De werking van coaxiale ventielen in detail (video)

Coaxiale ventielen

In de procestechniek zijn werkdruk en schakeltijd belangrijke parameters. Coaxiale ventielen onderscheiden zich door hun snelle schakeltijden en het vermogen om te functioneren onder hoge werkdrukken. Ze zijn ontworpen om de stroom van vloeistoffen of gassen efficiënt te regelen, en zijn bijzonder geschikt voor media met een hoge viscositeit. BIBUS heeft een langdurige samenwerking met Müller Co-ax GmbH om de kennis over coaxiale ventielen te verspreiden.

Hoe werken coaxiale ventielen?

Een coaxiaal ventiel beheerst de doorstroming van een medium. Dit gebeurt via een cilindrische buis die zijdelings kan bewegen. Hierdoor wordt de stroom van het medium geregeld of omgeleid. Deze beweging verandert de stand van de klep in een open of gesloten positie, onafhankelijk van de systeemdruk. Bij een normaal gesloten ventiel gebeurt het volgende. Als de spoel wordt bekrachtigd, beweegt de buis van de klepzitting door de druk van een retourveer. Hierdoor kan vloeistof door het ventiel stromen. Schakelt de spoel uit? Dan duwt de retourveer de buis direct terug naar de klepzitting. Hierdoor sluit het ventiel onmiddellijk.

Diverse soorten

Er zijn diverse soorten coaxiale ventielen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. De 2/2-weg en 3/2-weg coaxiale ventielen zijn enkele van de meest voorkomende soorten, en zijn ook leverbaar in ATEX-versie. De 2/2-weg configuratie beschikt over twee poorten. Deze kan men normaal open of normaal gesloten leveren. Een 3/2-weg configuratie wordt gebruikt om een vloeistof van richting te veranderen.

ATEX-gecertificeerde coaxiale ventielen

Müller Co-ax GmbH biedt ATEX-gecertificeerde coaxiale ventielen aan, goedgekeurd voor ATEX Zone 1 Categorie 2, met uitzondering van de mijnbouw. Deze ventielen zijn ideaal voor situaties waar er een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar, en zijn verkrijgbaar in een nominale wijdte van 10 tot 50 mm en een drukbereik van vacuüm tot 500 bar middendruk.

Toepassingen van coaxiale ventielen

Deze ventielen zijn ideaal voor het gebruik van smeermiddelen in de machine- en installatietechniek. Ook in de vacuüm- en gastechniek vinden ze hun toepassing. Daarnaast worden ze ingezet in de testbank bouw en bij scheeps- en railmotoren. Bovendien spelen ze een rol in de vul- en doseertechniek. Met de juiste afdichtingen zijn ze geschikt voor zowel gasvormige als vloeibare media. Denk hierbij aan oliën, emulsies en koel- en smeermiddelen. Ook bij vuile of media met hoge viscositeit functioneren ze optimaal.

Coaxiale ventielen bieden tal van voordelen. Het evenwichtige krachtontwerp zorgt voor een snelle en herhaalbare werking, ongeacht de systeemdruk. Ze zijn leverbaar tot een werkdruk van 500 bar en het unieke ontwerp minimaliseert slijtage van de klepzitting, zelfs bij extreem vervuilde media, waardoor de ventielen bestand zijn tegen vuil. Ze zijn ook energiezuinig, wat kan resulteren in kostenbesparing op de lange termijn. Het ontwerp van de klep maakt doorstroming in beide richtingen mogelijk, en de compacte vormgeving maakt installatie in krappe ruimtes mogelijk.

Meer informatie over coaxiale ventielen bij BIBUS

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie