De eerste gecombineerde vorksensor ter wereld

Vorksensor Vorksensoren

Twee in één: Leuze presenteert de GSX vorksensor

Met de nieuwe GSX gecombineerde vorksensor presenteert Leuze een wereldwijde innovatie op het gebied van vorksensoren. Het apparaat combineert de voordelen van optische- en ultrasone sensoren. De nieuwe GSX complementeert Leuze’s assortiment vorksensoren. Deze sensor is vooral geschikt voor etiketteermachines die in de verpakkingsindustrie worden gebruikt.

Met de introductie van de GSX, de eerste gecombineerde vorksensor ter wereld, zet Leuze zijn decennialange traditie als innovator voort. Leuze heeft niet alleen de eerste labelvork met de GS05 uitgevonden, maar ook de eerste ultrasone vorksensor met de GSU14 ontwikkeld. Met de nieuwste innovatie van het bedrijf, de GSX (verschillende beschikbare modellen), rondt Leuze zijn productassortiment van vorksensoren af met een gecombineerd model dat zowel optisch- als ultrasoon detectieprincipe biedt. Het combineert dus de voordelen van de optische varianten met die van de ultrasone oplossingen en is het meest geschikt voor de etiketteermachines die in de verpakkingsindustrie worden gebruikt. Met deze innovatie toont Leuze opnieuw hun jarenlange expertise en de toepassingskennis van de Sensor People op dit gebied.

Leuze breidt zijn assortiment van vorksensoren uit

Het aanbrengen van etiketten van verschillende vormen, maten en materialen op producten en verpakkingen door middel van een etiketteermachine is een van de fundamentele taken die in de verpakkingsindustrie worden uitgevoerd. Voor een precieze positionering moet het etiket veilig en betrouwbaar worden gedetecteerd – zelfs bij hoge transportsnelheden. Deze taak wordt uitgevoerd door vorksensoren, die de zender en de ontvanger in één apparaat onderbrengen en een hoge bedrijfszekerheid garanderen. Deze apparaten zijn niet alleen zeer gevoelig, ze zijn ook eenvoudig te monteren en vereisen geen uitlijning. Tot nu toe bood Leuze hiervoor twee vorksensormodellen aan: licht en ultrasoon. Er is nu een nieuwe versie beschikbaar die licht en ultrasonica combineert. Hiermee voegt Leuze weer een wereldprimeur toe aan haar assortiment en rondt het assortiment af.

Twee in één: ’s werelds eerste GSX14E

De GSX vorksensor is ’s werelds eerste sensor in zijn soort en combineert de twee detectiemethoden van ultrasoon en optisch in één behuizing. Hij brengt de voordelen van beide principes samen en kan zeer flexibel worden gebruikt. Hij detecteert betrouwbaar, snel en nauwkeurig een breed scala aan labels, ongeacht hun materiaal- en oppervlaktekenmerken. Dit verhoogt de doorvoercapaciteit van de machine en vermijdt stilstand. Zelfs labels van inhomogeen BOPP-materiaal kunnen door het optische werkingsprincipe betrouwbaar worden gedetecteerd. De vorksensor is bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij verschillende soorten labels moeten worden gedetecteerd. Tot nu toe waren hiervoor vaak meerdere verschillende vorksensoren nodig. De gebruiker bespaart niet alleen ruimte, maar ook extra tijd en kosten voor de installatie. De nieuwe vorksensor kan snel en eenvoudig via de teachknop worden ingesteld om de label-dragercombinatie in te leren. Er is slechts één universele montagepositie nodig voor alle objecten.

IO-Link voor eenvoudige configuratie en receptuurbeheer

De nieuwe GSX vorksensor is voorzien van een IO-Link interface. Deze dient om de sensor eenvoudig, snel en economisch te configureren. De interface kan worden gebruikt om onder andere remote teaching mogelijk te make of om de knoppen te vergrendelen. Daarnaast vergemakkelijkt receptuurbeheer het eenvoudig wisselen van formaten bij het vervangen van rollen. Dit betekent dat het opnieuw inleren niet nodig is bij het wisselen van rollen naar een ander etiketformaat. Het formaat wordt snel gewijzigd door het selecteren van de juiste parameterset voor het corresponderende etiketformaat. Deze parameterkeuze wordt direct op de etiketteermachine uitgevoerd via de HMI. Dit bespaart niet alleen installatietijd, maar verhoogt ook het productievolume en maakt het systeem zuiniger.

Met nieuwsgierigheid en vastberadenheid zijn de sensormensen van Leuze al meer dan 50 jaar vernieuwers op het gebied van technologische mijlpalen in de industriële automatisering. Ze worden gedreven door het succes van hun klanten. Gisteren. Vandaag. Morgen. Het productassortiment van Leuze omvat schakel- en meetsensoren, identificatiesystemen, datatransmissie- en beeldverwerkingsoplossingen en machineveiligheidscomponenten en -systemen. De focus van hun werk ligt op de gebieden van intralogistiek, verpakking, gereedschapsmachines, automobielindustrie en laboratoriumautomatisering. Leuze werd in 1963 opgericht, met het hoofdkantoor in Owen/Teck in Zuid-Duitsland. Vandaag de dag zijn er meer dan 1.200 Sensor-Mensen over de hele wereld die met veel ervaring en toewijding werken aan het duurzame succes van hun klanten in een veranderende industrie – of het nu in de technologische competentiecentra is of in een van de 20 verkoopbedrijven die door meer dan 40 internationale distributeurs worden ondersteun.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie