Innoveren en optimaliseren logistieke automatisering Agristo

Logistieke automatisering

Agristo is een Belgisch familiebedrijf dat sinds 1985 succesvol is gegroeid tot een wereldspeler in de ontwikkeling en productie van diepgevroren aardappelproducten. Het hoofdkantoor en een deel van de productie is gevestigd in Harelbeke, terwijl de overige productie en logistiek van het uitgebreide assortiment in Nazareth, Wielsbeke en Tilburg (Nederland) plaatsvinden. Agristo levert met ongeveer 1000 medewerkers zo’n 750.000 ton aardappelproducten aan veel supermarktketens en foodservicebedrijven in grote delen van de wereld.

Agristo’s logistiek begint bij aardappeltelers, met wie het bedrijf al decennia samenwerkt. De afgeleverde oogsten worden gewassen, gesorteerd en daarna tot frieten en andere aardappelproducten verwerkt, waaronder puree en kroketten. Daarna worden alle producten tijdelijk opgeslagen in hoogbouw coldstores, totdat klanten deze bestellen. Bij de fabriek in Wielsbeke laden dagelijks gemiddeld 120 vrachtwagens bijna 3.500 pallets. Die pallets worden door een logistieke oplossing van Dematic uit de coldstore gehaald en naar het juiste laaddock getransporteerd.

Innoveren, automatiseren en optimaliseren

In 1986 produceerde Agristo nog maar 20.000 ton aan aardappelproducten, terwijl ze nu op schema liggen om de 2023-doelstelling van 950.000 ton te realiseren. Om flexibel te kunnen inspelen op de behoeften en wensen van klanten, onderscheidt Agristo zich met innoveren, automatiseren en optimaliseren. “In de voedingsindustrie zijn kwaliteit en levertijd belangrijke concurrentiefactoren”, vertelt supply chain manager Jery Bonny. “Daarom kijken wij voortdurend naar kansen om het assortiment te innoveren en de processen te optimaliseren. Een belangrijke strategische keuze was onze beslissing om te investeren in eigen coldstores. Daarmee voorkomen wij veel transporthandelingen naar en op de locatie van een externe partner. Deze hebben namelijk een invloed op de productkwaliteit en op onze flexibiliteit.”

Agristo heeft begin deze eeuw de eerste hoogbouw coldstore in Tilburg gerealiseerd. Daarna volgde een tweede in Nazareth en de afgelopen jaren kwamen er nog twee extra in Wielsbeke. “Wij hebben in Wielsbeke een inslagcapaciteit van 200 pallets per uur en een uitslag van 600 pallets per uur”, vervolgt Bonny. “Dat komt omdat wij 24/7 produceren en alleen op werkdagen tussen vijf uur in de ochtend en negen uur ‘s avonds de pallets uitslaan. Alle klantorders worden via ons ERP-systeem van SAP doorgestuurd naar de WMS-software van Dematic. Dit logistieke systeem stuurt vervolgens automatische magazijnkranen in onze coldstores aan om de juiste pallets te picken en deze via een conveyorsysteem met palletliften bij het juiste laaddock af te leveren. Net als in Tilburg en Nazareth heeft Dematic hier de volledige logistieke inrichting en automatisering gerealiseerd.”

Meedenkende partner logistieke automatisering

Voor de eerste coldstore in Tilburg werd het inmiddels door Dematic overgenomen bedrijf Egemin als leverancier van de logistieke inrichting en automatisering geselecteerd. “Deze keuze was een gevolg van de aanwezige kennis en ervaring, het meedenken over de beste oplossingen en de mogelijkheid daarvoor maatwerk te leveren”, vervolgt Bonny. “Daarna zijn in nauwe samenwerking met Dematic de tweede, derde en vierde coldstore gerealiseerd, telkens met enkele innovaties en optimalisaties. Omdat voor elke coldstore een grote investering nodig is, hebben wij voor Wielsbeke ook naar andere leveranciers gekeken. Omwille van de geleverde kwaliteit, de maatwerkintegraties, de benodigde 24/7 service en het proactief meedenken over mogelijke optimalisaties, hebben wij telkens opnieuw voor Dematic gekozen.”

Dematic heeft in 2019 in Wielsbeke een geautomatiseerde hoogbouw coldstore ingericht met acht magazijnkranen voorzien van telescoopvorken en een conveyor met palletliften voor de aan- en afvoer van alle pallets. Deze verbindt tevens de tweede coldstore met de productie en expeditie. De complete inrichting wordt net als in de eerste coldstore bestuurd door de WMS-software van Dematic. “In onze coldstores worden alle pallets dubbel en driedubbel diep opgeslagen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten”, licht Bonny toe. “Verder maakt een sequencer in onze conveyor-oplossing het mogelijk om pallets tijdelijk te bufferen, waardoor wij zo efficiënt mogelijk gelijktijdig meerdere orders kunnen verwerken, om die zowel correct als op tijd bij de expeditie af te leveren. Tijdens het interne transport worden alle pallets op meerdere locaties gecontroleerd.”

Korte terugverdientijd

Voordat Agristo besloot te gaan investeren in eigen coldstores heeft men enkele jaren ervaring opgedaan met externe opslagpartners. “Wanneer je alle kosten rekent voor de externe opslagservice en bijbehorende transporten is een eigen coldstore magazijn in zo’n vijf tot zes jaar terug te verdienen”, aldus Bonny. “Daar bovenop komen dan de al genoemde voordelen van een betere controle over de productkwaliteit, kansen voor procesoptimalisaties en, nog belangrijker, onze flexibiliteit en reactiesnelheid richting klanten. Grote supermarktketens werken vaak met acties, waarop je als leverancier snel moet kunnen anticiperen. Gezien onze ambities voor de komende jaren en groeiende klantenkring ligt het voor de hand dat wij blijven investeren in eigen coldstores.”

Omdat de correcte werking van alle geleverde logistieke systemen bedrijfskritisch is voor Agristo, is er een 24/7 service- en onderhoudscontract voor de hele inrichting afgesloten. “Dematic heeft zowel in België als in Nederland een lokaal team met jarenlange kennis en ervaring over logistieke oplossingen voor de voedingsindustrie”, aldus Bonny. “Als wij vragen hebben reageren ze snel en er komt hier ook elk kwartaal een monteur het hele conveyorsysteem smeren en zo nodig ander preventief onderhoud uitvoeren. Nadat de vorig jaar gebouwde vierde coldstore naar volle tevredenheid in gebruik is genomen, zijn wij alweer snel met Dematic gaan kijken en praten over mogelijke verdere optimalisaties. Daarbij ervaar ik dat er goed naar elkaar wordt geluisterd en dat er constructief wordt meegedacht over de invulling van onze ideeën en wensen.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie