Stimuleringsprogramma startups en scale-ups verlengd tot 2026

Duurzame energie-startups tech startups en scale-ups

Het kabinet heeft besloten het stimuleringsprogramma voor een robuust startups en scale-ups bedrijfsklimaat in Nederland Techleap.nl, met nog drie jaar (2023-2026) te verlengen. Micky Adriaansens, de Minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft het parlement vandaag geïnformeerd dat het een budget van 15 miljoen euro toekent aan de organisatie. Bovendien investeert het Ministerie van EZK ook rechtstreeks in jonge groeibedrijven via bijvoorbeeld het Deep Tech Fund (250 miljoen euro samen met InvestNL), het Dutch Future Fund (300 miljoen euro in samenwerking met InvestNL en het Europees Investeringsfonds), en indirect via projecten van het Nationaal Groeifonds.

In 2015 namen het Ministerie van EZK en andere organisaties (StartupDelta en vervolgens Techleap.nl) het initiatief om startups en scale-ups collectief betere toegang te geven tot kapitaal, markten, kennis en netwerken in Nederland. Dit bevordert samenwerking, innovatie en uiteindelijk de groei van ambitieuze technologiebedrijven. Deze bedrijven ontwikkelen producten of diensten voor sectoren zoals energietransitie, mobiliteit, biotechnologie, nanotechnologie, digitale (financiële) platformen, quantum, gezondheidszorg, circulaire economie, en meer.

Een externe evaluatie, aangevraagd door minister Adriaansens (EZK), toont aan dat het Nederlandse start- en scale-up klimaat aanzienlijk is verbeterd in de afgelopen acht jaar. Er is echter nog ruimte voor verbetering, vooral in de ontwikkeling van hoogwaardige technologische kennis in producten en diensten – bekend als deep tech – en door meer focus op groeibedrijven die grote maatschappelijke uitdagingen aangaan zoals gezondheid, klimaat, energie en digitalisering.

Minister Adriaansens: “Ik neem het advies aan om door te gaan met Techleap.nl. Er is nog steeds een behoefte aan een stimulerende factor om opgebouwde kennis en netwerken te behouden en versterken. Techleap.nl zal die verbetering realiseren met een andere focus, gericht op het bevorderen van meer deep tech bedrijven in Nederland en het laten groeien van meer startups naar scale-ups. Naast publieke financiering moeten we – net als in andere EU-landen – ook meer particuliere financiering, zoals venture capital, aantrekken voor de delen die nu door de markt kunnen worden opgepakt. Techleap.nl kan helpen die marktspelers te mobiliseren.”

Nederland telt meer dan 10.000 startups, waarvan er meer dan tien een waarde van meer dan 1 miljard dollar hebben. De Nederlandse sector biedt in totaal meer dan 135.000 techbanen. Onder deze startups zijn er ongeveer 1.400 zogenaamde ‘deep tech’-bedrijven: kennisintensieve startups die geavanceerde (technologische) kennis van bijvoorbeeld universiteiten combineren met onderzoek, ontwikkeling en productie. Het kabinet zal nog voor de zomer haar vernieuwde beleid voor startups en scale-ups én het stimuleren van durfkapitaal publiceren. Tegelijkertijd zal het kabinet een besluit nemen over de eventuele (her)benoeming van de Speciale Gezant voor het startup- en scale-upbeleid: Prins Constantijn van Oranje.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie