5G wordt gamechanger in industrie

5G frequentieband

Met de komst van 5G krijgt de industrie er veel mogelijkheden bij. Siemens onderzoekt samen met klanten wat 5G frequentieband voor hun bedrijf kan betekenen en loopt vooraan in de ontwikkeling van deze technologie.

5G belooft een gamechanger te worden. Het biedt meer capaciteit dan 4G, een zeer hoge betrouwbaarheid en een ultra-lage vertraging (latency). Maakbedrijven kunnen met deze 5G frequentieband hun productieomgevingen flexibeler inrichten en beter gebruik maken van o.a. AI-, AR-, Cloud- en Edge-technologie. Dit versterkt hun concurrentiepositie en maakt het mogelijk om innovaties sneller naar de markt te brengen.

Voordelen 5G

Armando Groeneveldt, productmanager Future of Connectivity bij Siemens: “Je kunt bijvoorbeeld via 5G robots en andere installaties betrouwbaar en real-time bereiken vanaf een externe locatie. Omdat je meer bandbreedte hebt, kun je meer data over-en-weer sturen en data beter ontsluiten. Hierdoor krijgen industriële productiebedrijven meer inzicht in hun productiedata. Dit levert efficiëntie op, betere (onderhouds)planningen en kostenbesparingen. Mobiele devices en gebruikers kunnen door 5G beter met het industriële netwerk worden verbonden. Dit maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld het op afstand besturen van AGV’s op een groot terrein. Dit alles op een zeer veilige manier: 4G was al een goede oplossing, maar 5G borgt de real-time verbinding en de veiligheid van het dataverkeer. Daarnaast maak je op een andere manier verbinding, waardoor je minder bekabeling nodig hebt.”

Uitrol 5G frequentieband

Nederland heeft ten opzichte van andere landen geen snelle start gemaakt met 5G. De frequentieband om landelijke dekking mee te bereiken (de 700 MHZ-frequentieband) is al geveild. De grote providers bieden 5G dus al aan: zowel de frequentie als de dienstverlening daaromheen. De beschikbaarheid van de 3,5 GHz-frequentieband, die belangrijk is voor veel high-end bedrijfstoepassingen, laat nog op zich wachten. “Dit heeft er onder meer mee te maken dat we in Nederland voor 99% 4G-dekking hebben”, legt Armando Groeneveldt uit. “In Duitsland heeft de uitrol van 4G niet dezelfde impact gemaakt als in Nederland. Om die reden heeft men een hogere prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van 5G frequentieband. Maar ook in Nederland zit het er aan te komen. Bedrijven doen er goed aan zich hierop voor te bereiden. Als je bijvoorbeeld nu een 4G-router moet vervangen, kies er dan alvast één die straks ook geschikt is voor 5G.”

Door nu al 5G-technologie in te bouwen, kun je machines bij klanten in het buitenland veilig op afstand benaderen voor onder meer servicedoeleinden.

Armando Groeneveldt, productmanager Future of Connectivity bij Siemens Digital Industries

Drie varianten

5G kan worden toegepast in drie varianten: via een privénetwerk, een publiek of een hybride netwerk. Het publieke netwerk bieden de grote providers in Nederland al aan. De mogelijkheid om een privénetwerk te gebruiken is er nog niet, omdat de 3,5 GHz-frequentieband nog niet beschikbaar is. In andere landen is dit wel al mogelijk. Groeneveldt: “Met een privénetwerk kun in het geval van een storing in het publieke netwerk nog steeds bij je installaties komen. Je bent minder afhankelijk van de providers. In een hybride situatie gebruik je ze allebei: het publieke netwerk en je eigen lokale netwerk. Uiteindelijk heeft iedere oplossing bepaalde risico’s.”

Internationale klanten

Hoewel private 5G-netwerken in Nederland dus nog niet mogelijk zijn, adviseert Siemens zijn klanten zich voor te bereiden. “Veel Nederlandse machinebouwers hebben internationale klanten die al een eigen lokaal 5G-netwerk hebben. Door nu al 5G-technologie in te bouwen, kun je machines bij klanten in het buitenland veilig op afstand benaderen voor onder meer servicedoeleinden. Zo blijf je competitief in de markt.”

5G routers

Met de SCALANCE MUM 853-1 en 856-1 biedt Siemens twee 5G-routers aan die kunnen worden gekoppeld met zowel het private als het publieke netwerk. Ze ondersteunen ook de 4G-techniek. Beide routers werken goed samen met SINEMA Remote Connect. Met deze software kan men via VPN een veilige verbinding opbouwen met bijvoorbeeld machines van klanten in het buitenland.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.