Tweede Kamer moet digitalisering integraal benaderen

6
ICT kennis
Illustratie: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Tweede Kamer moet kansen en bedreigingen digitalisering integraal benaderen

Vandaag (woensdag) komt de nieuwe Kamercommissie Digitale Zaken voor het eerst bij elkaar. De commissie komt voort uit de wens van de Tweede Kamer om meer grip op digitalisering te krijgen. Tot nu toe was digitalisering versplinterd over tal van dossiers en commissies. De nieuwe commissie is wat dat betreft een grote stap vooruit. Hopelijk slaagt zij erin om zich niet te veel af te laten leiden door incidenten en haar blik op het grotere plaatje te houden. Hiermee kunnen zij de digitalisering integraal benaderen.

Het is wenselijk dat de commissie haar taak breed opvat en zowel de bedreigingen als kansen van digitalisering met een integrale aanpak benadert. De politiek houdt zich over het algemeen minder bezig met visie en kansen op de langere termijn, terwijl ook deze kant haar volle aandacht vraagt. Want de toekomst van onze maatschappij, economie en werkgelegenheid zijn grotendeels digitaal.

De Kamercommissie Digitale Zaken moet politieke sturing geven aan maatschappelijke uitdagingen als het verdienvermogen van Nederland in de 21e eeuw, de digitalisering van het mkb en een digitaal basisniveau voor alle leerlingen in Nederland.

Dat vraagt om een integrale blik en het lef om buiten bestaande kaders te kijken. Het effect van een extra strook asfalt op het afnemen van files is historisch bekend en goed te meten. De positieve effecten van nieuwe digitale oplossingen zijn lastiger te berekenen. Het gevolg is dat al bekende oplossingen voor de politiek favoriet blijven. Om deze gewoonte te doorbreken, moet er meer aandacht worden gegeven aan het onderzoeken van kansrijke digitale oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Bron: NLdigital

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.