Industriële productiebedrijven: huidige trends en toekomstperspectieven

Productie automatisering Industriële productiebedrijven

Industriële productiebedrijven bevinden zich in een tijd van grote uitdagingen en onzekerheid. Dit blijkt uit de recente Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie, waar een minimale daling van 44,9 in november naar 44,8 in december werd waargenomen. Deze cijfers suggereren een aanhoudende snelle afname van de bedrijvigheid, een teken dat voor veel industriële ondernemers reden is om productie- en inkoopactiviteiten verder te verminderen en zelfs in de werkgelegenheid te snijden.

Ondanks uitdagingen, een blik op herstel

Ondanks de sombere huidige situatie waarin vele seinen op rood staan, heerst er onder inkopers een opmerkelijke dosis optimisme over 2024. Een aanzienlijk deel van de respondenten, 38 procent, verwacht zelfs dat de productie dit jaar zal stijgen. Dit optimisme is echter niet onaangetast gebleven; het moeilijke economische klimaat heeft zijn sporen nagelaten, waardoor de laatste maanden een daling in positieve verwachtingen te zien is. Toch blijft de hoop op nieuwe investeringen, contracten en een toename van export bestaan.

Industriële productiebedrijven en impact van economische factoren

De verwachtingen voor een zachte landing van de industriële productiebedrijven zijn niet ongegrond. Hoewel de vraag naar industriële goederen waarschijnlijk in de eerste maanden van 2024 verder afneemt, wordt vanaf het tweede kwartaal een voorzichtig herstel verwacht. Dit herstel wordt mede mogelijk gemaakt door de afbouw van overtollige voorraden die tijdens de pandemie zijn ontstaan. Bovendien kan de rente verder dalen als gevolg van een inflatie die onder controle is, wat investeringen aantrekkelijker maakt.

Rol van de centrale banken

Centrale banken spelen ook een belangrijke rol in dit herstelproces. Zowel de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve heeft signalen gegeven dat de rentes kunnen dalen, wat de financiering van investeringen en voorraden goedkoper maakt. Dit is met name gunstig voor industriële productiebedrijven die afhankelijk zijn van de aanschaf van machines en halffabricaten zoals metalen en kunststoffen.

Hoewel de weg naar herstel waarschijnlijk traag zal zijn gezien de langzame groei van de wereldeconomie, is er een licht aan het einde van de tunnel. ABN AMRO voorspelt bijvoorbeeld een langzaam herstel vanaf het tweede kwartaal in 2024, met een goede kans dat de Nederlandse industrie al voor de zomer een zachte landing maakt.

Bron: ABN AMRO

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie