Mechanical Engineering: de nieuwe naam voor 3mE

Mechanical Engineering Student

Op 1 januari 2024 heeft de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU Delft een nieuwe naam aangenomen: Mechanical Engineering (ME). Deze naamswijziging markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van de faculteit en benadrukt de expansie van het vakgebied.

Naam Mechanical Engineering biedt nieuwe mogelijkheden

De beslissing om de naam van de faculteit te veranderen is het resultaat van grondige overwegingen en uitgebreide gesprekken met belanghebbenden, waaronder medewerkers, studieverenigingen, het beroepenveld en de medezeggenschap. Het College van Bestuur keurde deze verandering positief goed in februari 2023. De naam Mechanical Engineering, afgekort als ME, is gekozen vanwege de behoefte om de faculteit in lijn te brengen met de moderne ontwikkelingen in het vakgebied.

De nieuwe naam symboliseert niet alleen een naamsverandering maar ook een verschuiving in de benadering van het vakgebied. Het markeert het streven naar toekomstbestendigheid, waarbij ruimte wordt geboden voor nieuwe disciplines en onderzoeksterreinen. Het vakgebied van ME omvat nu snelgroeiende gebieden zoals biomedische technologie, robotica en de energietransitie. Deze verandering stelt de faculteit in staat om flexibel in te spelen op de uitdagingen van morgen en bij te dragen aan innovatie op wereldschaal.

Gefaseerde invoering

De implementatie van de nieuwe naam heeft aanzienlijke voorbereiding en inspanning gevergd. Bijna elk aspect van de faculteit moest worden aangepast om de overgang naar Mechanical Engineering soepel te laten verlopen. Dit omvatte aanpassingen aan ICT-systemen, bewegwijzering, mailadressen en diploma’s. Hoewel er al aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zullen sommige van deze veranderingen pas later in 2024 worden voltooid. Een opvallend detail is de verwachte vernieuwing van de grote gele letters op de faculteitsgevels in februari van dit jaar.

Tools

Mechanical Engineering is meer dan alleen een naam; het vertegenwoordigt een toewijding aan het ontwerpen en ontwikkelen van geavanceerde tools die het menselijk leven verbeteren. Het doel is om oplossingen te creëren die het leven beter, gezonder en duurzamer maken. De faculteit streeft naar een diepgaand begrip van onze omgeving en de onderliggende mechanismen die deze vormgeven.

Focus Mechanical Engineering op verschillende gebieden

Binnen ME richt de faculteit zich op diverse belangrijke gebieden:

  • Health: Het ontwikkelen van medische apparaten, diagnostische instrumenten en technologieën om de gezondheid van mensen te verbeteren en levens te redden.
  • Transport & Mobility: Het creëren van innovatieve oplossingen voor efficiënt transport en mobiliteit, met inbegrip van duurzame en milieuvriendelijke vervoersmiddelen.
  • Energy: Het onderzoeken van hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntie en energieopslagsystemen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
  • High Tech Systems & Materials: Het ontwikkelen van geavanceerde materialen en technologieën voor hightech systemen, met toepassingen in verschillende industrieën.

De faculteit Mechanical Engineering hecht groot belang aan samenwerking en een open houding. Het is een plek waar ingenieurs met verschillende achtergronden en expertisegebieden samenkomen om complexe problemen aan te pakken. Deze multidisciplinaire aanpak stimuleert innovatie en leidt tot baanbrekende ontdekkingen.

Meer informatie bij TU Delft

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie