Nieuw proces verdriedubbelt de productiviteit van worstvel

Worstvel

Een team van Britse procesingenieurs heeft een techniek ontwikkeld voor de productie van collageenworstomhulsels die de kwaliteit van het product beschermt en de output verdriedubbelt. Het worstvel proces is gebaseerd op nauwkeurige monitoring van temperatuur en vochtigheid met Vaisala-sensoren, in combinatie met feedbackregeling in meerdere stappen.

Voordelen van collageenhuiden

De productie van collageenworstomhulsels uit dierenhuid is een goed voorbeeld van duurzame productie omdat het effectief een potentieel afvalproduct recycleert tot een waardevol product dat helpt om de kwaliteit en consistentie van worsten te verbeteren. Echter, alle omhulsels van worstvel zijn delicaat en vereisen precieze omstandigheden en zorgvuldige behandeling tijdens de productie, opslag en distributie, en gedurende het gehele daaropvolgende worstproductieproces.

De natuurlijke omhulsels van de dunne darm van vleesdieren zijn vaak variabel in lengte, diameter en dikte, waardoor ze niet ideaal zijn voor productieprocessen van worsten op hoge snelheid. In tegenstelling tot natuurlijke omhulsels bieden collageenomhulsels betrouwbare, consistente kenmerken en zijn daarom ideaal voor snelle, efficiënte processen. Bovendien hoeven collageenomhulsels niet in gekoelde omstandigheden te worden bewaard en hebben ze een langere houdbaarheid dan traditionele omhulsels.

Collageenomhulsels zijn direct klaar voor gebruik uit de verpakking, het laden van de hoorn is snel en gemakkelijk, en er is geen behoefte aan weken en ontwarren van bundels. Er zijn geen seizoensgebonden variaties, en worsten vervaardigd in collageenomhulsels bieden een verbeterde kookdekking die een superieur gekookt uiterlijk levert in vergelijking met worsten in natuurlijke omhulsels.

Het ontwikkelen van een nieuwe worstvel productiemethode voor collageen

Initieel gebruikte de worstvelproducent een transportband met een platte plaat collageendroger, maar dit veroorzaakte een niveau van wrijving dat tot scheuren en productverspilling kon leiden. Het proces was traag en verspillend, dus de ingenieurs werden uitgedaagd om een nieuwe, minder schadelijke techniek te ontwikkelen voor het drogen en verwerken van de geëxtrudeerde cilindrische collageenomhulsels die worden gebruikt in de productie van worsten.

De worstvellen hebben zeer specifieke fysieke kenmerken en moeten uiterst consistent zijn in hun eigenschappen, dus het was van vitaal belang dat het nieuwe proces de wrijving minimaliseert terwijl het optimale niveaus van temperatuur en vochtigheid biedt. Als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kan dit een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het eindproduct, dus het was belangrijk dat de apparatuur in staat was om te reageren op omgevingsomstandigheden, ongeacht hun geografische locatie.

De nieuwe verwerkingsoplossing maakt het mogelijk om de omhulsels op te blazen met hete, ontvochtigde proceslucht die wordt geleverd door een silica-gebaseerde droogwiel. Er is ook nieuwe apparatuur ontwikkeld voor het transporteren van de opgeblazen gel met behulp van een innovatief behandelingssysteem.

Precisiesensoren

Het nieuwe systeem maakt gebruik van drie precisiesensoren. Een Vaisala HMT120-vochtigheidstransmitter bewaakt de omgevingsvochtigheid, zodat droge lucht kan worden gerecirculeerd wanneer de buitenomstandigheden te vochtig zijn. Bovendien bewaken twee Vaisala DMT345-dauwpunttransmitters de proceslucht om ervoor te zorgen dat de collageenproducten in ideale omstandigheden worden gehouden door een feedbackregelsysteem in meerdere stappen.

De HMT120-zender bevat de HUMICAP-technologie van Vaisala; een capacitieve vochtigheidssensor op basis van dunne-film polymeren, die nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, langetermijnstabiliteit en ongevoeligheid voor condensatie of verontreiniging levert.

De DMT345 dauwpuntzenders bevatten de Vaisala DRYCAP-sensor, die ook is ontworpen voor nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en stabiliteit. De sensor is condensatiebestendig en immuun voor verontreiniging. De ongeëvenaarde prestaties van DRYCAP zijn echter gebaseerd op zijn capacitieve dunne-film polymeersensor en een autokalibratiefunctie. De sensor heeft ook een snelle responstijd en snelle hersteltijd na nat worden

Vaisala’s Juhani Lehto: “Dit engineeringteam gebruikt routinematig Vaisala-sensoren omdat hun voedselverwerkingsapparatuur aan klanten over de hele wereld wordt geleverd, die in een breed scala aan omgevingsomstandigheden werken. Ze hebben daarom sensoren nodig die niet alleen nauwkeurig en betrouwbaar zijn op de lange termijn, maar ook een lage onderhoudsbehoefte hebben”

Samenvatting

Naast de productie van worstvel is de nauwkeurige meting en controle van proces-temperatuur en vochtigheid fundamenteel belangrijk in een breed scala aan voedsel- en drankprocessen

Door de wrijving tussen de apparatuur en de omhulsels te minimaliseren, resulteerde het nieuwe verwerkingssysteem in minder afval, tijdsbesparing en een drievoudige toename van de productiviteit.

Meer informatie bij Vaisala

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie