Thermo Fisher Scientific en ASML schetsen noodzaak van kennisdelen

OEM's

Grote OEM’s in Zuidoost Brabant, zoals Thermo Fisher Scientific en ASML, hebben forse groeiambities. Die kunnen ze echter niet realiseren zonder de innovatiekracht van de toeleveringsindustrie. “Want onze engineers kunnen conceptueel wel iets bedenken en ontwikkelen… Om echt een succesvol product aan onze klanten te leveren, hebben we de maakkennis van toeleveranciers hard nodig”, zegt Jan Jaap Kuit, Vice President Mechanical Engineering bij ASML. Kennis delen is het recept voor groei van het hele hightech ecosysteem.

Samen met Maurits Smits, R&D & Site Manager bij Thermo Fisher Scientific, gaf Kuit de aftrap voor de eerste editie van Manufacturing Technology Conference, 20 juni 2023 in Veldhoven. Het Knowledge Sharing Centre (KSC) organiseert dit samen met Mikrocentrum met als doel het uitwisselen van kennis tussen de hightech ontwikkelaars en de maakindustrie te versterken.

Kennisdelen is onderschat fenomeen

Kennisdelen is namelijk nog steeds een onderschat fenomeen. Engineers en ontwikkelaars van OEM’s hebben niet altijd voldoende weet van hoe dingen gemaakt worden. Dat vertraagt de innovatiecyclus en leidt tot inefficiency in toeleverketens. “Als er vanuit engineering en productie meer kennis met elkaar gedeeld gaat worden, betekent dit voor elke betrokkene een versnelling van het leerproces, het elkaar makkelijker vinden en daarmee uiteindelijk ook meer business”, zegt Hans Meeske, directeur van Holland Innovative, die mede het initiatief heeft genomen om het KSC breder te trekken dan het chipbedrijf ASML, waar het acht jaar geleden is ontstaan.

We willen beter ondersteund worden in onze versnelling
MAURITS SMITS – THERMO FISHER SCIENTIFIC

Waarom kennisdelen voor OEMs essentieel is

Maurits Smits en Jan Jaap Kuit zetten tijdens de kick-off van de conferentie, die meer dan 130 deelnemers trok, uiteen waarom kennis delen voor de twee OEMs essentieel is. Voor Maurits Smits is dat helder: zijn opdracht is de omzet van Thermo Fisher Scientific in Transmissie Elektronen Mikroskopen in Eindhoven te verdubbelen in de komende vijf jaar. Maar in plaats van een versnelling van de groei merkt hij momenteel eerder een vertraging, omdat iedereen worstelt met de beschikbaarheid van materialen en productie-uren. “De enige uitweg is samenwerking”, zegt Smits. Het versnellen van de samenwerking in supply chains is de enige oplossing om te voorkomen dat Thermo Fisher gedwongen wordt te vertrekken uit de regio. “We willen beter ondersteund worden in onze versnelling.” Het ecosysteem en de supply chain spelen hierin een cruciale rol.

Mijn engineers denken conceptueel over design. Maar hebben dikwijls onvoldoende kennis van de mogelijkheden om het te maken”
JAN JAAP KUIT – ASML

Innovatie vraagt samenwerking

Dat is niet anders bij ASML. Nieuwe applicaties zoals ChatGPT en andere vormen van kunstmatige intelligentie kunnen slechts ontwikkeld worden als het tempo in de innovatiecyclus in de hightechindustrie hoog blijft. ASML moet de halfgeleidertechnologie verder ontwikkelen. “Dit vraagt om sterke samenwerking tussen organisaties met mensen die het mogelijk maken”, aldus Jan Jaap Kuit. Alle innovaties die ze bedenken, vergen dat onderdelen en systemen goed, en liefst zelfs beter zijn dan de vorige generatie. “Dat vraagt om nieuwe uitvindingen. Mijn engineers denken conceptueel over design. Maar hebben dikwijls onvoldoende kennis van de mogelijkheden om het te maken. Om het een succes te maken voor onze klanten hebben we de kennis nodig van bedrijven die dat wel weten.”

Soms heb je kennis nodig waar je niet naar op zoek was
ARNO SPRENGERS – ASML

Bedenkers en makers verbinden

En daar gaat de Manufacturing Technology Conference over. Hier ontmoeten de bedenkers en de makers elkaar. MTC brengt technici van de design en maakindustrie samen om kennis te delen. Tijdens de conferentie presenteren maakbedrijven zich met hun specifieke maaktechnologie, zodat de engineers van de grote OEM’s zien wat qua maakbaarheid mogelijk is. Voor Arno Sprengers, die acht jaar geleden het KSC is gestart, is deze ontmoeting tussen de designers en de makers het wezenlijke onderdeel van de conferentie. “Want soms heb je kennis nodig waar je niet naar op zoek was. Technieken die interessant zijn maar waarvan je het bestaan niet kent. Kennisoverdracht moet goed en gericht gebeuren, anders werkt het niet.”

Kennis van maakbaarheid onmisbaar

Op het MTC zullen zo’n 100 maakbedrijven hun maaktechnologie demonstreren en de kennis delen. Jan Jaap Kuit: “Het gaat echt om het bij elkaar brengen van technologieën, van elkaar leren.” Want alleen daardoor kunnen de engineers een ontwerp maken dat maakbaar is.” En maakbaarheid gaat voor hem verder dan kwaliteit en performance. Maakbedrijven zullen ook in volume productie moeten kunnen bieden als de innovaties succesvol zijn en de vraag groeit.

Dat de eerste editie van MTC dit jaar plaatsvindt, komt omdat de tijd rijp is voor een impuls van kennis delen in de supply chain, vult Maurits Smits aan. “Dit is echt van belang om zaken voor elkaar te krijgen. Kennis is de brandstof voor innovatie. We vragen onze industriële partners niet om hun geheimen prijs te geven, maar om de basiskennis te delen, zodat wij kunnen groeien. Want als wij groeien, groeien jullie.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie