NL project. Dit project richt zich op de overgang naar regeneratieve landbouw, een methode die voedselproductie combineert met natuurherstel en uitputting van de bodem voorkomt. Dit project biedt niet alleen een mogelijke oplossing voor de milieuproblematiek in de landbouw, maar biedt ook economische kansen voor Nederlandse boerenbedrijven.

Er is ook een reservering van 125 miljoen euro voor het oprichten van een Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie. Dit centrum zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en technologieën, terwijl het tegelijkertijd de dierproeven die momenteel vaak noodzakelijk zijn, verfijnt, vermindert en uiteindelijk vervangt.

Nieuwe generatie radiofrequentietechnologie

In het kader van het Groeifonds is eveneens 102 miljoen euro voorwaardelijk gereserveerd voor het POLARIS-project, dat tot doel heeft een nieuwe generatie radiofrequentietechnologie te ontwikkelen om Nederland aan de leiding te houden in de productie van complexe micro-elektronische RF-systemen.

Andere investeringen omvatten 124 miljoen euro voor het project ‘Groeien met Groen Staal‘, dat gericht is op het versnellen van de overgang naar een duurzame staalsector, en 44 miljoen euro voor het project ‘Charging Energy Hubs’, dat de ontwikkeling van geïntegreerde oplaadinfrastructuur, batterijopslag en hernieuwbare energiebronnen binnen het bestaande elektriciteitsnetwerk ondersteunt.

Steun Groeifonds

Al deze projecten onderstrepen de voortdurende inzet van Nederland om een leidende rol te spelen in technologische innovatie en duurzaamheid, gesteund door aanzienlijke financiële investeringen vanuit het Nationaal Groeifonds.

Bron: Rijksoverheid

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie