Noorden werkt aan slimme fabrieken in de proces- en maakindustrie

Proces- en maakindustrie Nederlandse maakbedrijven meeste cyberaanvallen Bedrijfstransformatie

De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de NHL zetten hun kennis in om de proces- en maakindustrie te ondersteunen bij hun smart industry ambities. Deze voor de noordelijke economie zeer belangrijke branche heeft momenteel grote kansen om te vernieuwen. Volgens de organisatie Northern Knowledge, dat de inzet van de kennis van de grote onderwijsinstellingen voor noordelijke bedrijven wil bevorderen, is daartoe een Smart Industry Hub Noord-Nederland opgericht.

Eind van het jaar is de Smart Industry Hub Noord-Nederland van start gegaan middels een (online) kick-off. Inmiddels zijn de eerste deelnemers gestart met het traject waarin zij hun organisatie ‘smart industry proof’ maken. 

In de Smart Industry Hub Noord Nederland werkt een groot aantal noordelijke organisaties samen om MKB bedrijven uit de proces- en maakindustrie te ondersteunen bij hun smart industry ambities. En dat is niet voor niets, want juist in deze branche liggen er grote kansen om de productie te verduurzamen en de concurrentiekracht van de bedrijven te vergroten.

De eerste deelnemers uit de proces- en maakindustrie zijn in december gestart met het Smart Factory assessment waarmee zij inzicht krijgen in het smart industry maturiteitsniveau van hun organisatie. De uitkomsten van het assessment en de ambities van de deelnemers bepalen het vervolgtraject dat onder meer bestaat uit toegang tot masterclasses, netwerkbijeenkomsten met technologie aanbieders, coaching van experts en innovatieprogramma’s gericht op een specifieke industrie. Een belangrijk onderdeel van het programma vormen de skillslabs, waar de deelnemers hun vindingen kunnen testen alvorens zij overgaan tot grote investeringen.

Vanuit de kennisinstellingen zijn de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de NHL betrokken bij de hub. Marike Peterzon, vanuit de Hanzehogeschool betrokken bij het project: “Dit project biedt kansen om kennis te delen, nieuwe kennis op te doen en om als kennisinstellingen samen te werken met bedrijven. Het mooie is dat Smart Industry over de grenzen van disciplines en opleidingsniveaus gaat – van MBO tot PhD, van sensortechnologie tot business modeling. Dat geeft een heel mooi perspectief!”

Workshop: maak van je fabriek een smart factory

Ook meedoen? Vrijdag 5 maart organiseert de Smart Industry Hub Noord-Nederland de workshop ‘Maak van je fabriek een Smart Factory’.Vervolgdata staan gepland op 1 april, 7 mei, 4 juni en 2 juli.

Bron: Groninger Internet Courant

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.