Starnus Technology kiest SICK-veiligheid voor unieke, modulaire AMR

Starnus Technology

Op de techbeurzen Vivatech in Parijs en CES in Las Vegas gingen de handen al op elkaar voor de modulaire Automatische Mobiele Robot (AMR) van Starnus Technology. Een modulair platform dat in no time uit verschillende bouwstenen kan worden samengesteld, dat via AI met het magazijnbeheersysteem te koppelen is en dat ook nog eens gewoon te huur is. SICK-veiligheidscomponenten bewaken de veiligheid in beweging.

Starnus Technology bevindt zich op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven, precies de plek waar je een innovatieve start-up mag verwachten. CEO en founder Khashayar Mansourizadeh vertelt enthousiast: “We zijn in 2021 begonnen met de eerste ideeën voor een veel flexibelere AMR, vorig jaar hebben die ideeën een concrete vorm gekregen.”

Modulair

Hij laat een mobiele robot zien die uit verschillende modules bestaat. “We stellen onze AMR samen op basis van de wensen van de klant. Grootte, laadvermogen, functionaliteit – alles kunnen we op maat inrichten. Moet er een unit worden geïntegreerd voor palletvervoer? Moet er 500 of 1000 kilo worden vervoerd? Geef het aan en wij maken het mogelijk.”

“Eigenlijk bouwen we dus verschillende typen robots, maar met dezelfde componenten. Krijgen we onze AMR na de huurperiode weer terug, dan kunnen we deze in dertig minuten uit elkaar halen. En in dezelfde tijd bouwen we weer een nieuw type robot. Tachtig procent van de componenten kunnen we zo weer gebruiken.”

Drie pijlers

Mansourizadeh benadrukt dat de modulariteit slechts een van de drie pijlers van het Starnus-end-to-endconcept is. “Starnus Technology biedt de klant een complete dienstverlening van ontwerp tot en met integratie. Als eerste stap zorgen we ervoor dat de klant eenvoudig online zijn eigen robot kan ontwerpen en in een virtuele versie van de eigen productieomgeving kan simuleren – en dat zonder kosten. Vervolgens stellen wij de AMR samen uit verschillende modules die we hier beschikbaar hebben.”

“Tot slot helpen we ook bij de integratie van de AMR in het Warehouse Management System (WMS). We hebben daarvoor een AI-gestuurde integratiemethode ontwikkeld.” Mansourizadeh laat zien hoe het systeem – bijna als een menselijke gebruiker – inlogt via het inlogscherm van het WMS. “Door deze trefzekere manier van integreren kunnen we onze robots al binnen enkele dagen in gebruik nemen. Er hoeft geen system integrator meer aan te pas te komen.”

Interessante klanten

Behalve snel te realiseren is de AMR van Starnus Technology ook een kostenefficiënte keuze. “Met onze online simulator en onze AI-gestuurde integratie weten we de kosten flink te drukken. En door de huurmogelijkheden zijn er geen gigantische investeringen nodig. Daarmee zijn we – en dat merken we – een zeer betaalbare en interessante optie voor logistieke partijen die voor grote klanten de opslag en distributie verzorgen. Soms maakt de klant maar korte tijd gebruik van de diensten van de logistieke dienstverlener. Zodra die periode voorbij is, kan de AMR weer worden ingeruild.”

Ook voor fabrikanten die op contract voor klanten produceren, blijken de modulaire AMR’s van Starnus Technology zeer geschikt. “Zij opereren in een zeer concurrerende markt waarin de prijs de boventoon voert. Heb je één jaar een distributielijn nodig voor klant A? Dan huur je onze maatwerk-AMR’s voor één jaar.”

SICK-veiligheid

Cruciaal voor een veilige werking van de AMR’s zijn de SICK-veiligheidssystemen, -scanners en -controllers. Waarom Mansourizadeh voor SICK koos? “De producten staan bekend om hun topprestaties en een hoge efficiëntie. Vanwege ons modulaire concept wilden we de bedrading zo beperkt mogelijk houden. SICK is de enige die een oplossing biedt met uniforme bus. Er is maar één kabel nodig.”

“Tegelijkertijd zochten we naar een gevestigde partner die groot genoeg is om ons groeitempo te volgen. Kunnen ze ons bijbenen als het gaat om snelle levering, grotere hoeveelheden en ondersteuning? Er zijn maar weinig partijen die binnen twee weken kunnen leveren, maar dat hebben we echt nodig om onze businesscase waar te maken. SICK doet dat.”

Brede support

Ook de wereldwijde aanwezigheid van SICK speelt mee in de keuze van Starnus Technology: “Als de groei gaat zoals verwacht, dan hebben we hun support ook in Azië en Amerika nodig. En het mooie is: waar ter wereld we SICK ook nodig hebben, hun condities zijn overal hetzelfde.”

“Hun support is trouwens geweldig. Eerst dacht ik: waarom zou zo’n groot bedrijf aandacht schenken aan een start-up, maar het klikte meteen. Ze hebben niet alleen technisch maar ook bedrijfsmatig met ons meegedacht en hebben zelfs safetytrainingen gegeven. Ja, ik heb echt het gevoel gehad dat we samen aan de uiteindelijke oplossing hebben gewerkt.”

Nieuwe markten

Terwijl de eerste AMR’s van Starnus Technology nu naar klanten in de logistieke en productieomgeving gaan, is Mansourizadeh druk bezig om nieuwe markten te verkennen en te bedienen. “We hebben ons end-to-end systeem – van online ontwerp tot en met AI-gestuurde integratie – niet alleen specifiek voor AMR’s ontwikkeld, maar voor autonome robotisering in het algemeen. Geautomatiseerd picken, geautomatiseerd voorraadbeheer – dat faciliteren we straks allemaal.”

“Ons idee is dat we binnen vijf tot tien jaar een verzameling van autonome robots opbouwen, waarmee we taken volledig kunnen automatiseren. Of dat nu in een magazijn, fabriek of zelfs in het ziekenhuis is. Op dat laatste terrein zetten we nu al de eerste stappen samen met de Technische Universiteit Eindhoven, TNO, Holland Robotics, Ambee, UMC, LUMC en vele andere partijen.”

Meer informatie over SICK

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.