Mobile World Congres zet IoT in volgende versnelling

Digitale replica’s Mobile World Congres

Het Mobile World Congres 2024, een jaarlijks sleutelmoment in de mobiele technologiewereld, heeft onder andere een blik op de toekomst van het Internet of Things (IoT) geboden. Terugkijkend op het evenement (van 26-29 februari), springen enkele trends eruit: de naadloze integratie van AI in IoT-apparaten, de cruciale rol en continuïteit van mobiele netwerken in het ontsluiten van nieuwe IoT-mogelijkheden en een verhoogde focus op security binnen IoT-ecosystemen. Jeroen Gijzen van Wireless Logic bezocht Mobile World Congres in Barcelona en analyseert deze IoT-trends en constateert onder andere een toegenomen interesse voor satellietinternet.

AI en IoT

Je kunt er niet omheen: artificial intelligence heeft niet alleen vandaag een hoge prioriteit op de IT-agenda. Ook de komende jaren zal AI de investeringskalender blijven domineren. Je ziet een compleet nieuwe industrie ontstaan van bedrijven die sector- en zelfs taakspecifieke AI-gebaseerde oplossingen aanbieden. Op de beursvloer van het immense Mobile World Congres werd duidelijk dat dit ook geldt voor de IoT-omgeving. Door AI en IoT te combineren, worden apparaten niet alleen met elkaar verbonden, maar ook intelligent, waardoor ze proactief kunnen reageren op de behoeften van de gebruiker.

In dit kader is het goed om het voorbeeld van digital twins te noemen. Door de opkomst van IoT-oplossingen zien we het gebruik van digitale replica’s van fysieke objecten, systemen of processen toenemen. Dit biedt uitkomst in situaties waar het lastig, kostbaar of gevaarlijk is om mensen van vlees en bloed in te zetten. AI geeft IoT eveneens een impuls in het kader van machine to machine communicatie. Door de koppeling met AI kunnen IoT-apparaten autonoom beslissingen nemen op basis van de data die zij verzamelen. Dit leidt niet alleen tot meer gestroomlijnde processen maar ook tot een verhoogde operationele efficiency.

Hybride connectiviteit

Belangrijke voorwaarde is dan wel dat verbindingen robuust, veilig en flexibel zijn, met een scherp oog op de kosten. Je bent immers afhankelijk van realtime data om de juiste beslissingen te nemen. IoT-devices of -objecten kunnen doorgaans uitstekend met elkaar en de campus IT-omgeving verbonden worden via LTE of 5G verbindingen. Dit geldt echter niet voor devices die erg afgelegen zijn en zich bevinden in een regio met een slechte dekking. Denk aan dunbevolkte gebieden of op open zee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Starlink satellietinternet oplossingen van SpaceX in de belangstelling stonden op Mobile World Congres. Dit is een low earth orbit (LEO) oplossing die echt voor disruptie kan zorgen in de IoT-omgeving.

Assets, objecten of locaties die tot voor kort moeilijk of niet konden worden voorzien van stabiele connectiviteit, kunnen met deze satellietservices wel ontsloten worden. Er bestonden weliswaar al internetoplossingen op basis van satellietverbindingen, maar deze bieden niet de bandbreedte die vandaag de dag nodig is en de kosten zijn relatief hoog. Neem het voorbeeld van de open zee. Schepen hebben in de haven en wanneer zij langs de kust varen voldoende aan de haven-wifi en de LTE of 5G service van de reguliere provider. Deze services zijn er doorgaans niet wanneer een schip de oceaan oversteekt en op die momenten is internet via satellietverbinding een uitkomst. Niet alleen om verbinding met het netwerk van de rederij of autoriteiten te garanderen, maar ook om de bemanning de kans te geven met het thuisfront te communiceren als zij zo lang van huis zijn.

Waar je in deze use case naartoe wil, is een hybride connectivity oplossing, waarbij wifi, 5G en satelliet elkaar versterken en aanvullen waar nodig. Een waarschuwing is hier echter wel op zijn plaats: de services van SpaceX, bedrijf van Elon Musk, zijn in sommige landen verboden. China doet dit bijvoorbeeld om de eigen industrie te stimuleren.

Securityschil om IoT

Ten slotte ontkomen we er niet aan stil te staan bij de security van IoT-oplossingen en -devices. We zien dat devices nog vaak de achilleshiel zijn in een IoT-omgeving. Het blijkt bijvoorbeeld lastig om firmware up-to-date te houden. Hierdoor ontstaan er kwetsbaarheden die door cyberaanvallers kunnen worden benut. We zien ook dat cyberaanvallers de focus voor een deel hebben verplaatst naar IoT-devices zoals camera’s of sensoren, nu organisaties steeds meer energie stoppen in het bewustzijn bij medewerkers.

Om hier een weerwoord op te formuleren zagen we ook op Mobile World Congres de opkomst van blockchain achtige security-oplossingen. Er ontstaat een beveiligde, ‘trusted’ omgeving waarbinnen IoT-devices veilig data met elkaar kunnen uitwisselen. Dit gebeurt aan de hand van protocollen en codeboeken. Op die manier verifeert men automatisch de authenticiteit van devices en van het dataverkeer. Al deze interactie worden vervolgens ook gelogd, wat ten goede komt aan de transparantie en vertrouwelijkheid.

Conclusie Mobile World Congres

De belangrijkste conclusie van Mobile World Congres was dat AI en IoT een innige relatie hebben. Ze kunnen niet zonder elkaar. Daar kun je als organisatie de vruchten van plukken, maar je moet ook zelf voor goede voorwaarden zorgen. Sta open voor nieuwe connectivity-oplossingen, wees je bewust van de kwetsbaarheden en investeer in een innovatieve securityaanpak.

Auteur: Jeroen Gijzen, Commercieel directeur bij Wireless Logic

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.