Door: Redactie - 28 september 2023 |
Het lijkt voor velen wellicht een overbodige luxe: robots in de fruitteelt, een industrie waarbij de meeste mensen zich voorstellen dat alles met de hand wordt gedaan. Echter, voor Peter Veltman uit Kerk-Avezaath bij Tiel, “de Willy Wortel van de fruitteelt”, wordt het gezien als een essentiële volgende stap in de groeiende automatisering van deze industrie. Waar er langere tijd een trend was naar het verplaatsen van de activiteiten naar lage loon landen is er nu door automatisering de mogelijkheid om alles in eigen land te houden of hier naartoe terug te halen. Veltman richt zich met zijn bedrijf Fieldman op het uitklappen van kratten voor fruitbakjes. Hij ontwerpt hele lijnen met innovatieve onderdelen. Deze onderdelen bouwt hij zelf.
Van origine uit de etiketteer industrie, kent Veltman als geen ander de processen bij de fruittelers. “Ik weet wat de klant nodig heeft. Ik heb een idee, dat leg ik bij de klant neer en dat idee wordt dan een ontwerp,” legt hij uit. “Het ontwerp is voor de hele lijn, ook de verpakkingsmaterialen. Dat is mijn kracht, mijn toegevoegde waarde. Ik bedenk de ‘missing link’ tussen alle machines en begin waar de rest geëindigd is.”
Veltman weet waar de problemen liggen bij zijn klanten en één zulk probleem was het ontnesten van kunststof bakjes bij een aardbeien teler en vervolgens het plaatsen van de bakjes in een krat, zeer arbeidsintensief en onhandig werk. Nu staat er een lijn met Yaskawa robots in de fruitteelt vóór en achter en een ontnester ertussenin. Met een tempo van 10.000 bakjes en 1.000 kratten per uur is dit een enorme vooruitgang in flexibiliteit en capaciteit. Waar voorheen 24 uur per dag hard manueel gewerkt werd betekent deze oplossing veel meer bakjes in veel minder tijd.
Het volgende probleem zit in het uitklappen van de kratten zelf. Een klant had Europool klapkratten. Deze klappen automatisch open als je ze ondersteboven houdt. Maar er bestaan ook IFCO klapkratten en die doen dat niet. Na het nodige denkwerk werd hier ook een oplossing op bedacht: Fieldman heeft een 5-voudige en 4-voudige gripper ontwikkeld die de kratten 5 (of 4) tegelijk, 1.000 per uur met een Yaskawa robot openklapt en plaatst. Met deze originele gripper heeft Fieldman dit probleem snel kunnen verhelpen in goede samenwerking met Yaskawa.
Voor een teler van aardbeien werd deze nieuwe variant ontworpen voor kratten van 60 x 40 cm en mogelijk in de toekomst voor kratten van 40 x 30 cm. Daar draait Veltman echter zijn hand niet voor om. “De key elementen in de lijn bedenk ik, ontwerp ik en bouw ik zelf,” aldus Veltman. “Voor de elektrotechniek en software werk ik samen met Frank Bierbooms van FB Automation, een Yaskawa-minded programmeur.” Vanzelfsprekend worden er Yaskawa robots in de fruitteelt gebruikt, van de GP serie handling robots. Flex Industries Solutions BV bouwt de resterende hardware. Zij zijn specialisten in stationaire interne transportsystemen. Deze samenwerking bundelt de krachten van alle specialisten, zodat bij elk element in de lijn de specifieke expertise tot zijn recht komt.
Voorlopig zijn er in ieder geval mogelijkheden genoeg tot automatiseren binnen de fruitteelt industrie. Er worden nieuwe kassen gebouwd en bestaande fruitteelt bedrijven breiden uit maar de werkzaamheden zijn erg eentonig en arbeidsintensief. Voor alle fruittelers die hierdoor met de handen in het haar zitten is er gelukkig Peter Veltman, die ideeën in overvloed heeft om het zware werk te laten overnemen door onvermoeibare robots. En voor wie zich eventueel zorgen zou maken over de beschikbaarheid van spare parts voor de robots in de fruitteelt met hun lange levensduur, Yaskawa garandeert nog 10 jaar spare parts te kunnen leveren na de einde van de productie van elk robot model.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.