Succesvolle editie Vision, Robotics & Motion

Editie Vision, Robotics & Motion

Automatisering en digitalisering blijven prominente onderwerpen binnen de hightech- en maakindustrie. Dit werd bevestigd tijdens de 21e editie van Vision, Robotics & Motion. Met de nieuwe pijler Digital Innovation, 40 sprekers, 120 exposanten en een stijging van 20% in bezoekersaantallen tot 1796, kijkt organisator Mikrocentrum terug op een zeer succesvolle editie.

Innovatieve technologieën op deze editie Vision, Robotics & Motion

Tijdens de beurs, gehouden op 5 en 6 juni, was een breed scala aan technologieën te zien. Van cobots en autonome heftrucks tot drones en een exoskelet. Andere highlights waren een geautomatiseerde meetcel, pick-and-place robots, aandrijftechnische oplossingen, vision systemen en diverse softwareoplossingen. Zelfs een robot die koffie zet en een robot die tafelvoetbal speelt waren te bewonderen. “Het was duidelijk dat er talloze innovatieve en creatieve toepassingen zijn om te automatiseren en te digitaliseren,” aldus Charlotte de Jong, Programmamanager van editie Vision, Robotics & Motion. “De beursvloer bood volop inspiratie en netwerkgelegenheden. Vele mooie ontmoetingen en boeiende gesprekken vonden hier plaats. Bezoekers ontdekten hier de fabriek van de toekomst, en daar zijn we trots op!”

Samenwerken als sleutel tot succes

De beurs bood een platform waar bedrijven uit de hele keten elkaar konden ontmoeten. Zowel bezoekers als exposanten legden hier waardevolle connecties met samenwerkingspartners, leveranciers en klanten. De kracht van een dergelijk ecosysteem werd onderstreept door keynotespreker Dennis van Kleef van Schiphol: “We hebben niet alle kennis zelf in huis, samenwerking is essentieel om elkaar te versterken.” Van Kleef gaf een inzicht in het automatiserings- en robotiseringstraject van het bagageproces op de grootste luchthaven van Nederland.

Samenwerken beperkt zich niet alleen tot mensen onderling, maar omvat ook de samenwerking tussen mens en robot, en mens en AI. Keynote spreker Guido van Gageldonk, programmamanager AI bij de Brabantse Ondernemers Maatschappij: “AI is een hulpmiddel om ons werk efficiënter te doen. Zie het als een fiets; je komt sneller op je bestemming dan te voet.” Hij moedigde bedrijven aan om de mogelijkheden van AI te benutten. Robot evangelist Lukas M. Ziegler bevestigde dit met zijn keynote en benadrukte dat robots juist oplossingen bieden voor vele problemen.

Digital innovation voor efficiënter werken

Nieuw op deze editie Vision, Robotics & Motion was de pijler Digital Innovation. In een aansluitende hal kwamen bezoekers eenvoudig in contact met 20 softwarebedrijven, gespecialiseerd in onder andere RPA, PLM, PDM, DMS, productconfiguraties en cybersecurity. Deze tools helpen de hightech- en maakindustrie om slimmer en efficiënter te werken. Midpoint Brabant, VPT Versteeg en Motivate deelden hun ervaringen en tips over slimmer werken in een high mix, low volume omgeving, met focus op maximale interactie tussen vakman en machine door werkplekstandaardisatie.

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 11 en 12 juni 2025, wederom in de Brabanthallen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.