Ondanks verstoringen grote veerkracht toeleveringsketen bedrijven

Toeleveringsketen

De Nederlandse industrie wordt geconfronteerd met voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen. Deze situatie, die al langere tijd aanhoudt, heeft de bedrijven gedwongen zich aan te passen en innovatieve strategieën te implementeren om concurrerend te blijven. Hoewel het optimisme ten aanzien van de markt en het versoepelen van de toeleveringsketen afneemt, blijkt uit onderzoek van Reichelt dat er nog steeds vertrouwen heerst in de veerkracht van eigen organisaties.

Nederlandse industrie en haar vertrouwen in de toekomst

Uit het recente Supply Chain-rapport blijkt dat 45% van de besluitvormers in de Nederlandse industrie een verbetering verwacht in de toekomst. Dit percentage is een daling ten opzichte van voorgaande jaren, maar het vertrouwen in de veerkracht van het eigen bedrijf blijft hoog met 88%. Dit weerspiegelt het aanpassingsvermogen en de creativiteit waarmee Nederlandse bedrijven reageren op de huidige uitdagingen in de toeleveringsketen.

Nederlandse bedrijven hebben niet stilgezeten. De enquête toont aan dat ondanks schaarser wordende voorraden en verstoorde leveringen, er een daling is in het aantal dagen van productiestilstand. In 2023 hebben bedrijven gemiddeld 30 dagen niet kunnen produceren, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 47 dagen in het voorgaande jaar. Dit toont de effectiviteit aan van de maatregelen die bedrijven hebben genomen om deze verstoringen op te vangen.

Diversificatie en lokaal inkopen toeleveringsketen als kernstrategieën

Een belangrijke trend die naar voren komt uit het Supply Chain-rapport is de focus op leveranciersdiversificatie en onshoring. Bedrijven zoeken samenwerking met meerdere en vooral lokale leveranciers. Ze willen minder afhankelijk zijn van internationale handel en politieke onrust. Het overschakelen naar goedkopere leveranciers is een andere strategie die wordt benadrukt door 80% van de bedrijven.

Het rapport laat zien dat naast het vergroten van voorraden van kritieke componenten, ruim 1/3 van de ondervraagde bedrijven in het afgelopen jaar teruggekeerd is naar het just-in-time-concept. Dit deden zij zonder de voorraden uit het oog te verliezen. Deze combinatie lijkt een effectieve manier om flexibiliteit te behouden in tijden van onzekerheid.

Economische uitdagingen

Desalniettemin blijft de angst voor prijsstijgingen, aanhoudende inflatie en een algemene recessie een punt van zorg voor bedrijven. De vrees voor prijsstijgingen voor kritieke componenten is gestegen naar 61% dit jaar. Dit is een indicatie van de druk die bedrijven voelen bij het beheren van hun kosten.

Geopolitieke conflicten en wereldwijde economische schommelingen hebben onmiskenbaar invloed op de toeleveringsketens. Vooral de spanningen in Oost-Europa en het Midden-Oosten worden als significante risico’s gezien. Deze factoren benadrukken de noodzaak voor bedrijven om strategieën te ontwikkelen die hen minder kwetsbaar maken voor externe schokken.

Het verlangen naar meer autonomie is duidelijk zichtbaar onder Nederlandse industriële bedrijven. Er is een groeiende vraag naar politieke steun voor nationale projecten en een focus op specialisatie in nieuwe technologische sectoren. Dit duidt op een beweging richting grotere zelfvoorziening en het versterken van technologisch leiderschap, bijvoorbeeld in de quantumtechnologie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.