Eerste Jetpack race ter wereld in Dubai (video)

Jetpack races

In Dubai werd onlangs een spectaculaire gebeurtenis georganiseerd die de toekomst van persoonlijke luchtvaart belichtte. Acht piloten, gekleed in pakken die niet zouden misstaan in een Marvel-film, namen deel aan de eerste Jet Suit Race Series. Deze Jetpack race, georganiseerd door de Dubai Sports Council en Gravity Industries, toonde een verbazingwekkende mix van sport en technologie.

Richard Browning, de hoofdtestpiloot en oprichter van het bedrijf Gravity Industries in 2017, lichtte het unieke aspect van de races toe. “Je racet in drie dimensies, wat een compleet nieuwe dynamiek geeft. Er zijn piloten boven je, onder je en rondom je.” De deelnemers manoeuvreerden door een parcours van één kilometer, met twaalf grote opblaasbare obstakels op het water, wat zorgde voor een fascinerende en chaotische vertoning.

Jetpack met 1.700 pk

Elke race duurde slechts ongeveer 90 seconden, maar de impact van het evenement reikt veel verder. Browning hoopt dat het jonge wetenschappers en ingenieurs zal inspireren om groot te dromen over de mogelijkheden van technologie. De techniek achter de jetpacks van Gravity Industries combineert vijf motoren – een grote op de rug en twee kleinere jetmotoren aan elke arm – verwerkt in een pak van 3D-geprint polymeer, aluminium en titanium. Dit maakt het mogelijk om een persoon met een kracht van 1.700 pk, vergelijkbaar met een Bugatti Veyron, de lucht in te tillen.

Piloten sturen hun vliegroute door de richting van hun armen te veranderen, wat een nauwkeurige en intuïtieve manier van besturing vereist. Het jetpack gebruikt vliegtuigbrandstof of diesel en kan snelheden bereiken tot 136 kilometer per uur, een record van Browning zelf.

Hoewel er risico’s verbonden zijn aan elke sport die adrenaline veroorzaakt, minimaliseert Gravity de gevaren door de vluchten laag bij de grond en boven water of gras uit te voeren. Browning vergelijkt een crash met het jetpack met ‘van een motorfiets vallen’. “Als het misgaat, val je gewoon in het water, wat eigenlijk wat drama toevoegt aan de ervaring,” legt hij uit.

Potentie

De showcase was niet alleen vermakelijk, maar toonde ook de potentie van de jetpack-technologie voor gebruik in verschillende sectoren. Denk hierbij aan zoek- en reddingsoperaties, medische interventies en militaire toepassingen. In 2020 testte de Great North Air Ambulance Service (GNAAS) deze jetpacks in het heuvelachtige Lake District in het VK, waar een wandeling van 25 minuten werd teruggebracht tot een vlucht van 90 seconden.

Deze vooruitstrevende toepassingen tonen aan dat wat eens werd beschouwd als sciencefiction, snel realiteit wordt. Met plannen voor een kampioenschap volgend jaar in Dubai, hoopt Gravity de wereldwijde interesse in deze technologie verder aan te wakkeren. Browning concludeert: “Voor veel van ons publiek is deze Jetpack race sciencefiction die tot leven komt. Dit is wat mensen zich voorstelden toen ze kind waren en nu maken we die dromen waar.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie