Klimaatneutrale en zeer efficiënte productie dankzij AI en digitalisering

AI-toepassingen

Digitalisering en AI zijn onderwerpen geworden van intens publiek debat. Dit leidt echter tot meer vragen dan antwoorden. Hier komt automatica, gehouden van 27 tot 30 juni 2023, om de hoek kijken met zijn digitale oplossingen, componenten en AI-toepassingen op het gebied van robotica, machine vision en assemblagetechnologie: het is een plek waar bezoekers uit eerste hand kennis opdoen over hoe deze technologieën de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid van industriële productie kunnen verhogen.

“Als je de ontwikkelingssprong van deze toekomstige technologieën binnen slechts één jaar in beschouwing neemt, besef je de dimensie van waar we hier mee te maken hebben. Het is een nieuw tijdperk van automatisering met een enorme impact op de productiviteit en concurrentiepositie van bedrijven”, benadrukt Patrick Schwarzkopf, directeur van de VDMA Robotics + Automation Association.

Digitalisering en AI-toepassingen – een transformatie die niet kan worden uitgesteld

De doorslaggevende factor zal zijn hoe snel de industrie het volledige potentieel van deze technologie kan benutten. Hoewel een grote meerderheid van de bedrijven kunstmatige intelligentie als een kans beschouwt, gebruikt slechts negen procent het momenteel. Dit werd aan het licht gebracht door een studie uitgevoerd door de Bitkom digitale associatie, waarbij 606 bedrijven met minimaal 20 werknemers uit alle sectoren in Duitsland werden ondervraagd.

42 procent heeft zelfs het gevoel dat ze hun kans hebben gemist. Bitkom-president Achim Berg plaatst dit in perspectief: “AI is nog steeds een technologie in de kinderschoenen. Er is dus geen reden om zomaar op te geven. Bedrijven die serieuze inspanningen leveren om AI te gebruiken, kunnen op dit moment nog steeds een concurrentievoordeel behalen.”

KUKA behandelt trendonderwerpen zoals digitalisering en AI-toepassingen met meerdere tentoonstellingen. Voor het eerst toont de in Augsburg gevestigde automatiseringsspecialist in München de kennis van installatie-engineering die het in de loop der decennia heeft opgebouwd: in de ‘KUKA Dome’. Dit is een grote koepelvormige projectieruimte die toeschouwers een 90-seconden durende visuele rondleiding geeft door daadwerkelijke productiefaciliteiten.

Machine vision-systemen, tentoongesteld bij de stands van ifm, Cognex en vele andere leveranciers, bieden realtime omgevingsbeelden, en de nieuwste modelgeneraties leren hun omgeving beter te interpreteren met behulp van AI. Dit versnelt niet alleen het automatiseringsproces, maar maakt ook de individuele aanpassing van elke bewegingssequentie aan de heersende omstandigheden mogelijk, bijvoorbeeld in pick-and-place-processen.

Als voorbeeld: ifm presenteert 3D-lasermeetsensoren op basis van het time-of-flight-principe die eenvoudige integratie op dataniveau in de softwareoplossing van de gebruiker ondersteunen.

De digitale tweeling in het echt ervaren

Er is tegenwoordig veel nieuwsgierigheid rondom digitale tweelingen en uiteraard zijn ze live te ervaren op automatica, bijvoorbeeld bij de stand van Stäubli. Hier bevindt het zich naast een fysieke demo-cel met een Scara-robot die batterijcellen hanteert. Deze tentoonstelling stelt bezoekende professionals in staat om zelf te zien hoe eenvoudig het is om optimalisaties of aanpassingen in de digitale tweeling te implementeren als onderdeel van de virtuele inbedrijfstelling voordat ze worden overgenomen in de fysieke toepassing zonder risico’s of fouten te veroorzaken.

Festo presenteert een andere use case voor digitale tweelingen om te demonstreren hoe machinebouw ontwikkelingscycli kan versnellen. Gerhard Borho, Chief Digital Officer bij Festo: “We werken er hard aan om onze automatiseringscomponenten te voorzien van digitale tweelingen.” Componenten worden zo veel mogelijk virtueel ontwikkeld voordat de eerste hardware wordt geproduceerd, helemaal tot aan het testen en de systeemintegratie.

Eenvoudige manieren om robots slim te maken

Een aantal andere fabrikanten, waaronder verschillende innovatieve bedrijven zoals Micropsi Industries en Robominds, willen standaardrobots geschikt maken voor AI-toepassingen. Robominds bewijst hoe eenvoudig dit kan worden gedaan met hun robobrain: het brein dat menselijke intelligentie geeft aan industriële robots.

“Met het robobrain-startpakket en aangepaste bundels kunnen we kant-en-klare oplossingen bieden voor processen zoals (de)palletiseren, picken, machinebelading of monsterbehandeling in laboratoria,” zegt Christian Fenk, CSO van Robominds.

Siemens zal een van de bedrijven zijn die de innovatiekracht van grote ondernemingen toont om deze toekomstige onderwerpen te stimuleren. Het bedrijf zal zijn volledige scala aan oplossingen op het gebied van AI en digitalisering presenteren onder het motto ‘Accelerate Transformation’. Hier zullen concrete voorbeelden van AI-toepassingen aan de bezoekers demonstreren hoe eenvoudig de echte wereld kan worden gekoppeld aan de digitale wereld.

Een paar weken voor de vakbeurs kunnen we dus bevestigen: digitalisering en AI-toepassingen domineren de automatiseringssector als nooit tevoren. Ze maken de implementatie van intralogistieke en productieconcepten mogelijk die, naast hun uitstekende efficiëntie, bijdragen aan decarbonisatie en duurzaamheidsinspanningen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie