Chipbedrijf ASML mag flink uitbreiden in Eindhoven met 20.000 nieuwe banen

Chipbedrijf ASML

De stad Eindhoven en chipfabrikant ASML hebben hun plannen voor uitbreiding bekrachtigd met een intentieovereenkomst. Deze uitbreiding, die potentieel 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen omvat, staat gepland op de Brainport Industries Campus (BIC). De uitbreiding zal het chipbedrijf, met een huidig werknemersaantal van 23.000 in Nederland en 42.000 wereldwijd, de ruimte bieden om verder te groeien in lijn met hun ambitie om dichtbij hun bestaande faciliteiten in Veldhoven te blijven.

Solide investeringsklimaat en steun overheid

De financiële topman van ASML Roger Dassen heeft aangegeven dat de keuze voor toekomstige locaties wordt bepaald door gunstige factoren zoals de beschikbaarheid van talent en een solide investeringsklimaat. Recent aangekondigde overheidsmaatregelen zijn hierbij een steun in de rug. De uitbreiding op de BIC is een strategische zet die niet alleen de capaciteit van het chipbedrijf vergroot, maar ook een significante impact heeft op het lokale ecosysteem in Eindhoven, waardoor de stad zich kan meten met technologische knooppunten zoals Silicon Valley.

Wethouder Stijn Steenbakkers van Eindhoven heeft de uitbreidingsplannen, die het Eindhovense ecosysteem aanzienlijk zullen versterken, met enthousiasme ontvangen. Dit plan, dat de omvang heeft van ongeveer 143 voetbalvelden, betekent een historische stap voor zowel Nederland als Europa. Het onderstreept het belang van een toekomstgerichte visie waarin oudere industrieën zoals grootschalige logistiek plaatsmaken voor geavanceerdere technologische ontwikkelingen.

Ondertussen werkte het demissionaire kabinet aan een geheim plan, bekend als ‘Project Beethoven‘, om te verzekeren dat het chipbedrijf haar expansie binnen Nederland zou voortzetten. Dit plan omvat een investering van € 2,5 miljard in de microchipsindustrie en de regio Brainport Eindhoven, met aanzienlijke middelen gericht op infrastructuur en woningbouw.

Uitbreiding chipbedrijf niet alleen goed voor ASML zelf, maar voor hele regio

De reacties binnen de financiële en politieke wereld op deze ontwikkelingen zijn overwegend positief. Beleggingsanalisten en strategen zien in de uitbreidingsplannen van het chipbedrijf ASML niet alleen een versterking voor het bedrijf zelf, maar ook voor de gehele regio. Het biedt vertrouwen in het Nederlandse vestigingsklimaat en belooft een voortzetting van het beleid dat bedrijven aantrekt om te investeren en zich te vestigen in Nederland.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.