EU-geld ondersteunt Zeeland bij overgang naar circulaire chemie met CO2-hergebruik

CO2-hergebruik Energieopslagsystemen Energieopslag

In een wereld die streeft naar het terugdringen van de CO2-uitstoot, ligt de nadruk op de ontwikkeling van groene industriële technieken. In dat licht heeft het Just Transition Fund (JTF) van de Europese Unie 58,5 miljoen euro toegezegd ter ondersteuning van de regio Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost in haar streven om de overgang van fossiele naar groene industrie te vergemakkelijken. Eén van de eerste begunstigden van deze financiële injectie is het project ‘CO2-hergebruik in een cyclisch carbonaat’, opgezet door Alta Innovation Support, een vernieuwend bedrijf uit Gouda.

Proef

Alta Innovation Support zal €1.803.439,- ontvangen, naast financiering van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De focus ligt op de implementatie van een proef op het Terneuzense Valuepark, waarin CO2 en chemische industrie gassen omgezet worden in een vloeistof die kan dienen als component in batterijen. Een prachtig voorbeeld van CO2-hergebruik.

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat verwelkomt dit initiatief met open armen. Hij onderstreept dat de technologische ontwikkelingen die uit deze proef zullen voortkomen, bijdragen aan circulariteit en de circulaire chemie in de regio.

Op dit moment is de economie van Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost grotendeels afhankelijk van fossiele koolstofstromen. De industrie is echter niet blind voor de toekomst en investeert in nieuwe en innovatieve technologieën. Een van deze technologieën is de opslag van CO2 en de omzetting ervan in waardevolle chemicaliën, ook wel bekend als Carbon Capture and Utilisation. Deze CO2-hergebruik technologie is veelbelovend voor de klimaattransitie, omdat het niet alleen de uitstoot vermindert, maar ook koolstof omzet in een bruikbare grondstof.

Groene chemische industrie

Frank Vergunst, oprichter van Alta, ziet een groene chemische industrie als hun voornaamste doel. Om die reden heeft Alta aanzienlijke investeringen gedaan in onderzoek naar chemische processen die bijdragen aan een circulaire economie. De omschakeling naar CO2 en biomassa-afval als hernieuwbare hulpbronnen is een essentiële stap om productieketens te verduurzamen.

De conventionele productiemethoden hebben echter een groot nadeel: ze kunnen CO2 niet opslaan, wat resulteert in een hoge CO2-uitstoot. Alta heeft echter een innovatieve chemische technologie ontwikkeld die CO2 en epoxiden, een petrochemisch bijproduct, omzet in een waardevolle grondstof voor lithium-ionbatterijen. Epoxiden moeten veilig verwerkt worden, vandaar dat het essentieel is om ze eerst op kleine schaal te testen.

CO2-hergebruik goed voor energietransitie

Vergunst is ervan overtuigd dat dit nieuwe CO2-hergebruik proces bijdraagt aan de transitie van de koolstof-intensieve industrie in Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost naar groene chemie. Daarom werkt Alta nauw samen met Zeeuwse kennisinstellingen, zoals de HZ University of Applied Science en het University College Roosevelt.

Met steun van het Europese Just Transition Fund (JTF) kan Europa in 2050 klimaatneutraal zijn. Hiervoor zijn echter grote veranderingen nodig op het gebied van energiegebruik en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Deze veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor regio’s die sterk afhankelijk zijn van fossiele industrieën. Daarom biedt het JTF subsidies aan om de gevolgen van de energietransitie te verzachten en om de ontwikkeling van een groene, circulaire en concurrerende economie met een flexibele arbeidsmarkt te bevorderen. Het totale JTF-budget voor Nederland bedraagt ongeveer €630 miljoen. De regio’s Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg zijn aangewezen als JTF-regio’s. Deze gebieden ontvangen ieder zo’n €58,5 miljoen aan JTF-middelen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie