Nieuwe uitvinding zonneceltechnologie kan mogelijk fossiele brandstoffen vervangen

Slimme zonnecellen Nieuwe uitvinding

De industrie staat aan de vooravond van een zeer interessante verandering met de introductie van een nieuwe zonneceltechnologie ontwikkeld door onderzoekers van Lehigh University. Deze nieuwe uitvinding belooft een flinke verhoging van de efficiëntie van zonnepanelen door gebruik te maken van een geavanceerde verbinding die zowel licht als warmte absorbeert.

De kern van deze doorbraak ligt in de capaciteit van de nieuwe zonnecel om een ongekende efficiëntie van 190% te bereiken. Traditionele zonnecellen bereiken een maximale externe kwantumefficiëntie (EQE) van 100%, wat inhoudt dat ze één elektron genereren en verzamelen voor elk foton dat uit zonlicht wordt geabsorbeerd. De nieuwe uitvinding van de Lehigh University onderzoekers stelt de zonnecel in staat om energie te verzamelen uit gereflecteerd licht, de warmte en direct zonlicht, waardoor de EQE ver boven de standaard 100% uitstijgt.

Nieuwe uitvinding met nieuwe materialen

Dit is mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van nieuwe materialen zoals een tweedimensionale verbinding van germaniumselenide en tinsulfide, verrijkt met atomen van nulwaardig koper. Deze samenstelling verhoogt de efficiëntie van de zonnecel. Het maakt het mogelijk om meerdere elektronen uit hoogenergetische fotonen te genereren.

De impact van deze nieuwe uitvinding op duurzame energieoplossingen is enorm groot. Volgens Chinedu Ekuma, professor in de natuurkunde, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, is dit “een belangrijke sprong voorwaarts in ons begrip en de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen.” Het belicht innovatieve benaderingen die niet alleen de efficiëntie verhogen maar ook de toegankelijkheid van zonne-energie kunnen verbeteren.

Deze nieuwe zonneceltechnologie bevindt zich nog in de proof-of-concept fase. Voordat men het op grote schaal kan uitrollen, zijn verdere onderzoeken noodzakelijk. Toch is het duidelijk dat het potentieel heeft om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. De toepassing van deze technologie in diverse sectoren, zoals in slimme kleding die flexibel en waterbestendig is, kan ook bijdragen aan een breder en effectiever gebruik van hernieuwbare energie.

Met voortdurende ondersteuning en onderzoek kan deze nieuwe uitvinding daadwerkelijk een sleutelrol spelen in het uitroeien van fossiele brandstoffen.

Bron: Bright

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.