Eaton lanceert middenspanning schakelsysteem Xiria NGX

Middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX

Powermanagementbedrijf Eaton lanceert vandaag zijn nieuwe middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX, een compact systeem voor energiedistributie waar hogere stroomwaarden en kortsluitvastheid zijn vereist. Het systeem maakt gebruik van lucht zonder overdruk als isolatiemedium in een gelaste, roestvrijstalen tank die levenslang is afgedicht. Dit heeft als belangrijk voordeel dat er geen kans is op verminderde isolatie-eigenschappen door drukverlies gedurende de levensduur. Dit is niet alleen beter voor de veiligheid en het milieu, maar vermindert ook de nood aan onderhoud en daarmee de Total Cost of Ownership (TCO).

Door toenemende elektrificatie is er steeds meer vraag naar schakelmateriaal met hogere energieprestaties. Middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX is een volwaardige oplossing voor deze vraag, dankzij:

  • Een uitbreiding van stroomwaarden van 630 A naar 1250 A;
  • Een uitbreiding van kortsluitvastheid van 20 kA naar 25 kA;
  • Eén modulair paneelontwerp met een spanningsbereik van 3,6 kV tot 24 kV.

“Dankzij deze eigenschappen is het voor gebruikers eenvoudig om te starten met een lagere nominale waarde en dit verder op te schalen naarmate hun behoeften veranderen”, vertelt Arjan Veehof, Product Manager Electrical Systems & Services bij Eaton. “Dit maakt de Xiria NGX uitermate geschikt voor zwaardere aansluitingen, zoals schakelsystemen voor wind- en zonneparken, datacenters, ziekenhuizen en andere infrastructuren die moeten worden geëlektrificeerd.“

Duurzaam en compact

Middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX maakt gebruik van schone, betrouwbare Air-GIS-technologie, waarbij de primaire onderdelen zijn ondergebracht in een gelaste, roestvrijstalen tank zonder overdruk. De Xiria NGX is duurzamer dan systemen met schadelijke isolatiegassen zoals SF6. Vanaf 2026 mag men geen SF6 meer in middenspanningssystemen gebruiken. Net als alle middenspanningsschakelsystemen van Eaton, biedt de Xiria NGX een milieuvriendelijk alternatief.

Het gebruik van normale lucht zonder overdruk gaat dankzij het innovatieve ontwerp niet ten koste van compactheid: de afmetingen van Xiria NGX op basis van 500 mm-panelen maken optimaal gebruik van kostbaar vloeroppervlak. Dankzij de modulaire opbouw worden de NGX-panelen in de fabriek al gekoppeld, zodat er minder installatiewerkzaamheden op de klantlocatie nodig zijn.

Onderhoudsvrij en toekomstbestendig

De tank van de Xiria NGX heeft een IP65-classificatie en is levenslang afgedicht. Dit garandeert dat de schakelcomponenten niet worden blootgesteld aan omgevingsinvloeden en dus vrijwel onderhoudsvrij zijn. Middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX is daarbij een van de weinige schakelsystemen die gemotoriseerde bediening op afstand aanbiedt voor zowel de vermogensschakelaar als de scheider.

Industrietesten onder zware omstandigheden hebben bovendien aangetoond dat de minieme onderhoudsvereisten van de Xiria-technologie bijdragen aan een lage TCO over een productlevensduur van meer dan 40 jaar. Daarmee bevestigt Xiria NGX de bewezen reputatie die de Xiria-lijn in de afgelopen 20 jaar heeft opgebouwd.

Middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX: van Nederlandse bodem

De Xiria NGX is ontwikkeld door een internationaal team onder leiding van de R&D-afdeling in Hengelo. Productie vindt plaats in de fabriek in Hengelo in samenwerking met voornamelijk lokale toeleveranciers. Voor Nederlandse klanten betekent dit korte communicatielijnen met een Nederlandstalige service-organisatie die alle expertise in huis heeft voor het realiseren van een project op locatie.

“We zijn erg trots op dit product. De Xiria NGX combineert innovatieve, duurzame technologie met hoge waarden voor air-only schakelmateriaal, en dat alles in een compact formaat met vrijwel geen onderhoudsbehoefte”, aldus Veehof. “Met deze nieuwe aanvulling op de Xiria-lijn kunnen bedrijven en netbeheerders flexibel oude infrastructuur upgraden om bestaande netwerken te versterken of uit te breiden, maar ook de veilige en betrouwbare energiedistributie in nieuwe netwerken garanderen.”

Meer informatie over Eaton’s middenspanningsschakelsysteem Xiria NGX.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.