Verplicht mbo-diploma schrikt sollicitanten in de techniek af

Studenten Hogescholen mbo-diploma

Een verplicht mbo-diploma als wervingseis schrikt sollicitanten in de techniek af. Drie op de tien (29%) technici zeggen alleen te solliciteren op banen waarvoor ze de juiste papieren hebben. Bij zij-instromers is dit percentage zelfs nog hoger: 46 procent. Dit blijkt uit de achtste editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, waarvoor ruim 1.000 technische organisaties, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers zijn ondervraagd over de stand van zaken in de technische branche.

Motivatie versus papiertje

Technici zelf zijn sceptisch over het verplichte mbo-diploma om aan de slag te kunnen in de techniek. Maar liefst 80 procent gelooft dat motivatie belangrijker is dan het juiste diploma. Hetzelfde geldt voor zij-instromers: een forse meerderheid van hen (64%) geeft aan dat motivatie belangrijker is dan de juiste diploma’s of certificaten. Van de technisch werkgevers onderstreept 48 procent dat hun bedrijf bij de werving meer zou moeten letten op motivatie dan op iemands diploma. Een op de drie (33%) technische bedrijven stelt zelfs dat een verplicht mbo-diploma bijdraagt aan het tekort aan technici in Nederland. De helft (50%) heeft dan ook liever iemand die vakkundig en veilig een beperkt aantal handelingen kan uitvoeren, dan iemand met een allround mbo-diploma op zak.

mbo-diploma (geen) heilige graal

Tegelijkertijd houdt een aanzienlijk deel van de technische bedrijven vast aan het mbo-diploma. Zo stelt 35 procent van de technisch werkgevers een dergelijke diploma als voorwaarde om iemand aan te nemen. Een kwart (24 procent) zegt zelfs sollicitanten zonder mbo-diploma niet serieus te nemen.

Waldo Linders, directeur opleidingen bij ROVC: “Een aantal jaar geleden stonden vacatureteksten nog vol met eisen waar sollicitanten aan moesten voldoen. Dat is nu gelukkig minder, toch blijft het mbo-diploma voor veel bedrijven een belangrijke wervingseis. Maar het mbo-diploma is niet zaligmakend en ook geen garantie voor vakkundigheid. Wél sluit je er een hele grote groep potentieel vakbekwame technici mee uit, namelijk mensen die affiniteit hebben met de techniek of erin geïnteresseerd zijn, maar toevallig nog niet de ‘juiste’ diploma’s op zak hebben. Iets wat, gezien het nijpende personeelstekort in de techniek, erg merkwaardig is.”

Linders vervolgt: “Vanzelfsprekend staat veiligheid op de werkvloer voorop en moeten complexe handelingen uitgevoerd worden door gekwalificeerd personeel. Onze ervaring is dat gemotiveerde zij-instromers zonder mbo-diploma, in de meeste gevallen binnen drie maanden inzetbaar gemaakt kunnen worden voor de basistaken van veel technische functies. Vervolgens kunnen ze zich stapsgewijs verder ontwikkelen en hun takenpakket uitbreiden. Het blindstaren op diploma’s bij de werving van nieuwe technici is daarom een gemiste kans.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie