Rapport over hernieuwbare koolstof: kansen voor forse emissiereductie

Uitstoot luchtverontreiniging

De chemische industrie is een grootverbruiker van koolstof en in de toekomst zal de vraag alleen maar stijgen. Chemische stoffen en polymeren bevatten tegenwoordig in totaal al zo’n 450 miljoen ton koolstof, meestal van fossiele oorsprong. Het nova Institute onderzocht in opdracht van Unilever of en hoe dit tegen 2050 is te vervangen door hernieuwbare koolstof.

In het rapport “Turning off the Tap for Fossil Carbon” wordt de totale hoeveelheid koolstof die is ingebed in producten uit de sector chemie en afgeleide materialen op wereldwijde schaal voor het eerst onderzocht. Het gaat om uiteenlopende productgroepen, zoals kunststoffen, rubbers, textielvezels, detergenten en persoonlijke verzorgingsproducten.

De onderzoekers laten ook zien hoe de chemische en de materiaalsector systeemveranderingen kunnen doorvoeren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Momenteel wordt 85% van de jaarlijkse vraag naar koolstof gegenereerd door bronnen op basis van fossiele brandstoffen, 10 % door biomassa en slechts 5 % door recycling. Om een duurzame verandering op lange termijn tot stand te brengen, is fossiele koolstof te vervangen door hernieuwbare koolstof uit biomassa, recycling en CCU (Carbon Capture and Utilisation; het afvangen van CO2 uit industriële processen of uit de atmosfeer).

Het rapport is te downloaden vanaf de website van het nova Institute. Het zal ook worden toegelicht tijdens de eerste international Renewable Carbon Conference, van 18 t/m 20 april. Zie de agenda voor details.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.