Hoge flexibiliteit met makro technologie in veiligheidssystemen

Veiligheidstoepassingen

Het gebruik van programmeerbare veiligheidssystemen is essentieel om machines en systemen modulair, economisch en efficiënt te ontwikkelen. SIGMATEK biedt met de SCP 211 een krachtige Safety CPU aan, waarbij nieuwe functies nu ook softwarematig worden ondersteund. Dit vereenvoudigt de ontwikkeling en het gebruik van veiligheidstoepassingen aanzienlijk. Het daadwerkelijke ontwerp vindt plaats in een softwareapplicatie genaamd “LASAL SAFETY Designer“, die gebruikmaakt van gecertificeerde functieblokken op basis van PLCopen.

Net zoals objectgeoriënteerd programmeren, wat SIGMATEK al 25 jaar kenmerkt, is het nu mogelijk om klantspecifieke macro-bibliotheken voor veiligheidstoepassingen te creëren. Een uniek kenmerk van de LASAL safety macro’s is de hiërarchische structuur op meerdere niveaus. Elke macro is namelijk zelfstandig ingekapseld. Ook kan men elke macro onafhankelijk van elkaar testen dankzij de eigen CRC-testwaarde. Dit vermindert de inspanning die nodig is voor het algehele testen en certificeren aanzienlijk.

Flexibiliteit door parametriseerbare veiligheidstoepassingen

De LASAL Safety Designer biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om veiligheidstoepassingen volledig parametriseerbaar en zeer flexibel te ontwerpen. Het is slechts nodig om één veiligheidstoepassing te creëren voor een machine met talrijke opties. Het is vervolgens mogelijk om deze toepassing voor alle varianten te gebruiken. Dit maakt het ontwikkelen van veiligheidstoepassingen efficiënt en kosteneffectief.

De parametrering, oftewel de aanpassing aan specifieke machines, vindt plaats via een beveiligde parameterlijst. Net als de applicatie zelf is ook deze parameterlijst beveiligd. Om de veiligheid te garanderen, gebruikt men wachtwoordbeveiligde mechanismen bij het overdragen van de lijsten voor het instellen van verschillende uitrustingsvarianten.

Door testprocessen te automatiseren met testprogramma’s in de sequentiecontroller, vermindert de ontwikkelinspanning voor machines met meerdere varianten aanzienlijk. In combinatie met de hot-pluggable mogelijkheid maakt de parametrering van de veiligheidsbesturing tijdens gebruik een uiterst flexibele bediening van modulaire machines en systemen mogelijk. Dit biedt een significante verbetering in zowel efficiëntie als veiligheid.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie