Friedhelm Loh wordt 75 – ondernemer, inspirator en visionair in de digitale transformatie

Friedhelm Loh

Nieuwsgierigheid naar het onbekende is wat hem drijft: Friedhelm Loh is ere-voorzitter van de Duitse vereniging van elektrische en elektronische fabrikanten (ZVEI), ere-hoogleraar van de deelstaat Hessen en ere-doctor van de Technische Universiteit Chemnitz. Hij is een veelgevraagd gesprekspartner op het gebied van Europese digitaliseringsvraagstukken en is de drijvende kracht achter trends en innovaties in de markt. Deze daadkrachtige man is eigenaar van een wereldwijd actief familiebedrijf met 11.600 werknemers, is op vele manieren maatschappelijk betrokken en praktiserend christen. Dit alles vormt de verbinding tussen Friedhelm Loh als ondernemer en als mens. Onlangs werd hij 75 en is nog steeds overal actief, ook daar waar je het niet verwacht.

Prof. Dr. Friedhelm Loh heeft voor zijn verdiensten en inzet de grootste erkenning gekregen. Van de hoogste niveaus in het bedrijfsleven en de politiek tot ver buiten de grenzen van Duitsland. Ondanks zijn persoonlijke successen, zijn hoogste politieke onderscheidingen en zijn grote ondernemersmoed is hij toch – zoals hij zelf zegt – een “eenvoudige arbeider” gebleven die één ding boven alles stelt: dankbaarheid. Zijn imago als ondernemer weet hij te combineren met zijn liefde voor de regio waarbij hij oog heeft voor mensen en – samen met zijn vrouw Debora – verantwoording neemt voor de zwakkeren in de samenleving.

Rolmodellen

Friedhelm Loh is samen met zijn twee broers en zussen opgegroeid in een ondernemersgezin. In 1946 namen zijn ouders als jonge mensen gedurfde beslissingen toen zij de Rudolf Loh GmbH Metallwarenfabrik oprichtten. Zij streefden hun doelen na met vastberadenheid en hard werken. “Zij waren voor ons kinderen rolmodellen die hun leven in dienst stelden van het Christelijk geloof, in het nemen van verantwoording en in ondernemend handelen. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben”, vertelt de ondernemer terugkijkend.

De uitvinder

Nieuwe technologieën hebben hem altijd gefascineerd – en dat is nog steeds zo: “Wat mij aantrekt, zijn de kansen om het goede van vandaag beter te maken voor morgen”, zegt Friedhelm Loh. Hij ziet die in ontwikkelingen van hardware voor de elektrotechniek, zoals kastsystemen en van software voor de elektro-engineering in de paneelbouw. Maar ook in de ontwikkeling van edge en cloud computing, bijvoorbeeld voor Gaia-X, het Europese initiatief voor datasoevereiniteit waarvan hij medeoprichter is. In 1974 heeft Friedhelm Loh het bedrijf met toentertijd ongeveer 200 werknemers van zijn vader overgenomen. Nu bestaat de Friedhelm Loh Group uit de bedrijven Rittal, Eplan, Cideon, German Edge Cloud, LKH en Stahlo die hem wereldwijd met zo’n 11.600 mensen helpen een drijvende kracht in de branche te zijn. “Wij mochten de ‘Oscar voor uitvinders’, de Diesel-medaille, in ontvangst nemen. Dat is een grote eer”, zegt de ondernemer.

De pionier

Op het gebied van de digitalisering is Loh een pionier en hij weet welke uitdagingen daarbij komen kijken. “Innovatie is niet iets wat je zomaar even doet – dat is ons bij de bouw van onze Industrie 4.0-fabriek in Haiger , waar wij sinds 2019 industriële kasten en behuizingen produceren, wel duidelijk geworden.” Want kant-en-klare oplossingen voor compleet gekoppelde fabrieken liggen niet op de plank. “We hebben de sprong op eigen kracht gewaagd en bouwden samen met German Edge Cloud, de jongste dochter van de Friedhelm Loh Group een productiefaciliteit met kunstmatige intelligentie en datasoevereiniteit.” Van plaatbewerker tot digitale onderneming, dat is de claim. Nu en voor de toekomst.

Dat het de Friedhelm Loh Group is gelukt daar te staan waar ze vandaag staat – met een jaaromzet van 2,6 miljard euro – is volgens de ondernemer te danken aan het management en alle medewerkers: “Zij hebben de handen uit de mouwen gestoken. Zij durven zich buiten de gangbare paden te begeven, nemen uitzonderingsposities in en zijn creatief met innovaties”, zegt Friedhelm Loh.

De verantwoording

Voor Friedhelm Loh is sociale verantwoording geen holle frase – maar een waarde op zich. Verantwoording dragen en ondernemen behoort tot het DNA van de onderneming en wordt actief omarmd door de eigenaar, zijn vrouw, zijn familie en de medewerkers. Een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke betrokkenheid is de Rittal Foundation. Deze stichting zonder winstoogmerk bevordert sinds 2011 sociaal welzijn, onderwijs en cultuur. Dat ieder mens telt, blijkt uit de regelmatige donaties die de onderneming samen met haar werknemers doet aan regionale, liefdadigheidsinstellingen of internationale hulporganisaties. De ondernemingsgroep gaf de afgelopen jaren meer dan 5 miljoen euro aan goede doelen. “We dragen allemaal de verantwoording voor de omgeving waarin we leven en werken”, aldus de ondernemer.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie