Industrial Cyber Security event – voorkomen en bestrijden

Schade cyberaanvallen wereldwijd Cyber security Event cybersecurity experts

Op dinsdag 12 oktober 2021 organiseert FHI de derde editie van het Industrial Cyber Security event. Wanneer is je bedrijf voldoende ‘cyber secure’? Waar liggen de uitdagingen in de essentiële samenwerking tussen de IT en OT afdeling? Hoe detecteer je kwetsbaarheden in je systemen? Hoe beveilig je OT devices, netwerken en PLC’s? Wat zegt de regelgeving en hoe pas je bijvoorbeeld de IEC 62443 norm toe? Tijdens het Industrial Cyber Security event op 12 oktober aanstaande worden deze en andere actuele vraagstukken behandeld.

Enkele highlights uit het programma Cyber Security event:

Een tool voor de Cyberweerbaarheid van de Industrial Cyber Security omgeving

De industriële procesautomatisering van een bedrijf is een specifieke digitale omgeving. De beveiliging van de industriële controlesystemen (ICS) vereist een andere aanpak dan, bijvoorbeeld, IT-omgevingen. ICS Beveiligingsbewustzijn en bijbehorende begroting zijn vaak lager dan traditionele IT-omgevingen. Om de juiste digitale veerkrachtmaatregelen te kunnen nemen, is extra aandacht vereist, op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

We hebben een hulpmiddel ontwikkeld om u inzicht te geven in de betrouwbaarheid van uw ICS-omgeving. Deze tool is ingebouwd in opdracht van de Nederlandse Cyber Security Alliance door ASML, Siemens, Deloitte, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Cyberveilig Nederland, de Nationale Cyber Beveiligingscentrumdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Digitale Trustcentrum (onderdeel van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).
De Security Check Process Automation Tool geeft u inzicht in en advies over de beveiliging van industriële controlesystemen (ICS) in uw OT-omgeving.

Workshop: Hack the snack. Save the pancake!

In deze workshop leert u hoe kwetsbaar industriële besturingssystemen vaak zijn. Aan de hand van een echt werkende, mobiele pannenkoekenfabriek wordt gedemonstreerd hoe een aanvaller connectie kan maken met een productienetwerk en het productieproces kan verstoren. We laten zien welke fases in zo’n aanval worden doorlopen, maar ook met welke maatregelen zo’n aanval gedetecteerd of zelfs voorkomen kan worden.

Threat modelling

Natuurlijk moet je je druk maken om cybersecurity. Zeker in de vitale infrastructuur van je land. Maar waar begin je? Bij het begin! Maatregelen neem je om dreigingen op te sporen, te voorkomen of te bestrijden. Dreigingen in allerlei soorten en maten. Aan de hand van de Mnemonic STRIDE en een set speelkaarten is het niet eens zo heel moeilijk om een goed overzicht van dreigingen en maatregelen te maken in een Threat Model. Als dat model er eenmaal is, weet je waar je kunt beginnen.

In deze interactieve sessie laten Consultants Pieter Withaar en Marco de Groot zien hoe zo’n model tot stand komt aan de hand van een praktisch voorbeeld uit de OT wereld: een sluis. Na afloop weet je wat een Threat Model is, en hoe je het maakt en gebruikt. En kun je beginnen bij het begin!

Pieter Withaar en Marco de Groot zijn consultants van Improve Quality Services, onderdeel van ICT Group. In hun dagelijkse praktijk adviseren zijn klanten over een scala aan ICT vraagstukken, uiteraard ook Security. Tevens zijn zij trainer voor de trainingen EXIN IT & Cyber Security en EXIN Secure Programming.

Meer informatie over het Cyber Security event

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie