Technologie circulaire economie benadrukt op webinar

Circulaire economie Circulariteit

Drie innovaties die het denken in de circulaire economie dichter bij de dagelijkse gang van zaken bij de waterbedrijven brengen, stonden centraal in het laatste webinar van het Wateractieplatform.

Het evenement, dat plaatsvond op 12 november 2020 en werd gehost door Isle-voorzitter Piers Clark, was gewijd aan technologieën uit Europa en Noord-Amerika die de terugwinning van cellulose uit toiletpapier, de verwijdering van fosfor en de opslag van energie vergemakkelijken. Ze werden gebruikt om te laten zien hoe hergebruik van hulpbronnen gecombineerde milieu-, regelgevings- en financiële voordelen met zich meebrengt.

Technologie 1: Terugwinning van cellulose

Coos Wessels, technisch directeur van CirTec, legde uit hoe Nederland letterlijk de weg vrijmaakt voor het creëren van infrastructuur uit gerecycled toiletpapier. De gerecyclede toiletpapierpellets zijn in de provincie Friesland al succesvol gebruikt als wegenbouwmateriaal, om een dijk te versterken en het parkeerterrein van een kinderboerderij te verharden.

Het omgaan met slib is duur voor waterbedrijven en die kosten zouden kunnen worden gereduceerd door initiatieven als het Cellvation-project, dat cellulose uit afvalwater haalt. De gerecupereerde cellulosevezels worden gesteriliseerd, gedroogd en verwerkt tot pelletproducten die bekend staan als Recell – en die gebruikt kunnen worden in industrieën zoals de bouw, pulp en papier, coatings en duurzame chemicaliën.

Technologie 2: Fosforverwijdering

“Als je een watermanager of toezichthouder vraagt over fosfor, zullen ze het beschrijven als vervuiling en als gevolg daarvan elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid geld besteden aan het voorkomen van zijn lozing in het water,” zei Matt Kuzma, de vice-president Ostara, een bedrijf dat zich bezighoudt met de terugwinning van voedingsstoffen in Vancouver, Canada.

Het bedrijf heeft een duurzame closed-loop oplossing voor fosforbeheer gecreëerd met behulp van Pearl, een procestechnologie die waardevolle voedingsstoffen uit afvalwater terugkrijgt, waardoor ze worden omgezet in hoogpresterende, langzaam-afgevende meststoffen die de opbrengst verhogen en de vervuiling verminderen.

Technologie 3: Biogasverrijking

Electrochaea is gevestigd in de VS en Duitsland en heeft een oplossing voor een van de meest urgente uitdagingen voor energiesystemen – de integratie van fluctuerende hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet. Het eigen BioCat energieopslagconcept zet hernieuwbare elektrische energie om in chemische energie, in de vorm van methaan. Door water om te zetten in waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse kunnen ze ruw biogas verrijken.

De directeur van het bedrijf, Dr. Doris Hafenbradl, zei: “Wat uniek is, is dat onze biokatalysator een gepatenteerde stam is die geoptimaliseerd is om veel meer methaan te genereren en het efficiënter te doen”.
Bovendien kan de zuurstof die tijdens de eerste elektrolysestap wordt gegenereerd, worden gebruikt om de secundaire afvalwaterzuiveringsfase te verbeteren en is het biomethaneringsproces exotherm, wat betekent dat er warmte wordt gegenereerd – die kan worden gebruikt om het slib te verwarmen voordat het wordt vergist.

In de wandelgangen

Waterbeheer is in wezen een circulaire aangelegenheid. Elke druppel wordt eindeloos gebruikt en hergebruikt, en deze circulaire is in de sector al zichtbaar in initiatieven zoals het hergebruiken van afvalwater voor hergebruik en het opvangen van biosolids voor de landbouw.

Tijdens het webinar deed Rich Walwyn, hoofd asset intelligence en innovatie bij Severn Trent, een nadrukkelijke oproep aan andere nutsbedrijven om samen te werken aan verdere circulaire economie.

“Wij geloven dat het een essentieel onderdeel is om te voldoen aan de vraag- en aanboduitdagingen waar we de komende 20 tot 30 jaar mee te maken zullen krijgen en om de waarde voor onze klanten te maximaliseren door het terugwinnen van sommige bijproducten van onze processen”, vertelde hij de aanwezigen. “Het vormen van effectieve samenwerkingsverbanden is de sleutel tot het maximaliseren van de mogelijkheden die een overgang naar een circulaire economie met zich meebrengt.

“We willen graag de mogelijkheden onderzoeken om met gelijkgestemde organisaties te werken aan het identificeren van sectoroverschrijdende oplossingen en het versnellen van onze plannen”, zei hij.

Nu de Britse watersector in november een eerste Net Zero Routemap lanceert, is er duidelijk een drang naar een belangrijke rol voor de nutsbedrijven om het milieu te beschermen en te verbeteren. De onlangs gepubliceerde Routemap beschrijft een breed scala aan mogelijkheden, initiatieven en projecten die de sector zullen helpen om miljoenen tonnen koolstofuitstoot te verminderen tegen 2030 – waarvan vele zich richten op het hergebruik van hulpbronnen, waaronder:

  • Nog meer gebruik maken van hernieuwbare energie door voldoende zonne- en windenergie op te wekken om aan 80% van de elektriciteitsbehoefte van de watersector te voldoen.
  • Meer biogas produceren uit rioolafval, om huizen te verwarmen of kan worden gebruikt als alternatieve brandstof voor het transport.
  • Het gebruik van geavanceerde anaërobe vergisting voor rioolwaterzuivering om de procesemissies te verminderen.

Om meer te weten te komen over een van de genoemde onderwerpen, kan het Wateractieplatform webinar hier worden bekeken.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.