Eco-Runner TU Delft wil 2065 kilometer rijden op 1,45 kilogram waterstof

Eco-Runner

Het Eco-Runner studententeam van de TU Delft is deze week bezig met een ambitieuze wereldrecordpoging. Hun doel is om met hun zelfgebouwde waterstofauto meer dan 1360 kilometer af te leggen langs de historische route van de Elfstedentocht, en dat alles op slechts 1,45 kilogram waterstof zonder bij te tanken. Als dit lukt, zal de Eco-Runner XIV officieel de meest efficiënte auto ter wereld worden. Het is bijzonder dat de auto, die ieder jaar opnieuw door studenten wordt gebouwd, dit jaar voor het eerst de openbare weg op mag.

Op maandag 17 juni begon de wereldrecordpoging van de Eco-Runner XIV in Friesland. Het team van studenten hoopt vijf dagen lang onafgebroken langs de wegen van de Elfstedentocht te rijden. Het doel is om de tank van 1,45 kilogram waterstof volledig leeg te rijden, waarmee ze het huidige record van Toyota willen verbreken. Toyota’s record staat op 1360 kilometer, maar de studenten streven ernaar om zelfs de 2065 kilometer te halen. Ja, je leest dat goed.

Om dit te bereiken, heeft het team zich in drie delen gesplitst, waardoor er drie ‘crews’ zijn ontstaan die elkaar continu afwisselen. Hierdoor kan de Eco-Runner XIV constant in beweging blijven. Tijdens de poging rijdt de auto in een colonne over de openbare weg. Vooraan in de colonne rijdt een busje met crewleden die voortdurend contact houden met de bestuurder en hem van instructies voorzien. Achter de Eco-Runner XIV rijdt een Toyota Mirai die de colonne afsluit.

Eco-Runner als uithangbord

De Eco-Runner XIV vertegenwoordigt het innovatieve vermogen en de technische expertise van de studenten van de TU Delft. Hun doel is niet alleen om een wereldrecord te vestigen, maar ook om de mogelijkheden van waterstof als brandstof voor de toekomst te demonstreren. Waterstofauto’s bieden een duurzaam alternatief voor traditionele brandstoffen en kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Het team hoopt met hun wereldrecordpoging aandacht te vestigen op de voordelen van waterstof als energiebron en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Door deze prestatie willen ze laten zien dat efficiëntie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, en dat technologische vooruitgang kan leiden tot baanbrekende resultaten.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie