Investeer meer in talent zodat Brainport zijn potentieel voor NL en EU kan waarmaken

Talent

Gisteren kwam een zeer bijzondere groep sprekers op het podium bij de opening van het academisch jaar van de TU/e. Onder hen Europees Commissaris Thierry Breton, de Nederlandse minister Micky Adriaansens en CEO van ASML Peter Wennink. Alle sprekers roemden de steeds toenemende relevantie van de Brainport-regio, onder meer voor de realisatie van de European Chips Act. Een van de belangrijkste boodschappen was dat talent de belangrijkste voorwaarde is voor verdere groei van Brainport. Er zijn meer investeringen nodig in talent zodat het Brainport innovatie-ecosysteem maximaal kan bijdragen aan Nederland, de EU en de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.

Technologische soevereiniteit

Het evenement had als thema ‘Bijdragen aan de technologische soevereiniteit van Europa’. Robert-Jan Smits, voorzitter van de TU/e: “De aanwezigheid van Eurocommissaris Breton, minister Adriaansens en CEO ASML Peter Wennink op onze Opening van het Academisch Jaar laat niet alleen zien dat de Brainport-regio een zeer belangrijke rol speelt op nationaal en Europees niveau, maar onderstreept ook de belangrijke functie van de TU/e als het gaat om het leveren van toptalenten die de ambities van Europa helpen waar te maken.”

In zijn toespraak benadrukte Europees Commissaris Breton hoe sterk de EU is. “We hebben zoveel sterktes en zijn voor andere delen van de wereld zo aantrekkelijk”, zei Breton. Maar, zei hij, Europa moet zich zelfverzekerder opstellen, minder naïef zijn in het behartigen van de eigen belangen en minder afhankelijk worden van landen buiten Europa. Dat betekent echter zeker niet dat Europa zelfvoorzienend moet worden. “Openheid zit in het DNA van de EU. We zullen nooit alles zelf doen in Europa. Maar we moeten een juiste machtsbalans bereiken met de andere delen van de wereld.”

Ook onderstreepte hij het belang van Europese solidariteit. “Zonder Europese solidariteit, is soevereiniteit onmogelijk. Met alle uitdagingen waarvoor we staan, zijn we zoveel sterker wanneer we samen optrekken”, zei de eurocommissaris, waarbij hij ook verwees naar de energiecrisis en sterk oplopende gasprijzen.

De Nederlandse minister Micky Adriaansens was het er roerend mee eens dat we minder afhankelijk moeten worden van landen buiten Europa als het gaat om essentiële technologieën. Ze benadrukte net als Breton de noodzaak om “het juiste evenwicht te vinden tussen openheid waar mogelijk en bescherming waar nodig”. Volgens haar profiteert Nederland namelijk van internationale banden, bijvoorbeeld door slimme buitenlandse studenten aan te trekken.

De CEO van ASML, Peter Wennink sloot zich aan bij de gedachten van de minister en de Eurocommissaris. “Er kan geen technologische soevereiniteit zijn zonder samenwerking”, zei hij. “We moeten samenwerken. De complexiteit van chipfabricage vereist dat, want die is onvoorstelbaar complex. Er zijn zoveel verschillende bedrijven, machines en experts betrokken bij de massaproductie van chips.”

Brainport: een gouden combinatie

Wennink noemde het Brainport ecosysteem als lichtend voorbeeld van de soort samenwerking die Europa nodig heeft, gebaseerd op vertrouwen, transparantie en de bereidheid te delen. “Dit soort collaboratie zit Europa als gegoten. Brainport Eindhoven is een ongelooflijk bruisende plek”, zei hij. Hij sprak ook zijn waardering uit voor de TU/e. “Ik ben er trots op dat de Technische Universiteit Eindhoven in haar ambities en acties een voorbeeld kan en moet zijn voor anderen. De universiteit speelt ook een heel grote rol in het bij elkaar brengen van partijen in de regio.”

Commissaris Breton prees Eindhoven als “een van de beste plaatsen om te werken aan de uitdagingen waar Europa voor staat”, en noemde de TU/e-studenten “Europa’s engineers van de toekomst”. Minister Adriaansens roemde de Brainport-samenwerking als “een gouden combinatie”, en “een leidende kracht op internationaal niveau” met “de succesvolle samenwerking tussen deze universiteit, het bedrijfsleven en de regio Eindhoven” als een belangrijke succesfactor.

Talent

Maar als Brainport relevant wil blijven, moeten we vooruitkijken, zei Peter Wennink van ASML. “Gezien de onstuitbare groeiende vraag naar microchips “moeten we de instroom van technisch talent in het komende decennium verviervoudigen”. Zowel de Nederlandse als de Europese overheid moeten nu in actie komen, liet Wennink weten.

Europees commissaris Breton liet soortgelijke geluiden horen. “We hebben heel veel innovatie en wetenschap nodig om de EU-doelen te realiseren. En daar zijn ontzettend veel ingenieurs en talent voor nodig.” TU/e-rector Frank Baaijens onderschreef de gedachten van Wennink en Breton. “De komende tien jaar moeten er naar schatting 70.000 vacatures in Brainport worden vervuld, op alle niveaus. Maar de publieke R&D-investeringen in Brainport blijven sterk achter, wat flink de rem kan zetten op de groei van Brainport.”

Een grote bijdrage leveren

“66 jaar geleden werd onze universiteit opgericht vanwege de grote vraag naar ingenieurs in deze regio”, vertelde TU/e-rector Baaijens de aanwezigen. “Vandaag de dag is dat niet anders. De schaalsprong van Brainport vereist dat onze universiteit groeit. En net als 66 jaar geleden zijn er aanloopinvesteringen nodig om groei mogelijk te maken.”

“Wij willen een grote bijdrage leveren aan de agenda van zowel Nederland als Europa”, zei TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits. “Daarom pleiten wij bij onze regering om ons de middelen te geven om die bijdrage te leveren, door in omvang te groeien en de TU/e zo voor meer talent beschikbaar te maken. Dit zal niet alleen helpen om het grote economische potentieel van de regio optimaal te benutten, het is ook een investering in technologische soevereiniteit.”

Meer informatie over Brainport

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.