Samenwerking TU/e en NXP voor nieuwe technologie draadloze communicatie

Draadloze communicatie STEM Industrial Marketing Community Industriële OT

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en NXP Semiconductors hebben de volgende stap gezet in hun samenwerking met de ondertekening van een intentieovereenkomst. Met deze overeenkomst verklaren beide partijen de intentie te hebben om gezamenlijk een nieuwe generatie technologie voor draadloze communicatie te ontwikkelen. De focus ligt hierbij op frequenties boven de 300 GHz, een gebied dat tot nu toe relatief onontgonnen is.

Deze overeenkomst is de tweede binnen een maand waarbij de TU/e haar banden met een belangrijke partner in de Brainportregio versterkt. De routekaart die deze overeenkomst omvat, voorziet in het beschikbaar stellen van zowel kennis en data als medewerkers en studenten. Het gezamenlijke doel: het verbeteren van de snelheid, efficiëntie en stabiliteit van informatieoverdracht. Het is overigens niet de eerste keer dat TU/e en NXP samenwerken. In het verleden hebben de twee partijen al succesvol samengewerkt aan de ontwikkeling van intelligente, veilige en milieuvriendelijke mobiliteitssystemen.

Communicatie op hoge frequenties: de nieuwe uitdaging

Het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut (EHCI) van de TU/e en specialisten van NXP zullen samenwerken om halfgeleidertechnologie te ontwikkelen die aanzienlijk hogere bandbreedtes mogelijk maakt dan nu gangbaar is. Het streven is om communicatie op frequenties boven de 300 GHz mogelijk te maken, een uitdaging gezien de beperkingen van de huidige technologieën op deze frequenties.

Draadloze communicatie: eindeloze mogelijkheden

Met de ontwikkeling van nieuwe technologie voor draadloze communicatie worden nieuwe toepassingsgebieden mogelijk in een samenleving die steeds meer op ‘stekkerloze’ oplossingen aanstuurt. Internet of Things (IoT) apparaten, augmented- en virtual reality (AR/VR) technologieën, en toepassingen in de medische en mobiliteitssector, zoals draadloze verbindingen ter vervanging van bedrading in vliegtuigen, zijn slechts een paar voorbeelden.

Versterking van de banden: het geval van ASML research

Dit is de tweede keer binnen een maand dat de TU/e door de ondertekening van een MoU haar banden versterkt met een belangrijke partner uit de Brainportregio. In april werd bekendgemaakt dat het chipbedrijf ASML research een cleanroom gaat bouwen op de TU/e-campus om samen met de TU Eindhoven onderzoek te kunnen doen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie.

Draadloze communicatie: strategisch belang voor Nederland en Europa

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU Eindhoven, wijst op het strategische belang van draadloze communicatie voor zowel Nederland als Europa. Hij benadrukt dat de TU/e bekend staat om haar baanbrekend werk op dit gebied en dat NXP al vele jaren een belangrijke partner is in deze ontwikkelingen. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst wordt de samenwerking tussen TU/e en NXP nog verder geïntensiveerd.

Innovatiestrategie van NXP: samenwerken met toonaangevende universiteiten

Volgens Lars Reger, executive vice president en CTO van NXP, is samenwerking met vooraanstaande universiteiten een integraal onderdeel van NXP’s innovatiestrategie. Gezien de bewezen staat van dienst van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met de industrie, heeft NXP er alle vertrouwen in de samenwerking uit te breiden naar nieuwe onderzoeksgebieden. Deze onderzoeksgebieden zijn gericht op communicatie- en sensorsystemen en zullen naar verwachting leiden tot nieuwe innovaties in communicatietechnologieën en geavanceerde rijhulpsystemen.

Het doel: verminderen van verkeersdoden met geavanceerde rijhulpsystemen

NXP is een leverancier in de halfgeleidersector, met name op het gebied van geavanceerde rijhulpsystemen. Deze technologieën dragen bij aan de vermindering van het aantal verkeersdoden, waarvan er momenteel wereldwijd meer dan een miljoen per jaar zijn.

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst zetten de TU/e en NXP Semiconductors een belangrijke stap in de ontwikkeling van technologie voor draadloze communicatie. Deze samenwerking belooft niet alleen te leiden tot grensverleggende innovaties in communicatietechnologie, maar draagt ook bij aan de strategische soevereiniteit van Nederland en Europa op het gebied van draadloze communicatie. Door de kennis en expertise van beide partijen te bundelen, wordt de weg vrijgemaakt voor technologische vooruitgang op frequenties boven de 300 GHz. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden in diverse sectoren van onze steeds meer ‘draadloze’ samenleving. Het is duidelijk: de toekomst van draadloze communicatie begint hier.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie