Vortex flowmeters markt verwacht 6% groei per jaar t/m 2027

Flow meter Flowmeter Massa flowregelaars Vortex flowmeters markt

De vortex flowmeters markt verwacht jaarlijks met 6,0% te groeien van $380 miljoen in 2022 tot net boven $508 miljoen in 2027. Dit blijkt uit het recente rapport van Flow Research, “The World Market for Vortex Flowmeters, 7th edition”. In dit rapport staat dat China momenteel het grootste marktaandeel heeft met 26,1% van het wereldwijde totaal, gevolgd door Noord-Amerika en West-Europa. China en de Azië/Pacific regio’s zullen naar verwachting de snelste groei doormaken.

Veelzijdig, betrouwbaar en nauwkeurig

De veelzijdigheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van vortex flowmeters tegen economische prijzen zijn belangrijke drijfveren voor deze aanhoudende marktgroei. De grootste toepassing van vortex flowmeters wereldwijd is te vinden in situaties waar stoom wordt getransporteerd, wat vanwege de tweefasige kenmerken en typisch hoge temperaturen en druk moeilijk te meten is. Technologieën zoals Coriolis en ultrasoon hebben hier niet veel doorbraak gemaakt, terwijl magnetische technologieën vrijwel uitgesloten zijn. Vortex flowmeters zijn technisch goed geschikt voor het meten van gas- en stoomstromen en hun gebruik houdt gelijke tred met de industriële groei, wat bijdraagt aan hun marktgroei. Bovendien bieden ze een brede meetbereikbaarheid. Daardoor kan men stoomstromen bij verschillende snelheden in diverse fasen van het productieproces meten.

Multivariabel

Multivariabele vortex flowmeters, voor het eerst geïntroduceerd in 1997 door een joint venture tussen VorTek en Sierra Instruments, vormen nu bijna 24% van de totale inkomsten uit vortex flowmeters. Andere leveranciers hebben sindsdien ook multivariabele vortex flowmeters geïntroduceerd.

Een beperking van dit type flowmeters is hun prestaties bij lage stroomcondities. Hun basiswerking plaatst een scheidingsstaaf in de stroom om wervelingen te genereren die stroomafwaarts worden gemeten om de werkelijke volumestroom te bepalen. Lage stroomcondities hebben niet de vloeistofsnelheid om de vereiste wervelingen te creëren. Echter, verschillende fabrikanten bieden nu modellen met kleinere doorlaten op het meetpunt, waardoor vortex flowmeters lage stromingen effectiever en nauwkeuriger kunnen meten. Bovendien zijn de installatiekosten doorgaans lager dan bij standaard meters, die meer rechte pijplengte vereisen voor en na de installatie.

Zowel enkel- als dubbel-lijn vortexstroommeters worden steeds populairder en de inkomsten uit deze typen zullen naar verwachting blijven groeien tot 2027.

In reactie op de vraag naar verhoogde betrouwbaarheid, hebben fabrikanten twee redundante vortex meter configuraties geïntroduceerd: een enkele scheidingsstaaf met dubbele sensoren, en dubbele vortex meters die gekalibreerd en in tandem direct in de stroom zijn geïnstalleerd. Beide configuraties zorgen voor een hogere mate van meetzekerheid en betrouwbaarheid. Hoewel de traditionele installatie met een enkele scheidingsstaaf en sensor nog steeds de vortex flowmeters markt domineert, blijkt uit het nieuwe onderzoek van Flow Research dat gebruikers de waarde van meetredundantie inzien, en dat leveranciers hogere groeicijfers kunnen behalen door de dubbele configuraties te promoten.

Sterke vortex flowmeters markt

Jesse Yoder, president van Flow Research: “De vortex flowmeters markt is sterk en gepositioneerd voor groei, vooral in gasstroommeting. Vortex flowmeters zijn veelzijdig, nauwkeurig en economisch; veel vortex meters bieden nauwkeurigheidsmetingen van beter dan 1%, afhankelijk van de vloeistof en toepassing. Ze kunnen vloeistof-, gas- en stoomstromen met evenveel gemak meten. Ook worden ze veel gebruikt voor stoommeting en kunnen de hoge temperaturen van oververhitte stoom aan. Ze hebben ook zeer gunstige kosten voor aanschaf, inbedrijfstelling en eigendom. Deze factoren maken vortex meters aantrekkelijk voor industriële bedrijven die streven naar energiebesparing en naleving van ISO-normen.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie