Zijn efficiency-denken en resource-optimalisatie de vijand van Lean Product Development?

Lean Product Development

Productontwikkeling gaat meestal met vallen en opstaan. Jouw projecten lopen uit, bijvoorbeeld door gebrekkige requirements, wisselende prioriteiten en capaciteitsissues. Deze veel voorkomende knelpunten kosten vaak tientallen procenten van de doorlooptijd en de kosten lopen alsmaar op. Mikrocentrum docent Siego de Sitter neemt je mee in de uitdagingen en kansen van Lean Product Development.

Lean Product Development: Flow in productontwikkeling

Lean Product Development (LPD) is het brengen van ‘flow’ in productontwikkeling met Lean principes. Dit komt er op neer dat vertraging voorkomen wordt door systematisch de oorzaken daarvan weg te halen: maar die moeten dan wel gezien en begrepen worden. Lean Product Development helpt je bij het kijken onder de motorkap van het proces, zodat je de prestaties kan verbeteren.

”Ik zie heel veel dat projecten vertraging oplopen door stilstand of ‘loopbacks’, die op hun beurt worden veroorzaakt door capaciteitsproblemen of een rammelend proces. Bekende methodes zoals stage-gate proces en traditioneel projectmanagement blijken niet te helpen om deze problemen te voorkomen.” Aldus Siego.

Balans in portfolio en team

Met Lean Product Development creëren we weer voor flow bijvoorbeeld door de projectportfolio te balanceren, te zorgen voor juiste kwaliteit in elke stap en teams aan het roer te laten staan met visual workflow management. Supply chain en operations profiteren mee, kosten gaan omlaag en het belangrijkste: de klant heeft zijn product op tijd. Siego zegt daarover het volgende: ”Ik zie in de Mikrocentrum cursus Lean Product Development zoveel mooie bedrijven langskomen met unieke technologie, die verdienen het echt om competitief te blijven met Lean NPD.”.

Uitdagingen bij procesverbetering

In een fabriek kan men meestal wel waarnemen of er sprake is van flow, of dat er misschien logistieke knelpunten of kwaliteitsproblemen zijn. Maar in het engineering kantoor is het lastiger te zien hoe het eigenlijk loopt. Met Lean NPD maken we dat transparant  en kunnen verbeteringen direct getriggerd worden.

Maar is het zo dat projecten voorspelbaarder opgeleverd moeten worden? Als je die vraag stelt aan bedrijven is het antwoord vrijwel altijd “ja”: en die noodzaak is er dan ook zeker. Gelukkig is er meestal snel veel te halen. Flow en knelpunten moeten zichtbaar gemaakt orden en dat kost niets, het vraagt slechts een beetje moed. Dan zal ook vaak blijken dat  efficiency-denken en resource-optimalisatie, de vijand zijn van flow.

Is procesverbetering dan een cultuurkwestie?

In veel bedrijven is het motto: engineering loopt altijd uit. Lean bedrijven accepteren dat niet en gaan op zoek naar grondoorzaken, problemen zijn immers kansen om te verbeteren. De uitdaging zit hem in eerste instantie niet in het toepassen van de juist tools, maar het adopteren van een nieuwe mindset. Dat kan best snel, maar vraagt wel om leiderschap, pro-activiteit én teamwork.

Lean teams ontstaan door menselijk talent

Lean Product Development mag dan procesgericht zijn, dat betekent zeker niet dat het niet mensgericht is. We gaan uit van het vakmanschap en de autonomie van de professional. In traditionele bedrijven zijn projecten, kwaliteit en planning gescheiden afdelingen, maar in Lean teams zijn al deze aspecten geïntegreerd. Zo maak je maximaal gebruik van het menselijk talent. Vakmanschap en coaching spelen een grote rol in bedrijven die Lean werken.

Ruimte voor creativiteit

Voor repeterende en kritische processen worden standaarden wel belangrijk gevonden, maar die staan ten dienste van de persoon en zijn niet statisch. Hierdoor staan Lean Product Development en creativiteit ook niet met elkaar in conflict, zoals soms gedacht wordt.

”Lean teams presteren beter en groeien sneller, dat geeft energie.”

Siego de Sitter

Siego & Mikrocentrum

Siego de Sitter is partner bij Craft Lean Management. Als afgestudeerde Werktuigbouwkundige is hij al ruim vijfentwintig jaar werkzaam in de hightech- en maakindustrie en houdt zich bezig met Lean Management: zowel op het gebied van business-to-business als consumer products.

”Mikrocentrum kende ik natuurlijk wel van de technische cursussen. Toen ik consultant werd bij CRAFT heeft een ex-collega die al docent was mij geïntroduceerd en heb ik Mikrocentrum gevraagd of er interesse was voor een cursus Lean NPD. Mikrocentrum wilde graag voorop blijven lopen en dus zijn we in zee gegaan en hebben we de cursus ontwikkeld.” aldus Siego.

Aan de slag met Lean Product Development

De Mikrocentrum cursus Lean Product Development gaat uit van de vijf Lean principes. ‘Flow’ staat daarin centraal. We kijken naar de meest voorkomende problemen en hun oorzaken. Daartegenover zetten we een set ‘enablers’ die als je ze toepast die knelpunten voorkomen of oplossen. Door praktische oefeningen krijgt de cursist een beeld van kansrijke verbeteringen in zijn eigen bedrijfssituatie. Ook aan de slag met Lean Product Development?

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie