Door: Redactie - 11 september 2023 |
In de havenstad Esbjerg in Denemarken heeft MAN Energy Solutions, een Duits motorenbedrijf, recentelijk twee industriële warmtepompen voor zeewater met een capaciteit van 50 MW voor stadsverwarming geplaatst. Het bijzondere aan deze warmtepompen is dat ze CO2 als koelmiddel gebruiken en worden aangedreven door nabijgelegen windparken.
De industriële warmtepomp, die het imposante predicaat draagt van ‘s werelds grootste elektro-thermische energieopslag (ETES) warmtepomp, maakt gebruik van het Wad als warmtebron. Deze systemen, gevoed door de omliggende windparken, zullen naar verwachting een indrukwekkende 350.000 MWh warmte per jaar produceren zodra het project deze herfst operationeel wordt.
Door de invoering van deze warmtepomp vervangt Esbjerg de op kolen gestookte verwarming. Eerst gebruikten ze kolen, maar nu kiezen ze voor de warmtepomp. Met de stadsverwarming en zeewater systemen reeds in gebruik, zullen naar schatting 25.000 huishoudens van deze warmtevoorziening profiteren.
Een andere technische specificatie die de aandacht verdient: de industriële warmtepomp kan een maximale temperatuur bereiken van 150°C en levert water aan het stadsverwarmingsnetwerk van Esbjerg op een temperatuur van 90°C.
Karl Böhle, senior projectmanager bij MAN, merkte op: “Een van de unieke eigenschappen van deze warmtepomp oplossing is dat het gebruik van overtollige windenergie het netwerk in evenwicht kan brengen indien nodig.” Dit betekent dat de ETES industriële warmtepomp overtollige wind- of zonne-energie in warmte verandert. Vervolgens slaat hij deze warmte op. Ten slotte levert hij op dagen met weinig zon of wind warmte aan klanten.
Kenneth Jørgensen, projectdirecteur bij DIN Forsyning, het nutsbedrijf achter het project, voegde eraan toe: “Het warmtepompsysteem kan daadwerkelijk zijn elektrisch verbruik veranderen. Dit kunnen we verkopen aan het netwerk als een dienst voor de integratie van verdere hernieuwbare energie. Zo kunnen we netwerkbeheerders helpen betere elektrische diensten te bieden en tegelijkertijd schone, goedkope verwarming aan onze klanten leveren.”
In Esbjerg staat de installatie van deze geavanceerde industriële warmtepomp symbool voor de vooruitgang in hernieuwbare energie. Bovendien toont het de verschuiving naar schonere verwarmingssystemen aan.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.