Nieuwe SWAM sensor biedt druk- en stroommonitoring in één compacte unit

SFAM sensor van Festo

De nieuwe SFAM sensor van Festo combineert druk- en stroommeting in één compact apparaat. Voorzien van IO-Link biedt de SFAM sensor datagedreven inzichten en vermindert het aantal benodigde componenten, waardoor systeemontwerpers en machinebouwers tijd, ruimte en kosten besparen. Het vereenvoudigt ook de voorraadbeheer en biedt meer ontwerpmogelijkheden.

De ingebouwde druk- en temperatuurmetingen van de SFAM sensor bieden een breed scala aan opties voor procesmonitoring en -controle. Zo kan de SFAM bijvoorbeeld de druk, stroom en verbruik van perslucht meten. Hierdoor krijg je een volledig inzicht in het persluchtsysteem met één enkel apparaat. Schommelingen en afwijkingen in persluchtverbruik kunnen eenvoudig worden gecontroleerd via IO-Link, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie en machineprestaties. De SFAM maakt het ook makkelijker om lekkages te identificeren, zelfs in grote systemen met hoge doorstroomsnelheden. De data-inzichten van de SFAM sensor maken het mogelijk om energieverbruik en CO2-uitstoot op fabrieksniveau te evalueren, wat bijdraagt aan een efficiënter, duurzamer en veiliger systeem. Naast perslucht kan de SFAM argon, stikstof en kooldioxide meten, wat het ideaal maakt voor het monitoren van inerte gassen.

SWAM sensor tot 15.000 l/min

Afhankelijk van het gespecificeerde model kan de SFAM betrouwbaar doorstroomsnelheden tot 15.000 l/min meten. Het biedt een instelbare volumepuls voor het meten van verbruik op controlevel en levert outputs van volume- en massastroomsnelheid, evenals energiemetingen. De SFAM sensor beschikt over een hoog-contrastdisplay en nieuwe, bijgewerkte bedieningscomponenten voor een gemakkelijke en betrouwbare bediening, zelfs in een industriële omgeving.

De ingebouwde IO-Link interface maakt het mogelijk om data naadloos te verzamelen van de SFAM sensor en over te dragen naar het controlesysteem. Voordelen zijn onder andere minimale bekabelingsinspanningen, gemakkelijke remote parameterisering en een kosteneffectieve, gestandaardiseerde aansluitkabel. IO-Link maakt ook een snellere inbedrijfstelling en onderhoud mogelijk, dankzij een parameterreplicatiefunctie. Een kleurveranderend display geeft in één oogopslag visualisatie van de schakelstatus en parameters.

Maximale flexibiliteit

De SFAM sensor biedt maximale flexibiliteit door configuratieopties als PNP of NPN, normaal open of normaal gesloten (NO of NC). Tevens kan men kiezen uit spannings- of stroomoutputs, die met software worden geschakeld. Het heeft zelfs een ingebouwd geheugen voor het geval de stroom onverwacht uitvalt. Volume- en massastroomsnelheidsmetingen zijn beschikbaar in alle standaard eenheden. Daarbij kan men minimale en maximale waarden als triggers selecteren.

De SFAM sensor is modulair en eenvoudig te integreren in service-units van de Festo MS-serie op nieuwe of bestaande machines. In combinatie met de MS6 en MS9 service-units is slechts één extra vertakkingsmodule nodig om een laminaire stroom te waarborgen. Dit bespaart installatieruimte en vermindert installatie-inspanningen. De SFAM sensor is ook beschikbaar als een stand-alone unit met laminaire stroominlaat.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie