Onderzoek Smart Logistics Connected

Smart Logistics Connected

Smart Logistics Connected – bedrijven betere toegang geven tot slimme technologieën in de logistiek

Onder de noemer ‘Smart Logistics Connected’ gaan REWIN West-Brabant en Logistics Community Brabant (LCB) onderzoeken of een betere verbinding van logistieke platformen en organisaties in West-Brabant mogelijk is. Onderliggend doel: bedrijven betere toegang geven tot slimme technologieën in de logistiek. De regio kan daarmee haar slagkracht aanzienlijk vergroten. Om dit te bereiken is een subsidie toegekend uit het Onderzoek & Ontwikkelingsfonds Regio West-Brabant.

Logistiek staat onder continue druk als gevolg van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in de supply chain processen waardoor logistieke systemen steeds complexer worden. De opgave voor de logistieke sector is dan ook om de branche robuust te houden en ‘toekomst fit’ te maken. Dat kan door het voortdurend aanjagen van innovaties die breed gedragen worden in de sector. Het project ‘Smart Logistics Connected’ gaat door middel van onderzoek en experimenten een bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelen.

Met de toegekende subsidiegelden worden twee stappen gezet:

  1. Ontsluiten van kennis en kunde van LCB voor West-Brabantse bedrijven. Momenteel zoeken nog relatief weinig bedrijven uit het westen van de provincie aansluiting bij LCB. Een gemiste kans, want LCB heeft een groot Brabants netwerk dat als doel heeft om de logistieke innovaties in de gehele provincie te bevorderen. Om bedrijven aan te zetten om aan te sluiten bij LCB, worden kansen geïdentificeerd en experimenten opgestart. Denk hierbij aan projecten op het gebied van robotisering, artificial intelligence en smart mobility. Door als (West-Brabants) bedrijf mee te doen aan dergelijke experimenten, kan men beter inschatten welke kansen bepaalde technologieën bieden voor de logistieke operatie of het bedrijfsproces.
  2. West-Brabant kent diverse logistieke platformen. REWIN en LCB gaan onderzoeken hoe de regionale organisatiegraad van deze regionale platformen verhoogd kan worden. Want een goede gezamenlijke organisatie vergroot de logistieke slagkracht in West-Brabant. Om dit te bereiken worden met de diverse platformen een aantal experimenten opgezet.

Door het zetten van deze twee stappen, maken West-Brabantse bedrijven eenvoudiger kennis met nieuwe slimme technologieën, de kennis en kunde van LCB en wordt gezamenlijk gewerkt aan de slagkracht en weerbaarheid van de logistieke sector in de regio. Leo Kemps, directeur LCB: “Ik ben blij met de toegewezen subsidie. Want hierdoor kan de regionale samenwerking in West-Brabant extra gestimuleerd worden”. Programmamanager Logistiek, Stefan van Seters (REWIN) verwacht een mooie stap te zetten in de regionale missie om de logistieke sector o.a. te ‘verbinden en te verslimmen’: “Dankzij de toegekende subsidie kunnen we West-Brabantse bedrijven nog beter helpen bij het inzetten van belangrijke nieuwe technieken.

Het totale projectbudget is €70.000, de looptijd van het project is tot en met 30 juni 2022.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie