Cargill Bioindustrial wint VOMI Safety eXperience Award

Cargill Bioindustrial

Cargill Bioindustrial is de winnaar van de VOMI Safety eXperience Award 2024. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf waar werknemers van contractors de beste veiligheidsbeleving hebben. De Award is mogelijk gemaakt dankzij de input en medewerking van de aangesloten VOMI-lidbedrijven en is uitgereikt tijdens de Veiligheidsdag.

Volgens de jury presteerden zowel Cargill Bioindustrial als de twee andere genomineerden, Huntsman en Cargill Rotterdam-Botlek, goed op alle aandachtsgebieden, maar onderscheidde Cargill Bioindustrial zich met name op het gebied van gelijkwaardige samenwerking tussen contractor en opdrachtgever. Centraal daarbij staan wederzijds respect en het gevoel dat contractor en asset-owner samen verantwoordelijk zijn voor veiligheid en de volgende stap willen maken.

Dankwoord Cargill Bioindustrial

In zijn dankwoord stond Robert Jan Jansen van Cargill Bioindustrial stil bij de stappen die de afgelopen jaren zijn gemaakt om het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer te verbeteren. “Onze contractors zijn nauw betrokken bij het verbeterprogramma, we hebben een Contractor Safety Team dat viermaal per jaar bij elkaar komt en daar leren we van. We werken hard aan veilige werkomstandigheden en doen dat met een enthousiast team.”

VOMI Safety eXperience Award

De VOMI Safety eXperience Award is een prijs voor én door de branche. De prijs gaat naar de opdrachtgever in de procesindustrie. Operationele teams van contractors (VOMI-leden) geven aan waar zij de meest veilige werkvloer ervaren. Veiligheid is al jaren één van de belangrijkste thema’s binnen de procesindustrie. Het veiligheidsbeleid is doorgaans vastgesteld op hoog niveau. Dit terwijl de medewerkers op de werkvloer de dagelijkse praktijk meemaken. Hoe ervaren zij de veiligheid op het terrein? Waar voelen zij zich het veiligst, en waarom? De VOMI Safety eXperience Award geeft hierop antwoord.

Contractors en asset-owners hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheidsbewustzijn op de werkvloer. VOMI stimuleert veiligheidsinitiatieven en de vooruitgang die deze initiatieven teweegbrengen. Dit jaar is de prijs daarom gericht op de asset-owners die de afgelopen drie jaar de grootste ontwikkeling hebben doorgemaakt ten aanzien van de veiligheidsbeleving op de werkvloer.

De basis hiervoor is een ‘longlist’ met locaties die door VOMI-leden werden beoordeeld. Op basis van die beoordeling is een shortlist van bedrijven samengesteld. Voor deze bedrijven zijn door operationele teams bij VOMI-bedrijven wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten ingevuld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst waarmee de site-locaties worden beoordeeld op de aandachtsgebieden communicatie vanuit management, onderlinge communicatie, de prioritering van veiligheid, veiligheidscultuur, veiligheidsweerstand en empowerment.

Drie genomineerden

Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten is een top drie bepaald die bestond uit Cargill Bioindustrial, Huntsman en Cargill Rotterdam-Botlek. Deze sites zijn door de jury van de VOMI Safety eXperience Award bezocht.

Juryvoorzitter Jop Groeneweg is cognitief psycholoog in het veiligheidsdomein en werkzaam bij de TU Delft, Universiteit Leiden en TNO. Jop: “Cargill Bioindustrial heeft de laatste jaren een complete transitie doorgemaakt waardoor er nu geen enkel onderscheid meer wordt gemaakt tussen aannemers of eigen personeel. Iedereen gaat door dezelfde trainingen heen. Iedereen woont als gelijkwaardige partners de toolboxmeetings bij en men voelt zich echt samen verantwoordelijk voor de veiligheid. Tekenend is de moeite die Cargill Bioindustrial heeft gestoken in het leren kennen van elkaar. Wie zo nauw bij elkaar betrokken is, ziet ook meer risico’s, heeft meer zorg voor elkaar en spreekt anderen gemakkelijker aan.”

De jury van de VOMI Safety eXperience Award 2024 bestond naast Jop Groeneweg uit Marre Lammers (Programmacoördinator Arbeidsveiligheid bij het RIVM), Dennis Zijlmans (bestuur VOMI en Directeur Nederland Mourik Industry), Tom Hofman (SHEQ Manager Industry Services bij SPIE) en Emma Haakman (branchemanager VOMI). 

Over VOMI

VOMI is de brancheorganisatie voor dienstverlenende bedrijven in de procesindustrie. Binnen de vereniging zijn bedrijven uit verschillende vakgebieden vertegenwoordigd. Hieronder zijn bedrijven op het gebied van industriële reiniging, steigerbouw, metaalconservering en isolatie. Maar ook op het gebied van piping & mechanical, electrical & instrumentation, hijs- en transportwerkzaamheden en specialties. VOMI behartigt de collectieve belangen van haar leden en treedt hierbij op als gesprekspartner richting stakeholders.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie