Samenwerkingsplatformen en simulaties versnellen duurzame industriële transformatie

Samenwerkingsplatformen Digitale samenwerking

Samenwerkingsplatformen en simulaties helpen transitie naar duurzamer en flexibeler produceren

COVID-19 heeft de maakindustrie ingrijpend verstoord en bedrijven geconfronteerd met de risico’s in hun processen, resources en supply chains. Om sterker uit de huidige crisis te komen is het belangrijk de kansen te benutten om duurzamer en flexibeler te gaan produceren. Tijdens de virtuele Hannover Messe beurs 2021 maakte Dassault Systèmes duidelijk dat samenwerkingsplatformen en simulaties helpen de transitie naar duurzamer en flexibeler produceren te versnellen.

Duurzaam produceren

Duurzaam produceren en het creëren van een infrastructuur voor duurzame productie behoren sinds 2015 tot de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties voor 2030. Tot de uitbraak van COVID-19 waren veel productiebedrijven echter meer bezig met het optimaliseren van de processen en supply chain, dan met investeren en innoveren voor duurzaam produceren. Nu de hele industrie aan het begin van een herstelperiode staat is het belangrijk dat managers de keuze maken om op dezelfde voet verder te gaan, of te transformeren naar een duurzamere toekomst. Het thema van de onlangs gehouden virtuele Hannover Messe beurs was: industriële transformatie stopt nooit. Dassault Systèmes maakte tijdens meerdere presentaties duidelijk dat flexibiliteit en duurzaamheid dit decennium belangrijke onderscheidende waarden zijn.

1000+ oplossingen

In een keynotepresentatie over flexibel en duurzaam herstellen vertelde Dr. Bertrand Piccard dat de door hem opgerichte Solar Impulse Foundation meer dan 1000 oplossingen heeft bedacht voor een duurzamere toekomst. Tot die oplossingen behoren onder andere een energiezuinige aandrijving voor elektrische voertuigen, een innovatie voor het efficiënt produceren van recyclebare kartonnen pallets, een recyclingproces voor koolstofvezels en managementsoftware die bedrijven helpt CO2-neutraal te worden. Een deel van die oplossingen benutten de wereldwijd beschikbare duurzame zonne-energie en het terugwinnen van energie tijdens productieprocessen. Met het identificeren en publiceren van 1000+ oplossingen verbreedt Piccard de missie van zijn Solar Impulse Foundation van laten zien dat vliegen op zonne-energie mogelijk is naar het stimuleren van duurzaam innoveren.

Flexibiliteit vergroten

Stèphane Eclee, ENOVIA CEO en Morgan Zimmermann, Netvibes CEO bij Dassault Systèmes maakten tijdens hun duopresentatie duidelijk dat het verbinden van mensen, processen en data van cruciaal belang is voor het vergroten van de flexibiliteit. Dat is te realiseren door alle betrokkenen bij het ontwikkelen van een innovatie multidisciplinair te laten samenwerken in een virtual twin omgeving. Deze samenwerkingsplatformen zijn zowel te creëren voor producten als voor complete bedrijven. Door mensen, processen en data online te verbinden kan iedereen onafhankelijk van locatie en tijdstip met elkaar samenwerken, op basis van ‘a single source of truth’, in plaats van emails met bestanden heen en weer sturen. Mike Bray, de Group Lead Innovation van RS Components, bevestigde als industriële klant de toegenomen flexibiliteit en andere voordelen van multidisciplinair online samenwerken.

Maatwerk produceren

Jeroen Buring, Director Euro Central Customer Role Experience en Darko Sucic, Senior Director Industry Consulting Euro Central bij Dassault Systèmes presenteerden tijdens de Hannover Messe 2021 presentatie ‘Production of One’ hoe de flexibiliteit te vergroten is dat maatwerk mogelijk wordt. Production of One betekent seriegroottes van één stuk produceren, om in te spelen op de behoeften en wensen van klanten. De automobielindustrie loopt daarin voorop omdat ze rekening kunnen houden met de keuzes van klanten uit tientallen en bij sommige modellen zelfs honderden opties. Steeds meer autofabrikanten implementeren het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes bedrijfsbreed, om alle betrokken afdelingen en leveranciers online te laten samenwerken en met 3D-simulaties hun productie- en assemblageprocessen te optimaliseren.

Simulaties in virtuele omgeving

Simulaties in een virtuele omgeving voegen ook waarde toe aan duurzaam en flexibel produceren. Een bekend voorbeeld daarvan is het fysiek of virtueel uitvoeren van botsproeven met auto’s, of andere producttesten. Behalve dat virtueel simuleren en testen duurzamer is dan destructief testen, helpt het bedrijven ook om kosten te besparen en de ‘time-to-market’ van innovaties te versnellen. Virtueel simuleren maakt het namelijk mogelijk om binnen een kortere tijd meer ontwerpvarianten en toepassingsscenario’s te analyseren en te vergelijken. Maar ook de ergonomie en het gedrag van een product te verbeteren op basis van realtime meetdata afkomstig van sensoren. Tegenwoordig worden simulaties zelfs al gebruikt voor het simuleren en op basis daarvan optimaliseren van hele fabrieken, distributiecentra en supply chains.

Circulair innoveren

Vergelijkbaar met de voordelen die te realiseren zijn met parallel online samenwerken versus serieel samenwerken, gaat circulair innoveren de komende jaren extra waarde toevoegen. Alice Steenland, Vice President Group Sustainability van Dassault Systèmes vertelde tijdens Hannover Messe 2021 dat voor circulair innoveren en toekomstige groei een fundamentele andere mindset nodig is. Nu is de maakindustrie te veel gebaseerd op lineaire processen en materialen die eenmalig worden gebruikt. Pas als bedrijven hun afval niet meer kwijt kunnen worden ze creatief in minder materiaal gebruiken en meer hergebruiken. Dassault Systèmes helpt bedrijven te transformeren naar circulair innoveren door actief betrokken te zijn bij projecten om op duurzame wijze energie op te wekken, apparatuur energie-efficiënter te maken, materialen te recyclen en duurzamere materialen te ontwikkelen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie