Aandeel industrieel ethernet groeit naar 71% in 2024

Wifi 6 netwerk draadloos Private LTE MCS Draadloze netwerken Industrieel ethernet

Industrieel ethernet zet zijn indrukwekkende groei voort in de industriële netwerken. Volgens HMS Networks zal industrieel ethernet in 2024 goed zijn voor 71 procent van de nieuwe geïnstalleerde nodes, een toename ten opzichte van 68 procent in het voorgaande jaar. Deze cijfers komen uit de jaarlijkse marktanalyse van HMS Networks.

Vooral Profinet zorgt voor groei industrieel ethernet

De groei van industrieel ethernet is vooral te danken aan Profinet, dat met een aandeel van 23 procent de grootste bijdrage levert. EtherNet/IP volgt met 21 procent, terwijl EtherCAT op de derde plaats staat met 16 procent. De totale markt voor industriële netwerken zal dit jaar naar verwachting met 7 procent groeien, aldus HMS. De studie baseert zich op schattingen van nieuw geïnstalleerde nodes in fabrieksautomatisering. Een node wordt hierbij gedefinieerd als een machine of apparaat dat is aangesloten op een industrieel netwerk. De gepresenteerde cijfers zijn gebaseerd op verkoopstatistieken van HMS, inzichten van collega’s in de industrie en de algemene perceptie van de markt.

Veldbussen verliezen terrein

Conventionele seriële veldbussen verliezen geleidelijk aan terrein aan industrieel ethernet, hoewel ze nog steeds een aanzienlijk deel van de nieuw toegevoegde nodes vertegenwoordigen. In 2024 wordt een groei van 2 procent verwacht voor veldbussen, waarbij Profibus met 7 procent het grootste aandeel heeft. Andere veldbusprotocollen verdelen de rest van de markt gelijkmatig. In totaal zullen veldbussen goed zijn voor 22 procent van de markt.

Draadloze technologieën in opkomst

Draadloze technologieën blijven groeien, zij het in een iets langzamer tempo dan voorheen. Deze oplossingen zijn goed voor 7 procent van de markt. Er komen steeds meer producten op de markt die draadloze oplossingen ondersteunen, wat de acceptatie in fabrieksomgevingen bevordert. Typische toepassingen zijn het vervangen van bekabeling, draadloze machinetoegang en de integratie van mobiele apparaten in industriële netwerken.

Vooruitkijkend verwacht de industrie nieuwe uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging. Dit geldt vooral door nieuwe regelgeving zoals NIS2 en de Cyber Resilience Act. Ook zullen continue netwerkbewaking, verhoogde netwerksnelheid, sensor-to-cloud communicatie en veilige IIoT-integratie de toekomst van industriële netwerken bepalen, volgens Thilo Döring, directeur van HMS Industrial Networks GmbH.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie