AI en data science gaan ontwerp, engineering en productie aansturen

Ontwerp

Tijdens een eigen online event Future.Industry en op de Hannover Messe heeft Altair laten zien hoe AI, data science en ML de komende jaren ontwerpers, engineers en productiemanagers kunnen ondersteunen. De huidige verkenningen van wat AI, data science en ML te bieden hebben, gaan leiden tot ontwerp-, engineering-, productie- en service-ondersteunende tools die steeds meer waarde toevoegen. Zowel met betrekking tot efficiencyverbeteringen als het inspireren van de creativiteit.

Kennis en ervaring benutten voor generatief ontwerpen

De komende jaren gaat de combinatie van AI, data science en machine learning technologieën het werk van steeds meer mensen ingrijpend veranderen, waaronder natuurlijk ook ontwerpers en engineers. Zo is het al mogelijk om handleidingen online te vertalen met AI. Deze ontwikkeling kan men als een bedreiging en als een kans zien. Het door conservatieve mensen gevreesde werkgelegenheidsverlies is om te buigen naar een kans, want de komende jaren gaan grote aantallen babyboomers met veel kennis en ervaring met pensioen.

Door AI- en ML-applicaties te voeden met alle beschikbare kennis en ervaring kunnen bedrijven voorkomen dat een waardevol gedeelte van hun IP verloren gaat. Vervolgens is die gearchiveerde kennis en ervaring dan door opvolgende generaties te benutten voor deels geautomatiseerd generatief ontwerpen. Generatief ontwerpen helpt ontwerpers en engineers om zowel op een efficiëntere en snellere wijze nieuwe ideeën uit te werken als deze te valideren met simulaties. Doordat ontwerp- en engineeringsoftware automatisch rekening kan houden met de eisen, (rand)voorwaarden en regelgeving houden ontwerpers en engineers meer tijd over om met hun creativiteit het verschil te maken.

Van simulatiegestuurd naar datagestuurd ontwerpen

Sinds het CAD-ontwerpen de afgelopen jaren volledig naar 3D is getransformeerd, staan ontwerpers en engineers voor de uitdaging om meer waarde uit hun modellen te halen. Dat kan onder andere door de time-to-market van innovaties te versnellen en het 3D-model te blijven gebruiken voor informatiebehoeften tijdens de gehele levenscyclus van een product of systeem. Zoals LCA-analyses (Life Cycle Analysis) om bij te dragen aan het duurzaamheidsbeleid en voorspellend onderhoud.

Een belangrijke enabler voor sneller innoveren is het eerder uitvoeren van simulaties die de haalbaarheid van keuzemogelijkheden aantonen en optimalisaties versnellen. Het informatietechnologiebedrijf Altair maakt dit simulatiegestuurd ontwerpen eenvoudig mogelijk via haar Altair One cloudplatform. Daarop is alle beschikbare software via het Altair Units licentiemodel te gebruiken, in combinatie met flexibel schaalbare HPC-capaciteit (High Performance Computing). Bedrijven die alleen ontwerp- en engineeringapplicaties nodig hebben kunnen ook kiezen voor het Altair HyperWorks platform. Beide oplossingen worden steeds meer verrijkt met AI-algortimen en data science functionaliteit.

Investeringen in AI, data science en ML

AItair heeft in het najaar van 2022 al strategisch geïnvesteerd in AI en ML met de overname van het RapidMiner-platform. Dat is een geavanceerde low-code oplossing voor datascience en machine learning waarmee miljoenen mensen datapijplijnen en ML-modellen ontwikkelen. Sindsdien is de functionaliteit van RapidMiner zowel verder uitgebreid als geïntegreerd met de ontwerp- en engineeringapplicaties van Altair.

Op de Hannover Messe maakte het bedrijf bekend ook Cambridge Semantics te hebben overgenomen. Dat bedrijf is de ontwikkelaar en leverancier van een schaalbaar platform met kennisgrafieken voor data- integraties en -analyses, ontwikkeld op basis van een geavanceerde grafische database-engine. De combinatie van Cambridge Semantics’ technologie en Altair’s tools voor data science bieden klanten de mogelijkheid om geavanceerde analytics-oplossingen te bouwen die AI toevoegen aan de bedrijfsvoering. Met als doel betere producten en systemen te kunnen ontwikkelen en de innovatiecyclus te versnellen.

AI op de fabrieksvloer

Op de beursstand en tijdens een perslunch op de Hannover Messe was bij Altair tevens te zien en te horen dat AI, data science en ML de fabrieksvloer ingrijpend gaan veranderen. Dat is namelijk een logisch gevolg van het verrijken van een digitale tweeling van een product of systeem met meer data. Het technologiebedrijf maakt het gebruik van AI voor het optimaliseren van productieprocessen en het samenwerken in supply chains zowel laagdrempeliger toegankelijk als eenvoudiger toepasbaar met de technologieën van RapidMiner en Cambridge Semantics. Met als voordeel dat klanten initiatieven kunnen opschalen zonder dat daarvoor speciale AI-teams of dure externe services nodig zijn. Op hun stand waren tenslotte praktijktoepassingen te zien van generatief ontwerpen voor megacasting, simulatiegestuurd ontwerpen van een brandblusapparaat en het gebruik van een digitale tweeling vanaf ontwerp tot en met de serviceverlening van producten en systemen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Peter Gloudemans is sinds 1996 de eigenaar van AddIT Benelux, gespecialiseerd in PR- en marketingondersteuning voor bedrijven die IT-toepassingen leveren, in vooral de marktsectoren bouw, logistiek en industrie. Daarvoor heeft hij zo'n tien jaar als sales manager en business development manager voor IT-bedrijven gewerkt. Peter heeft weg- en waterbouw (bachelor) en business administration (master) gestudeerd.
Lees meer van: Peter Gloudemans (AddIT Benelux)