Vakbeurzen wire en Tube: sleuteltechnologieën draad, kabel en buis en pijp blijven systeem-kritisch

wire & Tube

Wat een beurseditie van wire en Tube was dit! Met 1.500 exposanten uit 60 landen op 67.400 vierkante meter was het de grootste wire in haar bijna 40-jarige succesgeschiedenis in Düsseldorf; en dan de editie van Tube, die met circa 52.200 vierkante meter en 1.200 exposanten uit 54 landen de blik steeds meer op energie-efficiëntie en duurzaamheid richt.

In totaal waren er 2.700 exposanten in Düsseldorf aanwezig. Zij bewezen gedurende vijf beursdagen op rond de 120.000 vierkante meter netto tentoonstellingsruimte, dat de draad-, kabel-, buis- en pijpindustrieën en hun toeleveranciers voorbereid zijn op de toekomstige energie-gerelateerde uitdagingen. Het feit dat ze ook tot de meest systeem-kritische sectoren ter wereld behoren, versterkt de positie van ’s werelds toonaangevende vakbeurzen in Düsseldorf.

De behoefte aan persoonlijke uitwisseling in deze – economisch en geopolitiek – moeilijke tijden, was in de branche duidelijk merkbaar. “De wereld lijkt sneller te draaien en wij draaien mee. Om de twee jaar komen onze industrieën hier in Düsseldorf bij elkaar – de community staat achter deze locatie aan de Rijn. We zijn daar heel dankbaar voor en blijven er consequent aan werken, zodat wire en Tube ook in de toekomst de nummer 1-vakbeurzen voor hun industrieën blijven,” aldus een tevreden Daniel Ryfisch, directeur wire, Tube & Flow Technologies.

Boeiend vakprogramma in de beurshallen

De inzichten in de spannende transformatieprocessen die binnen de industrieën gaande zijn, kwamen niet alleen van de 2.700 exposanten. Voor het eerst begeleidde een vol vakprogramma bestaande uit lezingen, presentaties, speciale shows en digitale rondleidingen de drukke activiteiten in de beurshallen. Speciale zones en digitale routes over hot topics als ecoMetals, waterstof, kunststofbuizen, snijden, zagen en roestvrij staal gaven informatie over hun nieuws en trends.

Experts van talrijke exposanten presenteerden de duurzaamheidsstrategieën van hun bedrijven, bespraken de weg naar de groene transformatie en energie- en klimaatbeleid met het publiek of presenteerden reeds behaalde successen op weg naar decarbonisatie. Of het nu ging om de wire & Tube Convention, ITA-Forum, BDS Forum, SawExpo Forum, Special Area Plastic Tubes & Pipes of de digitale ecoMetals- en high potential-routes – de beurshallen stonden bol van innovaties.

Wire en Tube: klaar voor de eisen van de toekomst

Trends op het gebied van draad- en kabelmachines, draad- en kabelfabricage, de handel en de laatste ontwikkelingen op het gebied van glasvezeltechnologieën, roosterlasapparatuur, veerproductie en verbindingstechnologieën, werden in de beurshallen 9 tot 17 gepresenteerd.

“wire & Tube is dé plek waar de toekomst van de draad- en buisindustrieën actief wordt vormgegeven en waar we de innovaties van de afgelopen twee jaar aan onze klanten presenteren,” zegt een enthousiaste Dr.-Ing. Uwe-Peter Weigmann, woordvoerder van de raad van bestuur van WAFIOS AG.

“Dit jaar kregen onze nieuwe ontwikkelingen een uiterst positieve feedback, wat ook werd weerspiegeld in het grote aantal bezoekers op onze stand. Naast nieuwe machineconcepten zoals de modulaire transfer-buigmachine BQ10, kon het thema ‘assisterende machines’ met het oog op de tekorten aan vakkrachten op heel veel aandacht van bezoekers rekenen. Deze machines ondersteunen met name nieuwe medewerkers bij het opzetten van processen en nemen daarbij zelfstandig enkele processtappen over. Met vier niveaus heeft WAFIOS de basis gelegd om de machines met hun ondersteunende functies voor langere tijd in te zetten,” vult Weigmann aan.

Groots en overtuigend

De stands in hallen 1 tot en met 7.1 lieten duidelijk zien dat de buisindustrie niet alleen groots denkt, maar ook overtuigende en duurzame concepten heeft voor het gebruik van hernieuwbare energieën en de vermindering van CO²-uitstoot. De sectoren die buizen en leidingen gebruiken zijn net zo divers als de eisen die aan het materiaal en de materiaaleigenschappen worden gesteld. Kunststofbuizen spelen een steeds belangrijkere rol, zoals bleek uit de consequent hoge bezoekersaantallen in de Special Area Plastic Tubes & Pipes in hal 1.

Vakbezoekers uit 135 landen bezochten Düsseldorf. De belangrijkste producerende landen, waar ook de meeste vakbezoekers vandaan komen, zijn onder andere Duitsland, Italië, Spanje, België, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Turkije, Zwitserland, Groot-Brittannië, Zweden, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Korea, Taiwan, India en Japan. Er waren opvallend meer bezoekers dan tijdens voorgaande edities uit Centraal- en Noord-Amerika, Turkije en Azië. Ze gaven hoge cijfers voor het uitgebreide aanbod en het innovatieve karakter van de presentaties op de beursstands en prezen de aanwezigheid van bijna alle marktleiders. Netwerken, het verkennen van innovaties op de stands en het ontmoeten van nieuwe leveranciers stonden centraal bij de vakbezoekers.

In 2026 zal de vakbeurs wire en de vakbeurs Tube van 13 tot 17 april opnieuw in Düsseldorf hun vlaggen laten wapperen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.